Tekoče blato – driska???
Spoštovani,
pred mesecem (začetek Decembra) je naš malček prebolel kar hudo obliko t.i. adeno virusa.
Skrbi pa me, ker še kar tekoče in neredno kaka. Kakšen dan nič, potem pa naslednji dan 4x, kakšen dan samo 1x, itd.
Res je, da smo začetek januarja skoraj vsi v družini (jaz, dedek, sestrična) preboleli nek virus z bruhanjem in drisko samo en dan, potem pa OK. Jaz sem imela en dan temperature.
Vid je kakšne tri dni po tem spet tekoče in smrdeče kakal. Po tednu dni je šel nazaj v varstvo, kjer so čez 2 dni driskali vsi trije otroci. Ta teden ga imam spet doma, pije borovničke in adaptirano mleko (HN25) proti driski stanje pa se kar ne izboljša. Še vedno tekoče, gladko in smrdeče kaka, včeraj nič, danes pa spet 3x.Res je, mu je pa pred tremi dnevi, začelo zeleno teči iz noska in zvečer ter zjutraj zelo sočno kašlja (tudi ponoči).
Je pa drugače čisto dobre volje, nima temperature, normalno je in zelo veliko pije (1,5 l/dan).
Mislite, da je še kar viroza ali je lahko adeno virus pustil kakšne resnejše posledice na črevesju.
Vnaprej najlepša hvala za vaš odgovor.
Lp.
Teja
Pozdravljeni, žabi,
bolj verjetno je fantek pobiral te črevesne okužbe, tisto vašo od začetka januarja, morda sedaj tisto iz varstva. Neobičajno je, da bi bila pri adenovirozi tako dolgotrajna driska. Adenoviroza kot okužba ne pušča posledic na črevesju.
Pri dirskah ne dajemo nobenih diet, kot sami dobro vidite, ne pomaga HN25, borovnice pa tudi ne. Dokazano je, s študijami, kjer so primerjali 2 skupini otrok (eni so dajali strogo dieto: tisto, ki vam jo še nekateri svetujejo, druga skupina pa je jedla vse po vrsti) in trajanje driske je bilo pri obeh skupinah enako (pri drugi skupini je bila driska pol dneva dlje), vendar je druga skupina dosti prej okrevala in ni imela nobenih posledic (intoleranc, dolgotrajnih drisk, predvsem pa otroci niso bili sestradani).
Zato: nobenega HN25 ali jedil, ki naj bi zapirala, kajti to čisto nič ne pomaga. Otroku ponujajte normalno pestro otroško hrano, predvsem pa probiotične izdelke, da se črevesna sluznica čimprej ponovno poseli s koristnimi laktobaciji in tako obnovi.
Ali to s probioticnimi jogurti in raznovrstno hrano velja za vsako drisko brez vrocine? Tudi siljenje s pitjem borovnic nima smisla?
Kdaj je cas za obisk zdravnika? Pri nas smo imeli namrec dilemo ali it ali ne ker je driska trajala dva dni, potem je ponehala, vendar je previjanje cel dan potekalo x3 napram normalno, pa spet dva dni driska.. Jedel je sicer manj, pil pa vseskozi normalo. Kdaj torej k zdravniku v primeru driske?
Kaj pa uporaba linexa, brez posveta pri zdravniku, je to pametno?
Hvala in lp
Za vsako infekcijsko drisko velja, da dieta ni potrebna in da borovnice ne odpravijo driske, saj gre za virus in vnetje.
Le pri kronični driski ali driski pri alergiji velja, da je dieta brez alergogenega živila.
K zdravniku greste, če je odvajanj veliko in če pri tem otrok ne pije. K zdravniku greste tudi, če dr5iska traja več kot 2 tedna.
Linex uporbljate kot probiotični izdelek in ga ne predpiše zdravnik, saj je samoplačniško zdravilo.
Draga Tanč,
obupano pišem sredi noči, saj ne vem več kaj naj storimo. Naš malček ima po enem tednu doma (drugače pa, kot sem že omenila od adenoviroze začetek decembra) še vedno drisko.
Čeprav v soboto sploh ni kakal, v nedeljo 2x tekoče in danes v varstvu 4x tekoče. Pravkar se je zbudil spet tekoče pokakan z krvavo rdečo ritko in bridko jokal, ko smo ga umivali in previjali.
To ni več normalno, stvar traja že mesec in pol. Kaj lahko naredimo? Bi laboratorijski izvid blata kaj pokazal? Kakšne so druge možne preiskave, ki bi nam povedale, kaj je pravzaprav narobe? Lahko res viroza traja tako dolgo?
Heeeelp!!!
Hvala,
Teja
POjdite do pediatra, ki bi moral dati blato pregledati na bakterije in črevesne viruse. Sicer zdravljenja ni, pa vsaj vemo, zakaj ima otrok drisko in kaj lahko pričakujemo.
Izogibajte se kravjemu mleku, uporabljajte izključno mlečne izdelke in Linex, možna je laktozna intoleranca po driski, pri vsakem vnosu laktoze pa pride do driske.
Ne, mislila sem mlečne fermentirane izdelke (jogurte, predvsem bifidus), ki vsebujejo pomembne laktobacile za obnovo črevesne sluznice, kravjega mleka pa ne (če gre za morebitno prehodno laktozno intoleranco).
