Hvala, Kolesarka! Ne, volje mi res ne manjka, mi pa trenutno manjka gibanja – kile so kar obstale. No, saj fitnes še vedno redno obiskujem, vendar zaradi bolečin (hvalabogu so že skoraj popolnoma popustile) sem tudi pri vsakdanji hoji postala počasnejša. Hodila sem pred tekom 5 minut, raztegovanja pred tekom res ni bilo (mi niti na kraj pameti ni padlo, da je to tako zelo pomemben element), teža in asfalt pa sta dodala še svoje. Na meni je, da koleno spravim v normalno delovanje, potem pa z več pameti in izkušenj naprej!
Lep, sončen pozdrav!
Anjasanja!
5 minut hitre hoje je samo na začetku (ob predpostavki, da se prej vseeno ogreješ in raztegneš – vsaj po mojih izkušnjah, ker tega nisem naredila in sem pokasirala vnetje kolenskih vezi). Ponavljaš pa nato samo 1 minuto teka in 2 minuti hoje, kar znese 12X 3 minute=36 minut.
Uživaj v teku! Jaz pričnem v sredo spet teči – upam, da tokrat z več pameti.
Lp
lenka… veliko uspeha drug teden… upam, da bo vreme služilo… tudi jaz bom mogla bit drug teden ful pridna, saj sem zadnji teden bolj malo tekla, ker se je začela sezona tenisa… prej sem glih 2 uri uživala na igrišču. noro! ampak se moram zorganizirat, da bom vsaj 3x na teden še vedno tekla, da mi to ostane v krvi… ker me skrbi, da če bom tek opustila, da mi pol ne bo več za laufat (tak je blo pred leti) in pol ko bo tenisa konec, ne bom več pripravljena na tek.
ok… lep teden vsem
Sem že kar dve leti preko abrahama in sem se lotila ” teka za začetnike”.Sem pri drugem tednu, mi kar gre, edino kolena me malo bolijo.
Pa nikakor si ne znam predstavljat, da bom lahko tekla neprekinjeno 40 -45 minut.
Sem že prebrala vaše pogovore in mislim da bom tudi jaz morala bolj počasi kot je predpisan tempo v knjigi.
Vesela bom še mnenja kake tekačice bolj zrelih let, bodo pa koristna tudi mnenja mljaših.
Lep pozdrav vsem !
Nova !
Lenka hvala za odgovor. Danes zjutraj sem spet tekla in sicer imam za sabo tretji trening prvega tedna.
Marina Jakin. Tudi sama se pospešeno bližam 50 (46 jih imam) in tudi sama čutim kolena in kolke. Ampak odločila sem se, da nadaljujem in če bodo bolečine prehude, potem se bom vrnila k hoji. Tista v hrib te tudi pošteno zmatra. Moram pa priznati, da mi zjutraj neizmerno paše iti ven, ker je tako prijetno sveže in tiho. Poleti bom nadaljevala z jutranjimi aktivnostmi, karkoli to že bo. Res pa je, da si tudi sama težko predstavljam, da bom spet kdaj zmogla teči neprekinjeno 30 minut. Ker si tega močno želim, sem se lotila tega, telesu in našim letom prijaznega programa.
Dajmo dekleta in žene :o)
En lep dan vam želim.
Hvala za lepe želje!
Sicer pa, punce, tale program je po moje super, nič preveč naporen (vsaj ne prve tedne) in prijazen tudi do nas, ki jih štejemo preko 40. Priznam, da sem pretiravala in nisem poslušala ne nasvetov ne svojega telesa, zdaj pa sem bogatejša za nekaj izkušenj in upam, da se bo tokrat izteklo bolj po načrtih in željah. Volje do teka nisem izgubila, kar se mi zdi bistveno, vse ostalo pa po pameti.
Vsem želim čim več tekaških užitkov (minutaža in kilometri za začetnike v zrelih letih niti toliko ne štejejo).
Lp
živjo…
jaz se prva podpišem pod to…
ker sem o tem že veliko pisala na drugih forumih, bom tuki sam povzela mojo izkušnjo.
1. Januar 2009: 75 kg
sledi hitra hoja s postopnim dodajanjem teka (6 km)
1. marec: tek 3 km
1. april: tek 5 km (z vmesno hojo – pravilo 9-1)
1. maj: tek 5 do 6 km (hoja vmes le občasno – če sem zelo utrujena…)
1.junuj 2009: 65 kg. in še nadaljujem, ker je moj cilj od 60 do 62 kg. pa tudi takrat, ko mi bo ratal (v kar sploh ne dvomim več), bom še nadaljevala s tekom, ker mi je postal ful všeč…
jem pa vse (od zelenjave do sladkarij) in ne glede ne uro (tudi ob 22.00, če tko nanese), ampak manj kot sem pojedla prej. vseeno pa več kot 1200 kcal dnevno…
tko da ti povem: TEK SE FUL SPLAČA… pa tudi počutje se mi je ful izboljšalo
Čeprav je tema namenjena nežnejšemu spolu …
11.1.2009 – 102 kg
januar – zmanjšanje krožnika za 1/3, popolna odpoved sladkarijam in alkoholu 🙂
februar – tek 4 km (2-3 x tedensko), 10 smučarskih dni po 6 h (skoraj izdihnil)
marec – tek 7 km (2-3 x tedenko)
april, maj – tek 10 km (4-6 x tedensko, rekreacija 1 x tedensko 2 h)
1.6.2009 – 72 kg.
