Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Žilna kirurgija temno modra noga

temno modra noga

Pozdravljeni.

Oče je pred približno dvemi leti zbolel za srčnim popuščanjem. Kakšen mesec nazaj mu je začela otekati leva noga, od gležnja navzdol je že skoraj temno modra (spredaj), zadaj ne. Ne vem kaj to pomeni? Noga ga zelo boli, če dlje časa hodi, mu oteče tudi od gležnja navzgor. Drugače zelo težko hodi. Do zdravnika noče iti, kljub temu da ga prigovarjamo. Pravi da je vse to od srca. Desna noga je vredu. Kaj pomeni, da je noga tako temna spodaj, je to res od srca? Naj povem še to, da je imel že večrat kakšno rano tam kjer noga temni, samo so se rane nekako zacelile. Ne pomaga mu nobeno mazilo. Pravi da je to njegov konec.

Hvala za odg.

Spoštovani!

Temno modra noga oz. obarvanje kože je posledica povečanega pritiska v kapilarah v koži na goleni. Zaradi tega skozi kapilare pronicajo rdeče krvničke (eritrociti), ki v tkivu razpadejo. Henoglobin (rdeče barvilo) se spremeni v hemosiderin, ki je rjave barve.
Torej pri vašem očetu gre verjetno za krčne žile oz. okvaro ven. Za nogo to ne bo usodno, lahko pa dobi golenskle razjede.
Najlažje bi mu pomagali, če bi mu golen povijali z elastičnim povojem od prstov proti kolenu. Povoj mora biti enakomeren in klasasto povit.
Lep pozdrav!

A.Šikovec

Pozdravljeni!
Mož je leta 98., po operaciji kolena prebolel pljučno embolijo,nakar mu je v gležnju noga začela modreti.Sedaj se pa modrina širi navzgor in sega že do sredine meč. Zdravnik mu je dal kremo za nego kože in rekel, naj se pazi,da ne pride do razjede.Mene pa zanima, če to ni nevarno,da se ponovno naredijo strdki in ali lahko to privede do še kakšne druge bolezni?

Lep pozdrav!
,

New Report

Close