Temence – srbeče in “predolgo”
Naš sinek bo kmalu 8 mesecev, in še vedno imamo probleme s temenci….saj morda jih je res malo manj, kot tam pri 3, 4 mesecih, vendar so se sedaj prenesla tudi v ušeska in ga tudi vedno bolj neznosno srbijo, tako da se , največkrat ponoči, pokrampa prav do krvi…..Vsak drug dan mu režemo nohte, vendar nič ne pomaga, saj si jih močno zarine v kožo, tako da nastanejo kar majhne ranice…..
Od pediatra smo dobili “agresivno” kremo, ki baje tanjša kožo, s katero smo naredili več terapij, prav tako neprestano oljimo in češemo, pa nič….vedno znova se naredijo…. poskušali smo tudi že z hrastovim lubjem……..najbolj nas zadnje čase skrbi ta srbež in praskanje…… Ima pa tudi glivice med prstki na nogah…..hmmm, morda je to povezano….smo slednje omenili pediatrinji, pa je rekla, da glivic še ni mnogo in naj ima čim bolj suhe noge (!)….
Prosim vas, ali morda imate tudi vi tako dolgotrajne izkušnje s tem !…..ali ste si morda pomagale s kakšnimi naravnimi obkladki ali mazili…..vsakega nasveta bomo zelo veseli !
Ja, ribodermin je zakon. Mi smo namazali samo enkrat dobro scesali z gostim glavnickom za temence in temence so izginile. Prej pa smo se mucili z njimi pol leta. Z riboderminom se je koncno pozdravila tudi koza okrog ust in na rokicah, ki je bila zaradi slinjenja in oblizovanja cisto rdeca in razpokana – vcasih celo do hrastic. Tudi mi smo poskusali s kremo iz lekarne (kuterid), vendar je bil uspeh le za en dan, potem pa se hujse – se bolj suha koza. tudi bepanten ni pomagal, niti nobeno olje, niti nobena otroska kremica, niti eucerin… skratka nic drugega, samo ribje mazilo.
Ja pa res, da je kaksen teden ”disal” kot ena pokvarjena sardina… se splaca!
Mogoče bi bilo dobro preveriti, če ne gre za kako obliko alergije, ki se kaže v taki obliki. Nič nisi napisala ali je prišlo do poslabšanja pri spremembi prehrane. Ali je otrok dojen ali na flaški?
Med prstki na nogah posušiti po kopanju z biba palčkami. Če gre za glivice namazati z kremo Daktarin ali Canesten. V tej vročini bose nogice ali bombažne nogavičke, ki se dajo prekuhati.
Trdovratne temence smo spravili dol z navadnim maslom.
Počasi spustiš maslo v lončku. Preveriš, da je telesne temperature (na svoji koži). Namažeš s čopičem po glavi – temencah. Pustiš 10-15 min. Narahlo z glavničkom počešeš. Oprereš glavo z milom ali šamponom. Seveda je tudi v tem primeru nekaj dni prisoten vonj po maslu, vendar je čisto naravno. Preverjen prababičin recept.
Ja pri nas so po dolgotrajnih temencah in groznemu praskanju glavice (ponoči sploh ni spal) ugotovili alergijona mleko. Tako da , če ne bo še vedno nič pomagalo prosi pediatrinjo za testiranje. Ko smo mi uvedli dieto (7 mesecev) je bilo izboljšanje hitro vidno in tudi ponoči ni bilo tistega groznega srbenja.
A mislite, da bi lahko bila alergija ? Kaj pa vem……do nekaj dni nazaj smo se še polno dojili….no ta teden je končno pokazal zanimanje za drugo hrano…… Hm, te težave pa trajajo že od 3 meseca dalje …..
Suska, Pečka……kako je bilo v vaših primerih, ali je bil otroček dojen ?
Sicer pa hvala za vse nasvete…upam, da bo kaj le zaleglo……
JA, Aly mi smo bili polno dojeni do 6 meseca. Naša pediatrinja ni nikoli posumila na alergijo, čeprav je bilo re nevzdržno. Tudi patronažna je dejala , da nekaj ne štima. No in končno je usoda hotela, da smo pristali v bolnici zaradi močne driske in strahu pred dehidracijo. Tam so nam naredili teste, ne da bi nam povedali, in po tednu dni smo izvedeli da smo alergični na mleko. Potrebna je bila stroga dieta mene in otročka. Dieta je bila res stroga (brez mleka in mlečnih beljakovin), a se je izplačalo. Po letu in pol in po novem testiranju ter obremenitvi z mlekom (3 dni v bolnici pod nadzorom) je alergija popolnoma izvenela. Danes smo stari že 3,5 let in poplonoma zdravi. Zato nič strahu in prosi za testiranje.
Lp