Najdi forum

Telovadba v casu nosecnosti

Zivio,

Z rekreacijskim tekom in vajami z utezmi se ukvarjam ze nekaj let. Zanima me ce lahko nadaljujem z rekreacijo tudi v casu nosecnosti. Nimam nobenih zdravstvenih tezav. Ali imas iskusnje z treningom za nosecnice? Kaj jim svetujes delati? Kaj recimo lahko delajo v prvem trugem in tretjem tromesecju? Vem da se je v tretjem tromesecju potrebno izogibati kolesarjenju, smucanju na snegu ali vodi in ostalim sportom kjer se lahko poskodujes. Kako je z joggingom, aerobiko, tredmillom, sobnim kolesom in z utezmi?

Lep pozdrav in hvala za moderiranje tega foruma!!!!
Spela

Spela,

Sam izkušenj z treningom žensk, v času nosečnosti še nimam… imam pa eno dobro knjigo, ki govori le o tem.

Pred dvema dnevoma je ena bodoča mamica postavila tudi nekaj vprašanj v zvezi z nosečnostojo in treningom. Tema tega foruma res ni kar si vprašala.. pa bom vseeno poskusil odgovoriti.

Najprej glede inteznzivnosti treninga med nosečnostjo… zdravniki in strokovnjaki, s tega področja zaenkrat še ne vedo dovolj o tem.. pa tudi nivo intenzivnosti, ki bi ga naj posamezna nosečnica bila sposobna izvajati se od primera do primera azlikuje. Iz preventive, so zato priporočila malo nažja zaradi varnosti.

Priporočljiva vrednost srčnega utripa je… da ta med vadbo če ste stari okrog 20 let… utrip naj ne preseže 140, če ste okrog 30 pa naj ne bi bil čez 130. Subjektivna lastna ocena intenzivnosti naj ne bi presegala stopnje že težko. Torej… nekje med” lahko in že težko”, je trening, ki bi naj bil za vas primeren.

Trajanje vadbe… aerobni delnaj ne traja dlje kot 15-20minut ob vzdrževanju srčnega utripa v varnostnem področju. Med vadbenimi enotami naj bo vsaj en dan počitka.

Jaz bi na tvojem mestu najraje bil le na tekočem traku in hodil, na nastavljen srčni utrip. Hoja v hrib če si dovolj fit, in pri tem ne boš presegla utrip 140.

Tudi za vaje velja enako, glej da kadar delaš vaje ne presežeš ocene, že težko.

Veš… sem ti mislil napisati in opisati še vaje… pa bo malce težko, ker za nosečnice so malo prilagojene.

Svetujem pa ti naslednjo oz. zelo ti priporočam knjigo:
S športom v zdravo nosečnost
avtor: Trudi Švarc-Urbančič in Mateja Videmšek
knjigo je izdala Fakulteta za Šport

V tej knjigi je ogromno vaj, ki se priporočajo nosečnicam. Mislim, da če je knjigo možno sposodit to vsekakor stori.

Če knjige ne boš mogla dobiti ali imaš še kakšno drugo vprašanje se pa lahko seveda znova obrneš name.

Lep pozdrav,
Goran

Hvala za odgovor. Si bom poskusila dobiti knjigo. Lep pozdrav! Spela

Lep pozdrav,
Ker sem imela enako vprašanje kot Špela, sem na to že dobila odgovor. Vendar imam še eno vprašanje, no ne vem, če je odgovor možen s tvoje strani Goran, pa bom vseeno poskusila z vprašanjem;
Do zanositve sem nekaj časa jedla po “Montignakovi “metodi (knjiga JEM, TOREJ HUJŠAM)-to je varianta brez krompirja , bele moke, samo polnozrnate testenine, ločevanje ogljikovih hidratov, beljakovin, pri tem je tudi nekaj prepovedanih živil in zelenjave ter sadja, sladkarije tudi….. Zanima me če lahko v nosečnosti nadaljujem s to dieto? Noseča sem en mesec, zaenkrat se nisem zredila še nič, vendar se bojim , da se bom.Namreč v prvi nocečnosti sem se zredila 33 kg.Da sem se jih znebila, sem se trudila vse do sedaj.Torej takrat sem tehtala 94 kg, ob porodu, sedaj ob zanositvi pa jih imam 62kg, visoka sem 174 cm.

Veronika,

Mislim, da sem enkrat ze odgovoril na podobno vprasanje… se mi zdi da je naslov teme bil Hujsanje med nosecnostjo. Je pa res to med starejsimi odgovori.

LP,
Goran

New Report

Close