Tek in bolečina
Na stotine objav je na spletu o bolečinah pri teku in vendar (kot si verjetno vsak domišlja) je njegova drugačna.
Bolečina se je pojavila sunkovito pri jogi, kot da bi se mi “strgala vez” in sicer v položaju “strešica”.
Kje? Gleženj, kost, zunanja stran, pod kostjo, diagonalno 3 cm proti peti.
Boli (neznosno) če iztegnem prste na nogah, ko “zvijam” noge levo in desno… zanimivo, pri teku, hoji in kolesarjenju je bolečina znosna. Tudi na otip je boleča samo določena točka, rahlo otečeno, ni vročično.
Ker se intenzivno pripravljam na maraton (okej…sedaj sem že zaradi tega 10 dni v “počitku” me zanima, kako naj prisluhnem telesu, da si kaj dolgoročno ne poškodujem oz. si onemogočim aktivnosti.
Še dva podatka; imam kar pogosto težave s krči v stopalih (podplati, prsti) in (žal) nisem mladenka, štejem jih kar nekaj čez 50. 🙂
Pozdravljeni! Glede na podatek o letih bom kar vikal 🙂
Glede na opis tipa pojava bolečine (kot bi se nekaj strgalo) ter glede na lokacijo (pod zunanjim gležnjem) in na pojavnost bolečine pri gibih v stopalu bi najbolj sumil na poškodbo peronealnih tetiv, ki potekajo ne mestu, kjer navajate bolečino.
Glede na to, da pravite, da je boleča točka dostopna pritisku, je verjetno dostopna tudi ultrazvoku. Tako bi svetoval v prvi vrst diagnostični ultrazvok (preko napotnice ali, v kolikor se mudi, samoplačniško). Kot začasni ukrep do postavitve diagnoze le nadaljujte s počitkom in omejitvijo aktivnosti na neboleča opravila.
Svetoval bi, da se slišiva po opravljeni UZ preiskavi, sicer pa v grobem predlagam sledeče:
– v kolikor gre za poškodbo peronealnih tetiv je potrebno opredeliti ali je reptura popolna ali ne in če je popolna ali bi jo bila pripravljena operativno zdraviti (ne zelo velik poseg, relativno dolga rehabilitacija)
– v kolikor bi UZ navajal drugo patologijo kot vzrok težavam, se je potrebno posvetiti le-tej (glede na vzrok)
-v kolikor patologije ne bi odkrili bi se potem verjetno glede na težave odločil še za RTG oz MR in potem zdravil glede na izvid le-teh.
Popolno rupturo se sicer da pogosto ugotoviti tudi s pregledom, vendar je standard postavitve diagnoze le radiološka diagnostika (UZ, MRI).
Lepo Vas pozdravljam, upam, da sem bil v pomoč!
V kolikor bi se odločili za pregled Vam je na voljo tudi Arthronova ambulanta pri mag. Iztoku Pilihu (očetu :-))!
Klemen Aleš Pilih