tekočina v kolenskem sklepu
Lepo pozdravljeni!Sina imam starega 8 let,poškodoval si je desno koleno in dobil vodo (tekočina v sklepu).Pred 3 tedni so mu koleno punktirali in dobil je longeto za en teden.Po enem tednu so mu jo odstranili vendar je bilo koleno še vedno otečeno in v sklepu še minimalno proste tekočine.Terapija:elastični povoj pri hoji,hlajenje z ledom in gibanje do bolečine.Sedaj po skoraj dveh tednih bolečine sicer ni ampak koleno je še vedno otečeno in mislim da ima še vedno malo tekočine v sklepu.Zelo smo že obupani in zanima me ali obstaja kakšna krema alidomače zdravilo za to da bi se izognila ponovnemu punktiranju?Zahvaljujem se za čimprejšnji odgovor!!!
Spoštovani,
priporočam, da se razčisti, zakaj je pri Vašem sinu prišlo do otekline. Treba je ugotoviti, katera struktura v sklepu je poškodovana. V nasprotnem lahko pride do dodatnih poškodb.
Priporočam opraviti slikanje z magnetno resonanco ali pa artroskopski operativni poseg. Zdravila proti bolečinam (tudi kreme) NE ODPRAVLJAJO VZROKA in jih ne priporočam!
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Lepo pozdravljeni še enkrat!Najprej se Vam zahvaljujem za tako hiter odgovor.Morda sem prvič res malo površno opisala poškodbo.Naj povem,da sin trenira nogomet in ravno pri tem se je poškodoval ko je padel,soigralec pa se je usedel na njegovo nogo.Govorila sem že o izlivu v kolenu-prvič.Z nogo je počasi okreval in tako so spet dovolili trninge.Vendar pa se je po šestih treningih zadeva spet ponovila.Koleno je spet oteklo in tekočina v kolenskem sklepu.Osebna zdravnica je svetovala,da naj štiri dni počiva šele nato naj obiščeva otroško kirurgijo.V tem času je oteklina zaradi izliva malo usahnila,vendar ne popolnoma.Zdr.dr.Robida Jože je na izvid napisal takole:d.koleno je še zadebeljeno,na palpacijo ni boleče.Proste tekočine v kolenskem sklepu ni.Kolateralne vezi so ohlapne,vendar se sklep ne odpira.Lachmanov test je nakazano pozitiven.Predpisal nama je 10 fizioterapij zaradi jačanja stegenskih mišic in 3 tedne počitka.Takole nekako je bilo na zadnjem pregledu,vendar pa sem v srcu čutila da ni vse tako ko so rekli sem zahtevala napotnico za ortopeda.Zdravnica mi jo je s težkim srcem napisala-češ na željo staršev.Včeraj sva bila pri ortopedu(dr.Marko Mihelak) in ker bi zelo rada Vaše cenjeno mnenje Vam bom dobesedno prepisala iz izvida: Vili prihaja zaradi bolečin v desnem kolenu,ki jih ima od poškodbe meseca julija pri nogometu,ko je padel,pri tem mu je tudi soigralec padel na d. koleno,opisuje valgusni mehanizem poškodbe.Takrat je bil pregledan pri kirurgu,koleno je bilo tudi punktirano.Dobili so 13 ml seroznega punkta.Opravil je FTH z krepitvijo stegenskih mišic.Nestabilnosti ali zatikanja v d. kolenu ne opisuje.Opisuje pa bolečine v sprednjem delu kolena.ST:večje atrofije kvadricepsa ni videti,gibljivost 0/140,pri manipulaciji brez preskoka in izrazote bolečine,prisotno je odpiranje lateralne sklepne špranje,ki je tudi boleče(1+),Lachman in sprednji predel s pomikom tibie navzpret vendar s čvrsto končno točko,manjši pomik dobim tudi levo.DG:LAESIO LCL GEN.DEX. in LAESIO LCA GEN.DEX. PARTIALIS. Svetuje skupno vsaj 6 tednov športne pavze v vmesnem času pa nežno razgibavanje s poudarkom na krepitvi stegenskih mišic.Pričetek treningov je možen šele,ko bodo steg.mišice popolnoma rehabilitirane.Prične naj postopoma s poudarkom na dobrem ogrevanju pred aktivnostjo.PROSIM ZA VAŠE MNENJE.Povedala bi samo še to,da sin drugače trenira 3 krat na teden po eno uro in pol.ZA ODGOVOR SE VAM ŽE V NAPREJ ZAHVALJUJEM IN TUDI V UPANJU DA BO ČIM PREJ.HVALA ŠE ENKRA IN LEP POZDRAV-Simona Majcen
Spoštovani!