No naša driska še kar traja. Malček sicer normalno je, veliko pije in je nasplošno dobre volje.
Pred 3 tedni smo bili na pediatrični kliniki, kjer so vzeli kri in blato.
Kri je bila OK, v blatu so odktili Kalici virus, ki naj nebi trajal tako dolgo.
Danes pa sem dobila izvid za alergije:
Cel IgE 27,9
Spec IgE na beljak 0,42, KML, arašidi, rumenjak manj kot 0,35
Rekli so, da pred nadaljnimi preiskavami počakamo in se držimo stroge diete brez jajc, če z drisko nebo bolje pa naprej na preiskave.
Problem pa je, ker na navodilih za dieto, ki so mi jih poslali nič ne piše. Piše samo, da ne sme uživati: pečenih, kuhanih in surovih jajc in živil, ki vsebujejo jajca ali emulgator lecitin.
Lahko uživa živila z sojinim lecitinom? Ker nekateri proizvajalci označujejo emulgatorje samo z E oznakami, katerih naj se izogibamo?
Vprašanje je še veliko, zato bi vas prosila, če imate kakšna bolj specifična navodila.
Vnaprej najlepša hvala za vaše odgovore in pomoč.
Lp.
Žabi
http://med.over.net/forum5/read.php?46,1572308
http://med.over.net/forum5/read.php?46,4479574
Sojin lecitin seveda otrok lahko uživa, saj je iz soje in ne iz jajc! Vendar bodite pozorni na deklaracije živil! Če je na deklaraciji označeno samo lecitin (torej ni navedeno ali jajčni ali sojin lecitin), potem ne vemo, za katerega gre in to živilo ni dovoljeno.
LECITIN: uporablja se v živilski industriji kot emulgator – predvsem v slaščičarski industriji. Lecitin je lahko jajčni ali sojin. Ima oznako E 322 – ISTA ZA OBE VRSTI LECITINA. zato ga otroci, preobčutljivi na jajca oz. sojo ne smejo uživati.
Pozdravljeni!
Moja nedonošena hči ima tudi vedno tekoče blato, zelenkaste barve. Prehranjujeva se po steklenički z mojim izbrizagnim melokom. To blato smrdi po kislem. Ko sem bila na pediatriji zaradi neješčosti in povedala o blatu, se ni nihče zmenil za blato. Kakamo na tri dni. Včeraj pa se je pokakala po 5 dneh in to 3-krat, vedno tekoče. Zdravniki pravijo, da je za doječega otroka tekoče blato normalno,. meni pa se ne zdi. Pri previjanju in umivanju ne joka. Bi lahko bil pri dojenčku sum na celiakijo?
Hvala
Pozdravljeni, Nikitita,
blato dojenega otroka je lahko tudi tekoče, pa je normalno. Pomembno je, kako napreduje. Če dobro pridobiva na teži, nima napenjanja in krčev, potem le opazujemo.
Tudi pri celiakiji je pomembno otrokovo napredovanje, saj je celiakija bolezen, pri kateri otrok slabo raste in slabo napreduje na teži.
Optrok naj bi dnevno dobil med 120-180 ml mleka na kilogram telesne teže, venar vsakega otroka obravnavano individualno. Pri nekaterih smo zadovoljni tudi s 100 ml mleka na kilogram telesne teže na dan, če pri tem zadovoljivo pridobiva na telesni teži.
Ne vem, od česa bi bilo, saj o otroku ničesar ne vem, niti tega ne, koliko je star, je v vrtcu, je bil v stiku s kom, ki je preboleval kakšno okužbo, kako je bolezen začela (bruhanje, bolečine v trebuhu, slabost, vročina) …
Tekoče blato je najpogosteje posledica okužbe (običajno virusne), če traja dlje kot 14 dni in ima otrok še druge težave, pa iščemo vzroke drugje (intoleranca, alergije, kronične bolezni). Zaenrkat skrb za primerno hidracijo, normalna hrana in dodajanje probiotikov. Driska pri okužbah traja 3-5 dni, včasih 7, potem pa se blato počasi formira, postane kašasto in nato normalno.
Star je 13 mesecev, ko je on prebolevou 6 bolezen sem bila tudi jaz bolana (vročina, kašelj, en dan slabost). V vrtec ne hodi.
Petek, sobota, nedelja je imel vročino…ponedeljek, torek brez vročine potem spet vročina v sredo (37,2), na četrtek sva dala krila in je bilo vse OK. Bruhal pa ni.
Torej naj počakamo do četrtka in če ne bo normalno blato naj gremo do P?
Potem je očitno pobral neko virozo od vas, po tem, ko je prebolel šesto inf. bolezen. Nekateri virusi povzročajo vročino in prehldne znake, pri otrocih pa lahko tudi drisko oz. prebavne znake.
če odvaja frekventno, 10x ali več dnevno, potem skrbite, da dobro pije in pojdite na pregled. Če pa gre le za 2x ali 3x dnevno odvajanje mehkega do tekočega blata, ni potrebno na pregled že sedaj (ker zdravila itak ni, za kronično drisko pa mora imeti težave dlje kot 14 dni).