Spoštovani!
Zanima me, kaj je boljše v smislu kurjenja maščob in hujšanja; počasen tek (8-8,5 km/h) ali hitra hoja (6,5- 6,8km/h)? Naj povem, da bi rada oklestila okoli 8kg (160cm in 63kg). O zdravi prehrani tu ne bom, sem se ze lotila. Vsak dan grem ali teci za 30-40 min, ali pa naredim Focus25 in grem na hitro hojo 40-60 min.. Je toliko gibanja zadovoljivo? Naj povem, da sem bila se dve leti nazaj v vrhunski tekaski formi (tekla sem 5x tedensko po 7-15 km, s povprečno hitrostjo 10km/h) in sem imela 10kg manj, potem sem zbolela in gibanje je bilo mocno omejeno. Od tu + 10kg in totalen padec kondicije. Zdaj počasi začenjam in me zanima še vaše mnenje..
Hvala in lp!
Ravno zadnjič sem prebrala, da je cona izgorevanja maščob mit. Maščobe izgorevajo, ko rabiš energijo, energijo pa rabiš, ko delaš. To je vsa umetnost. Ena je svetovala neki ženski počasen tek, pri katerem se ne zadihaš – tak tek ne obstaja, še pri hitri hoji se zadihaš. In nihče me ne more prepričat, da pri teku/hoji, pri kateri se niti ne zadihaš, porabiš več, kot če narediš deset km v eni uri.
Glede na to, da si že bila v tekaški formi in imaš očitno rada tek, ti jaz – kot ljubiteljica teka – svetujem, da začneš spet teči. Pač počasi, itak verjetno veš, kako in koliko zmoreš. Skratka, delaj čim več, kot pač lahko. Tudi jaz vmes skoraj eno leto nisem tekla oziroma vsakih par mesecev sem se nekaj spet zagnala, pa obupala. Ampak dokaj hitro prideš skoraj nazaj. Je pa vedno težje napredovati, vsaj meni se tako zdi.
Koliko si stara?
Jaz zdaj hodim na fitnes, sem zelo zagnana, delam na ful, mišice na nogi imam že skoraj bodibilderske :). Delam podlago za tek. Ta teden sem šla malo za probo en kratek hiter tekec in mi je šlo dobro.
Evo, če razumeš angleško (in tip na koncu poudari, da je pri hujšanju najpomembnejša prehrana, ne vadba – kar jaz tudi stalno trobim):
“Pravakava”, hvala za tale odgovor in članek (sem ga prebrala). Drugače sem stara 36let. Saj vem, da kondicijo človek relativno hitro pridobi nazaj, samo vztrajati moraš in doslednost je pri tem bistvena..
Jaz načeloma v fitnes ne hodim, sem pa sicer ponavadi vsako zimo hodila v fitnes, ampak samo na tekaca.. Redko sem delala z utežmi. Bližje so mi vaje, kjer uporabljamo lastno težo.
Kar pa se prehrane tiče, sem pa že magistra, hehe..
Skratka cilj imam izdelan, to je v prvi vrsti priti nazaj v formo, sproti pa oklestiti se te kilogramčke. Počasi bo šlo, sploh pa to niti ni pomembno..
Bom poročala o napredku. Danes me sicer vse boli, ker sem včeraj malo pretiravala, samo klin se baje s klinom zbija, kajne? Tako da bom tudi danes odtelovadila. Sem imela sicer v načrtu tek, pa toliko sneži, da bi bilo morda bolje tek prestaviti na jutri, ko se nam baje obeta lepše vreme in tudi nekaj sončka..
Se beremo in lp 🙂
No, pri teh letih boš vse hitro nadoknadila in tudi napredovala, če boš šla za tem.
Jaz hodim na fitnes na skupinske vadbe (več različnih), kjer je poudarek na vaji z lastno težo in je super. Vem, da doma niti slučajno ne bi toliko delala, tako da mi ni škoda časa in denarja. Pa mislila sem, da celo imam nekaj mišic, ker sem kar precej tekla … No, imam pogosto muskelfiber po vadbi, in to predvsem v nogah :). Je pa fajn, ker si končno krepim tudi roke, trebuh, hrbet, ramena. Sploh ramena so pri meni kritična.
Nič ni narobe, če te vse boli, vsaj veš, da si nekaj naredila. In ja, kislino v mišicah najhitreje razgradiš z vadbo.
No evo, danes sem pa izkoristila tale sonček in šla v lauf. Vsa ponosna sem, ker sem pretekla 6km in to brez večjih muk, tako da- kondicija se vrača, hehe.
Tudi sicer mi gre dobro, danes sem se po dveh tednih zopet stehtala in teza 61,8 kg.
Zaenkrat je cilj priti pod 60, do poletja pa pocasi na 55-56kg. To se mi zdi nekako realno.
Se beremo in uživajte v sončku!!!
Pozdravljeni!
No da se malce pofočkam in pohvalim, hehe.
Moja kondicija se vraca in to me izjemno veseli. Zdaj najraje tečem, če mi pa ponagaja vreme, naredim pa Focus25 in grem magari z dežnikom na hitro hojo. Samo to je res hitra hoja, zdaj že s povprečno hitrostjo 7km/h. Hodim od 45-60min in pridem domov čisto preznojena. Tudi pri teku se mi že viša hitrost in sem danes tekla že z 9km/h.
