Telesna okvara
Hvala obema za odgovor. Rada bi pa povedala, če mogoče kdo ne ve ali pa potrebuje te informacije, ki sem jih te dni zvedela. Če nosiš aparat že od rojstva in ko se prvič zaposliš in nosiš aparat, se to kasneje ne šteje kot telesna okvara. No ja, jaz slabo slišim od rojstva, vendar se mi je sluh poslabšal in nosim aparat 10 let, tako, da se mi bo upoštevalo kot telesna okvara. lep pozdrav
Če je izguba sluha do 40 dcb, je to majhna izguba. V tem primeru bi vam priznali nizko telesno okvaro, kajti računajte,da za popolno gluhoto priznajo le 70% telesne okvare. Ni mi pa jasno, da ste plačali za slušni aparat, saj mora stroške kriti zdravstveno zavarovanje. Razen, če gre za dražji slušni aparat, ki je tudi bolj kakovosten.
Glede višine % telesne okvare za plačilo invalidnine pa ne vem, kje je meja, verjetno ima zdravnik prav.
Hvala obema!
Ne razumem, zakaj morate doplačati… kot je tudi moji prijateljici… Kolikor vem, uporabniki SA imajo vsakih 5 let pravico do brezplačniega SA. Samo ne razumem pa, da je pri postopku in vsajevanje POLŽKOV VSADEK bolj občutno dražji, in pri tem menjavajo vsakih 3 leta, če se ne motim… in pri tem nič ne plačajo uporabniki polžkov vsadka… Aparat pa je cenejši in to vsakih 5 let menjavamo in ŠE MORAMO PLAČAT??? Naj mi kdo razloži zakaj je tako???
Zdravstveno zavarovanje ima mejo, do katere plača slušni aparat. Če želite boljši, dražji aparat, se doplača. Žal je to praksa in popolnoma se strinjam z vašim mnenjem glede polžkovega vsadka, da se tu delajo velike razlike med gluhimi zavarovanci. Nekateri gluhi bi bili recimo bolj veseli svetlobnega pripomočka kot slušni aparat, pa ga morajo sami nabaviti iz svojega žepa. Tisti, ki ogluši kot vojni invalid pa celo vse pripomočke dobi brezplačno od države. Absurdno in na tem področju bo treba še veliko dela, da bodo uporabniki končno rekli, da so potrebe zadovoljene.