KONEC ZGODBE.
V zdanjem mesecu in pol sem se zopet začel “normalno” prehranjevati. Dodal sem še 1 do 2 obroka dnevno, si priskrbel “večjo žlico2, celo sladkarije mi včasih teknejo. Od tega pojem naenkrat npr. 6 kepic sladoleda, ali pa z žlico pol lončka nutelle, 4 velike žlice medu ipd. Tudi alkohol zopet (občasno) pijem. V zadnjem mesecu sem spil 3 pive in 4 dcl rdečega vina (večja količina mi itaq ne sede).
In teža – hja danes zjutraj sem imel 71,4 kg. 🙂
Mislim, da bo treba spremeniti vzdevek v: obdržati težo je “piece of cake” 🙂
Nobene sladkarije ne obožujem, imam pa prebliske. Tako lahko recimo v enem tednu 3 x pojem po 6 kepic sladoleda naenkrat, ali pa 2 x izpraznim celo nutello. Potem pa me več mesecev sploh ne mika da bi jedel karkoli od tega. Ostale sladkarije pa jem več ali manj, če me kdo skoraj prisili.
Športno aktiven pa sem vsekakor še vedno, saj ni boljšega občutka kot če se do konca (fizično) izčrpaš. 🙂
Prepričan sem, da nobena dieta ne more biti uspešna, če ne spremeniš načina življenja. Če še tako paziš na prehrano in šteješ kalorije in če se še tako krmiš s kemikalijami in športaš kot obseden, ni teorije, da bi ostal vitek, če se po končani “kuri” vrneš na stari način življenja. To je vendar jasno?
Joj, kako vas je fajn brati! Sploh zato, ker se z marsičem, kar je napisal Shujšati je “piece of cake” (pa tudi Nadja, pa še kdo) močno strinjam. In ko takole prebiram, da nekateri nimate nobenih problemov z vzdrževanjem telesne teže po končanem hujšanju (pomemben je pristop k hujšanju!), ugotavljam, da je upanje tudi zame. Edino tek za začetnike sem preložila na naslednjo pomlad, sem pa za letos našla druge oblike rekreacije, ki me sicer ne izčrpajo, mi pa dajo ogromno energije, tako da v zadnjem letu kave sploh ne potrebujem več, pa tudi ne kakšne čokolade, ki sem jo včasih morala zaužiti, da sem sploh zmogla kaj postoriti. No, kepica sladoleda pa je zadnje čase na mojem vsakdanjem jedilniku (morda bom od koga kregana), ampak to je drobna pregrehica, ki si jo pač privoščim, pa čeprav zaradi tega kile počasneje kapljajo z mojega telesa.
Lp
Pozdrav, Zimzelena!
Jaz sem bolečine začela čutiti proti koncu drugega tedna teka. Bolečine so se pojavljale med samim tekom, in to po kakšnih 2 ali 3 minutah teka in na začetku še niso bile močne. Zato sem tudi vztrajala, ker sem bila prepričana, da bodo sčasoma minile. Potem pa so bile bolečine iz dneva v dan, iz teka v tek hujše. To se je hitro stopnjevalo in to tako dolgo, da nisem več mogla hoditi po stopnicah (oziroma sem čisto počasi hodila, vendar z veliko muko – v službi pač nimamo dvigala, moram pa po stopnicah večkrat na dan). Sicer je šlo navzgor lažje kot navzdol. Ker sem še kar vztrajala pri teku, sem potem že z veliko težavo hodila tudi po ravnem, no takrat sem pa potem s tekom vendarle odnehala. Me je pa bolelo pretežno na notranji strani kolena (ne zadaj), bolečina pa se je širila navzdol pod pogačico. Zelo je bolelo tudi na dotik. Koleno sem sicer hladila z ledom in se mazala z Voltaren mazilom (proti bolečinam). Je pomagalo na začetku, potem pa ne več. Zanimivo pa je, da me je bolelo le desno koleno, levo je bilo čisto zdravo.
Upam, da sem vsaj približno nazorno opisala svoje bolečine in da si boš s tem opisom lahko kaj pomagala. Ko sem odnehala s tekom, me je koleno še kak teden bolelo in sem še s težavo hodila, potem pa sem imela z njim probleme še kakšnih 14 dni pri večjih obremenitvah (npr. na fitnesu). Zdaj imam mir, vendar kakor hitro poskušam teči, se rahle bolečine spet kažejo. Tako sem za letos misel o teku opustila, morda se tekačem pridružim prihodnje leto.
Zate upam, da imaš več sreče.
Lp
Hola!
Lenka, hvala, da si si vzela čas in opisala zadevo. Js hvala bogu nimam tako močnih bolečin, me pa včasih začne bolet in pol sem razmišljala, da se mogoč ne ogrejem dovolj dobro, al pa da nerodno tečem;).
Js upam, da se bolečine ne bodo stopnjevale, ker zdej že tečem 15 min skupaj in mi je vedno bolj všeč in ne bi rada nehala. Tebi želim vso srečo s koleni, oz. zdravjem nasplošno in, ko začneš spet tečt, držim pesti, da bo steklo;).
lp