Zdravo.
Sem 24letni rekreativni tekač z okrog 50km tedensko. Brez pretresov pretecem dnevno 20km v tempu 5min/km. Udelezil sem se tudi nekaterih tekov tekmovalnega znacaja ter se zadovoljivo odrezal. Svojo pripravljenost bi stopnjeval do maratona,ki ga nacrtujem preteci cez dve leti. Prebral sem obilo razpolozljive literature.
Zanima me naslednje; imam nekolikanj mocnejse noge in zadnjico, trup pa bolj suhljat. Na nogah so misice resda opazne,vendar se mi zdijo noge vendarle predebele. Je to genetsko pogojeno in bo pri tem ostalo ali pa bo stopnjevanje treninga prineslo pricakovane spremembe?
So vsi tekaci daljsih razdalj ze od “nekdaj” bolj suhljati ali pride to s treningom. Kaksno postavo lahko pricakujem?
Mitja,
Če imaš spodnji del telesa močnejši bo na žalost tudi s tekom ostal. Sicer dolgotrajni aerobni treningi ne porabijo samo maščevje ampak tudi za tek nepotrebno mišično maso, tako, da boš z dolgotrajnim treningom sicer zmanjšal zdajšnjo razliko.
Razmisli o tem, da ojačaš zgornji del telesa in tako spraviš videz v ravnovesje. To bo dosti lažje. Delo na pridobivanju mase za zgornji del telesa je v nasprotju z željami po teku maratona. Moral boš izbrati tisto kar ti pomeni več.
lp
Glede na to, da Mitja preteče tedensko okoli 50km verjetno je že porabil l odvečno maščobo in to kar ga moti so nesorazmerno močne mišice v primerjavi z zgornjim delom telesa.
Primer od Zare je obraten.
Ona govori o nesorazmerno porazdeljeni maščobi.
Že sto krat smo slišali, da se maščoba ne da lokalno “porabljati” zato bo tudi za ta primer potrebna kombinacija treninga z utežmi in aerobnega treninga(tek, kolesarjenje, rolanje, hitra hoja,……) Uteži za pridobitev ali utrditev mišic in v kombinaciji z aerobnim treningom najboljši način za porabljanje maščobe.
Normalno ob tem ne smemo pozabiti na primerno prehrano. S tem me mislim na neko dieto ampak na osnovna pravila:
-čim manj maščobe in sladkarij
-veliko vode in zelenjave
-dovolj gradiva za mišice (beljakovine)
-in ne hiteti z izgubljanjem teže
lp