Iz opisanega vam težko svetujem kaj konkretnega. Videti je, da je šlo za večjo poškodbo kolena, koleno je bilo punktirano, vendar so punktirali minimalno količino svetle tekočine – to je dober znak, ker v sklepu ni bilo krvi. Lahko pa da so poškodovane stranske zunajsklepne kolenske vezi – o stopnji poškodbe težko govorim brez pregleda in ustrezne diagnostike.
S treningi pa le počakajte, da bo koleno čisto v redu! To bo lahko trajalo še mesec ali dva.
Lep pozdrav,
Uroš Dobnikar
Lep pozdrav
Pred priblizno enim mesecem, sem imel poskodbo kolena. Na urgenci so mi izvlekli 80mll tekocine. Hujsih poskodb tkiv ni bilo. Koleno je se malce oteceno, vendar normalno hodim in tecem. Se zelo rad ukvarjam s športom, zato me zelo zanima, ce lahko koleno z fizioterapijami in fitnesom popolnoma okreva, oz. kaj svetujete za popolno okrevanje in kdaj bi se lahko spet zacel ukvarjati z sportom.
V NAPREJ SE ZAHVALJUJEM ZA ODGOVOR
Joco Bojić
Spoštovani,
glede na to, da ste imeli dosti tekočine v sklepu, da je koleno še vedno otečeno, bi predlagal pregled in če po pregledu še ostanejo nejasnosti, napotitev na magnetno resonanco kolena. Do takrat lahko delate vse, kar ne povzroča bolečin.
Lep pozdrav
Mitja Kozic
Lep pozdrav
Pred 13 leti sem imela poškodbo kolena. Pri padcu sem utrpela izliv v kolenu. Koleno so mi 2 krat punktirali, dobila sem longeto. Čez 2 meseca so mi naredili artroskopijo kolena in ugotovili obrabo hrustanca.
Sedaj mi je kar čez noč oteklo koleno. Koleno so mi punktirali (30 ml serozne tekočine). Dobila sem longeto, nogo si hladim in počivam. Čez teden dni imam kontrolo. Zanima me vzrok in nadalnje zdravljenje bolezni.
Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem!
Marjeta Hrastnik
Spoštovana,
zelo verjetno je vzrok otekanja dodatno se luščeči sklepni hrustanec. Priporočam slikanje kolena z magnetno resonanco in pregled s posnetki ter izvidom.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani!
Stara sem 15 let in pred dvema mesecema sem si poškodovala desno koleno. Padla sem, takrat pa kot da bi mi koleno ”vrglo ven in potem nazaj na svoje mesto”. Dvakrat sem opravila punkcijo kolena, prvič so mi izvlekli 80 ml tekočine, drugič pa 70 ml. Opravila sem tudi magnetno resonanco, vendar ta ni pokazala nobenih poškodb na kolenu. Ko sem drugič opravila punkcijo, se mi je že 1 uro po punkciji voda spet nabrala v kolenu. Občasno imam tudi bolečine. S kostmi ni nič narobe. Zanima me, kaj bi lahko bil vzrok da se mi voda vedno nabira.
Za odgovor se Vam že vnaprej zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam!
Karmen
Spoštovana,
glede na opis bi lahko šlo za izpah pogačice.
Na vprašanje brez pregleda kolena in slik magnetne resonance ne morem odgovoriti. Priporočam pregled s posnetki magnetne resonance.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Hvala za odgovor. Kot sem napisala, magnetna resonanca ni pokazala nobenih poškodb, vezi so cele vse je ”normalno”. Zdravnik mi je nekaj govoril, da bi bilo možno da je to od klopa, ki me je lahko pred nekaj leti pičil. Ali je to res možno?
Spet drugi zdravnik pravi da se to da pozdraviti samo z terapijami in plavanjem. Res nevem komu naj verjamem.
