Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Tek po laserskem pečatenju mrežnice

Tek po laserskem pečatenju mrežnice

Pozdravljeni!

12.12. sem imela laserski poseg na mrežnici levega očesa po odstopu steklovine z raztrganino mrežnice (310 laserskih pečatov). Dan po posegu se mi je pojavil »črn dež«, vendar je okulistka ugotovila, da je mrežnica v redu. Od takrat se mi zdi, da je »črnega dežja« vsak dan malo manj, se je pa pojavila še kaka motnjava več in pa večkrat se mi malo zamegli vid, ki pa se tudi zbistri. Po posegu so mi svetovali 14 dni počitka in mirovanja (brez dvigovanja težjih bremen in sklanjanja, nobene športne dejavnosti, vključno s tekom, lahko pa se sprehajam …)
Povejte mi, lepo prosim, ali po 14 dneh dejansko lahko začnem spet teči? Navajena sem teči vsak dan po okoli 10 km. Ali lahko po 14 dneh, se pravi 26.12., dejansko spet začnem z 10-kilometrskimi teki?

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Spoštovana, na vsak način odsvetujem tek vsaj 3 mesece, lahko pa je prisotna hitra hoja po ravnem, ne hribovitem terenu. Vaša maratonska zmaga naj vsaj 3 mesece počaka. Lep pozdrav, dr Gorazd Kolar

Najlepša hvala za odgovor!

Verjetno ste mislili tri tedne in ne tri mesece …? Okulist, ki je izvedel laserski poseg, je govoril o dveh tednih …

Vsekakor še ne bom začela s tekom (če sem iskrena, si niti ne upam …) in bom raje še nekaj časa nadaljevala z daljšimi sprehodi. Navsezadnje sem visoko kratkovidna (- 8,5), poleg tega sem leta 2010 na istem očesu prebolela uveitis, ki mi je tudi pustil precej motnjav, pa tudi mlada nisem več (49 let) …

Povejte mi, prosim, še, zakaj se mi od laserskega posega dalje še vedno večkrat na dan malo zamegli vid? Sicer se tudi zbistri. »Črnega dežja« in ostalih motnjav se mi pa zdi, da je vsak dan malo manj …

Spoštovana, res sem mislil 3 mesece in še sedaj tako mislim. Utemeljujem to z vašo visoko kratkovidnostjo in zato, ker je oko in mrežnica obutljivejša  na pretrese. Do občasnih zameglitev pa  pride , ker se motnjave, kot se smeti v posodi, dvignejo i začasno skalijo vid. Pri takšnem stanju oči  kot je pri vas, je res pametno biti bolj previden pri naglih gibih z glavo, sklanjanju, dvigovanju bremen itd. Lep pozdrav in vse dobro vam želi Dr Gorazd Kolar.

Najlepša hvala!

Najlepša hvala!

Odgovor na objavo uporabnika
ninja35, 22.12.2024 ob 09:21

Pozdravljeni!

12.12. sem imela laserski poseg na mrežnici levega očesa po odstopu steklovine z raztrganino mrežnice (310 laserskih pečatov). Dan po posegu se mi je pojavil »črn dež«, vendar je okulistka ugotovila, da je mrežnica v redu. Od takrat se mi zdi, da je »črnega dežja« vsak dan malo manj, se je pa pojavila še kaka motnjava več in pa večkrat se mi malo zamegli vid, ki pa se tudi zbistri. Po posegu so mi svetovali 14 dni počitka in mirovanja (brez dvigovanja težjih bremen in sklanjanja, nobene športne dejavnosti, vključno s tekom, lahko pa se sprehajam …)
Povejte mi, lepo prosim, ali po 14 dneh dejansko lahko začnem spet teči? Navajena sem teči vsak dan po okoli 10 km. Ali lahko po 14 dneh, se pravi 26.12., dejansko spet začnem z 10-kilometrskimi teki?

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Pozdravljeni!

Po laserskem posegu na mrežnici je zelo pomembno, da se upoštevajo priporočila zdravnika, saj je okrevanje ključnega pomena za ohranjanje dobrega vida in preprečevanje zapletov. Običajno je po takšnem posegu priporočljivo, da se izogibate fizičnim naporom, kot je tek, še nekaj časa, da se mrežnica popolnoma stabilizira.

V vašem primeru, čeprav so vam svetovali 14 dni počitka, je zelo pomembno, da se posvetujete s svojo okulistko ali kirurgom, ki je izvajal poseg, glede točnih priporočil za vaš primer. Verjetno vam bo svetovala postopno vrnitev k telesni aktivnosti, da se izognete morebitnim tveganjem.

Čeprav ste navajeni na vsakodnevne teke, je priporočljivo, da po posegu postopoma povečevate intenzivnost telesne aktivnosti, saj lahko prehitro vrnitev v intenzivne fizične napore poveča tveganje za morebitne zaplete. Morda vam bo svetovala, da začnete z manj intenzivnimi vajami, kot so sprehodi ali lažji jogging, in počasi povečate obremenitev, ko bo vaše oko popolnoma pripravljeno.

Motnje, ki jih opisujete, kot so »črni dež«, motnjave in zamegljen vid, so lahko del normalnega okrevanja, vendar je pomembno, da o tem redno obveščate svojega zdravnika. Če so simptomi prisotni, je lahko še zgodaj za začetek intenzivnih telesnih aktivnosti.

Zato svetujem, da počakate na mnenje vašega zdravnika, preden se odločite za vrnitev k teku, saj vam bo lahko najbolj natančno povedal, kdaj je to varno. Prej kot ne boste morali biti zelo previdni in paziti na morebitne znake, ki bi lahko kazali na zaplete pri zdravljenju mrežnice.

Upam, da vam bo okrevanje hitro in brez https://zanositev-coach.si/pomoc-pri-zanositvi težav! ?

Spoštovana, svetoval bi najprej pregled stanja mrežnice in očesne steklovine pred pričetkom teka, ki si ga tako ponovno želite. Ker je zraven tudi visoka kratkovidnost, je utemeljena pri vas večja previdnost pri pretresih mrežnice, ki so pri teku prisotni. Tek zaenkrat seveda odsvetujem, tudi telovadbe, kjer so zraven predkloni in gibi glave .malo potrpljenja in bo počasi vse dobro Lep pozdrav. dr GOraz Kolar

New Report

Close