Prav ponosna sem nase, ker sem tako vztrajna. Že mesec in pol športam vsakodnevno in se mi že obrestuje. Je pa res, da sem zdaj tudi bolj lačna, ampak to uspešno rešujem z zdravo in uravnoteženo prehrano 🙂
Torej jeeeee in srečno vsem sotrpinom.. Se beremo.
Jaz za zajtrk jem ponavadi jajce (mehko kuhano, na oko, šprudlano) in en bolj mali kos kruha in belo kavo. Skoraj vedno jem to, če ne pa kos kruha s sirom ali skuto. Za večerjo pa ponavadi pojem tudi mali kos kruha, zraven pa odvisno, kakor kdaj, ponavadi sir ali tuno ali puranje meso ali solato in zraven orehe ali mandlje ali pa grški jogurt. Včasih si naredim mešano solato, včasih si skuham malo riža ali kak kuhan krompir z olivnim oljem. Ampak večerjam najkasneje ob 19h. In pojem malo. Meni uspeva hujšati na ta način. Kruha jem pa malo, en kos za zajtrk in enega malega za večerjo, ponavadi graham. Včasih, če se mi res zalušta, si naredim tudi moje najljubše palačinke, ampak pojem 2 in to ob 18h, ne kasneje 🙂
Meni zajtrk ne paše že v osnovi in če nisem res lačna, ga ne pojem. Kruha niti ne maram, pojem ga mogoče pol kg na mesec – tu in tam kak košček.
Večerja: jogurt, sadje, solata … Včasih pa v bistvu kosilo, če se nam čez dan ne uspe zbrati za skupen obrok.
Moji otroci imajo za večerjo radi malo zelenjave (korenje, paradižnik), jabolko, pest lešnikov ali mandljev, malo sira … če so zelo lačni, še kruh zraven, včasih pa tudi ne.
Zivjo,
da ne odpiram nove teme bom vprasala kar tukaj 🙂
Odlocila sem se da bom zjutraj pred sluzbo hodila na sprehode, hitra hoja vsaj 40 minut…scasoma bi seveda rada zacela tudi laufat, ampak me zanima malo glede mojih kolen. Gre se za to, da sem velika 175 in imam 86kg. Pa me zanima koliko priblizno bi morala izgubiti preden zacnem s tekom, da ne poskodujem kolen zaradi teze.
Uh, ko nismo strokovnjaki. Pa že imaš težave s koleni? Velikokrat ljudje mislijo, da jih ob obremenitvi bolijo kolena v sklepu, v resnici pa gre le za obremenitev mišic kolena, ki so razpete v bistvu pod zgornjo stranjo stegna na koleno (tako zelo laično in poenostavljeno povedano). Mene so nekaj časa bolele, ko sem začela hodit v fitnes, a ker nisem nikoli imela težav s sklepi, mi je bilo čisto nelogično, da bi od par vaj bili pa sklepi že kar boleči. Zdaj je to minilo.
Tako da bi bil moj laični nasvet, da najprej okrepiš mišice. Zelo fajn način za to je kolo, ker pri tem manj obremeniš sklepe. Če le moreš, vključi hojo v hrib – pol km v hrib zaleže kot 5 km po ravnem, sploh na začetku. Pazi edino pri hoji navzdol – po večji strmini je bolje hoditi cik cak, je manjša obremenitev. No, za začetek itak izbereš blažji klanec. Po mojem, če imaš res željo tekat, te bo kar samo od sebe prijelo, da bi pospešila korak v tek.
Hvala za odgovor 🙂
Nr trenutno se nimam texav s koleni ampak sem veckrat kje videla opozorilo, da pri previsoki tezi ni ravno priporocljiv tek zaradi kolen :/
Trenutno mam malo tezav z alergijami in prehladom tako da upam da najkasneje drugi teden zacnem pred sluzbo nabirati kondicijo s hitrimi sprehodi. V hrib grem pred sluzbo malo tezje tako da bom to bolj upostevala med vikendi ali kaksno popoldne 🙂 bi pa ze zdaj raje malo tekla in malo hodila, ker imam obcutek da vec naredim 🙂 samo nebi tega pocela na racun svojih kolen 🙂
Prevelika teža je že sama po sebi obremenitev za sklepe, ampak z okrepitvijo mišic jih razbremeniš. Zato je gibanje tako pomembno.
S tekom, če nisi še nikoli tekla, na začetku ne boš kaj dosti več naredila kot s hojo, ker boš lahko pretekla par sto metrov, potem boš pa umrla. Res ti priporočam, da najprej dobiš malo kondicije in moči s hitro, živahno hojo in hribi … v eni temi malo niže piše maiaS, da je bila prej zadihana že, ko je hrib samo pogledala, zdaj je zadihana šele na pol poti. Hodi tako hitro, da se boš zadihala in prepotila. Daj si en mesec časa in potem počasi začni s tekom. Kilometri ti ne bodo nikamor ušli :).