temence?
V tej starosti so temence običajno kot obloge, ki nastanejo zaradi motnje maščenja lasišče (suho lasišče, pogosto zaradi slabšega izpiranja šampona). Najprej je potrebno odstraniti temence, nato pa vsakokrat dobro izprati ostanek šampona in v lasišče vtreti npr. mleko za telo.
Za odstranjevanje temence lahko v lekarni kupite Musteline izdelke, ki so zelo dorbi, pediatrinja pa vam lahko tudi napiše recept za 2% salicilno olje.
Tudi mi se s temi “temenci” borimo že od njenega 15 meseca (kot dojenček jih ni imela), zdaj bo stara že 3 leta. Mi je res čudno, ker šampon vedno sem in izpiram zelo temeljito, pa tudi sicer ima bolj mastno kot suho lasišče – se namreč zelo poti v glavo.
Sem obupana, ker morda za krajši čas obloge izginejo, a dolgotrajnejšega uspeha ni. Bi torej vtiranje mleka za telo pomagalo? Samo bojim se, da bi bilo lasišče še bolj mastno.
Pa je možnost, da bo otrok to prerastel, ali jo bo ta nadloga spremljala celo življenje? sama imam seboreični dermatitis, ki se mi je pojavil takoj na začetku pubertete in je bilo tako hudo, da sem bila trajno ob tretjino las. Tudi pri punčki opazim, da ko namažem z oljem in odstranim luske, s tem odstranim tudi laske. no, zdaj me pa že skrbi.
Z Mustelo namažite vsak večer nekaj dni zapored oz. sledite navodilom, ki so priložena.
Motnja maščenja (diseboreja) je lahko tudi dedna, če je tako obilno in moteče, bi bil dober pregled pri dermatologu.