Lep pozdrav!
Spoštovana,
da, tudi vgriz klopa je lahko posreden vzrok otekanja. Povzročitelj je v tem primeru bakterija borelija. To se da ugotoviti s krvnimi testi. Mogoč razlog otekanja je tudi revmatsko vnetje. Tudi to se da v večini primerov ugotoviti s krvnimi testi.
Na magnetni resonanci ni mogoče videti vseh mogočih poškodb ali okvar. Najpomembnejši je klinični pregled, ki ga priporočam pred konkretnimi nasveti za zdravljenje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
ambulante imam v Ljubljani, Celju, Mariboru in v Novi Gorici. Za termin se lahko dogovorite pri tajnici na telefonu: 041 654 330 ali po elektronski pošti: [email protected] (glejte tudi spodaj).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Lep pozdrav!
To je slika mojega zdravega kolena in ”poškodovanega” kolena. V levem kolenu na sliki imam polno vode. Dvakrat sem že bila na punkciji, magnetna resonanca in rentgen sta pokazala da je vse celo. Torej ni poškodb. Test za boleriozo je negativen. Zanima me vaše mnenje: kaj mislite, da bi lahko bilo? Ker ste vi strokovnjak, vsi Vas hvalijo sem se tukaj obrnila na Vas. Upam da mi odpišete, saj me res zanima vaše mnenje. Hvala!
za pogled slike stisnite tukaj
Spoštovana,
magnetna resonanca ne pokaže vseh poškodb (le 80 do 95%, odvisno od ocenjevane strukture).
Priporočam še izključitev revmatskih vzrokov otekanja (osebni zdravnik). Če bodo ti razlogi izključeni, priporočam pregled s posnetki opravljene magnetne resonance in zelo verjeten dogovor o artroskopskem operativnem zdravljenju.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni !
Začelo se je z bolečino po celem telesu brez vročine, nato pa 3 dan je oteklo desno koleno. Bolečina se je po desni nogi iz predela kolka pomaknila proti gležnju in koleno je zelo zateklo. Na urgenci so mi punktirali koleno , okoli 50 mml serozne tekočine. Naslednji dan sem se zbudila z vročino in spet enako bolečino in oteklim kolenom..
V dveh dneh se je noga tako poslabšala da je nisem mogla nič več premikat in sem z rešilcem odšla na urgenco, kjer so mi spet punktiral in dali na analizo…izvidov še ni. Sedaj sem na Travmatologiji, danes spet na punktiranju, in slikanju rentgen obeh kolen in obeh zapestij.
Moje vprašanje je, kaj naj bi to bilo in kaj pravzaprav iščejo ??? Kaj vi mislite da se dogaja z nogo?’
lp
Lili
Spoštovana,
najverjetneje gre za bakterijsko vnetje kolena. Izpunktirano tekočino so najverjetneje poslali na mikrobiološko analizo (ugotovijo, katera bakterija je povzročitelj in na katere antibiotike je občutljiva).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Dober dan
Najbolše da začnem kar na začetku,to je blo pred mesecem in pol da mi je začelo v kolenu preskakovat in pokat za slaba dva tedna pa še bolet,na koncu pa se mi je začela v kolenu nabirat tekočina.Poškodbe nisem imela,na punktiranje sem že hodla vendar izvid je negativen,v kolenu pa imam spet tekočino tako da bom morala še na eno punkiranje.Saj to bi blo še kolko toliko vzdržno,če se mi nebi začelo tudi na drugem kolenu začela enaka težava za zdaj sem pri bolečini tekočina se mi še trenutno ni začela nabirat.
Sploh ne vem kaj si naj mislim kaj mi sploh še preostane,če ni bakterija kaj sploh je in zakaj v obeh kolenih???’
Prosim pomagajte ker se počutim ko robot v nogah!!
Lep pozdrav
Spoštovani,
priporočam, da najprej pri osebnem zdravniku izključite (ali potrdite) morebitne bolezenske vzroke otekanja (revmatske bolezni, okužba z borelijo). Če bo to izključeno, priporočam opraviti slikanje obeh kolen z magnetno resonanco, nato pa pregled s posnetki v naši ambulanti.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih