Telesni vonj
Pozdrav,
moj oče je star 61let. Včasih igra karte na računalniku v moji sobi (ki je manjša). Potem ko odide iz sobe ven, za njim ostane nek neprijeten vonj (ne znam ga opisat, vem pa da ni “navaden” vonj). Zadnjič mi je to omenila tudi mami. Zdaj me pa zanima in malo tudi skrbi, ker ne vem, če so lahko telesni vonji povezani tudi s kakšnimi boleznimi. Nekje sem slišal da je to lahko tudi zaradi ledvic ali jeter.
Oče rad pogleda v kozarec (zadnje obdobje niti ne toliko, ker ga prepricujemo, da naj neha oz. omeji alkohol). Ali je mozno, da je tak telesni vonj lahko posledica recimo ciroze jeter?
Sicer slaba primerjava, ampak vse skupaj me tudi malo spominja na našega 15let starega pokojnega nemškega ovčarja, ki je tudi imel čuden vonj vedno bolj ko je bil starejši.
Ko stojiš ob očetu se tega vonja ne čuti. Kakor jaz opazam, se redno tusira (pozimi 2x tedensko ko ni tako vroče).
Torej, ali je mozno, da je tak telesni vonj povezan s kaksno neodkrito boleznijo ali starostjo?
Za vaš odgovor se vam v naprej zahvaljujem,
Vinko
Spoštovani!
61 let ni nobena starost. Vonj bi lahko imel zaradi uhajanja urina ali slabše higiene; zaradispuščanja vetrov ob spremenjeni prebavi zaradi okvarjenih jeteer ali bolne trebušne slinavke; zaradi sladkorne bolezni…, potenja in s tem izločanja nekaterih snovi, ki se drugače izločajo skozi ledvice…
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Najprej hvala za vaš odgovor.
Vem da 61 let ni nobena starost.
Zanima me samo to, kaj ste mislili s tem, da je ta vonj lahko razlog med drugim tudi zaradi okvarjenih jeter (zaradi česar se lahko določene snovi izločajo preko potenja namesto ledvic)? Ali je to lahko eden izmed znakov, da z jetri ni vse OK (glede na to da redno pogleda v kozarec)?
Kot sem že rekel, smrad je nenavaden (s tem izključujem vetrove, urin, slaba higiena,…)
Še enkrat hvala za vaš odgovor!
Vinko
Spoštovani!
Pravzaprav je pri okvarjenih jetrih moteno odstaranjevanje nekaterih snovi, ki se potem kopičijo v krvi in ev. lahko tudi pojavijo v potu. Vendar naj bi se predvsem izločale skozi prebavila. Natančne sestave pota in ev. snovi, ki bi povzročale neprijeten vonj v tem trenutku ne bi znal našteti. Vonj po acetonu – kislih jaoblkih – navadno prihaja le iz ust, pa tudi vetrovi imajo navadno drugačen – nenavaden vonj.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik