Najdi forum

Sem že malo v letih, a še vedno zdrava in polna energije. Obračam se na ta forum zaradi svoje hčere(41 let).
Ukvarja se s tekom (maratoni) . Trenira(privatno) že vrsto let , sedaj pa si je vtepla v glavo, da bo pričela tekmovati “za denar”. Problem pri vsem tem pa je njeno prehranjevanje. Živi dobesedno od sadja in zelenjave. V celem dnevu npr. poje le 1 kg češenj ali jagod ipd. Pri tem , da na dan povprečno preteče za trening cca 7-10 km ! Ob tem je vidno shujšala .Občutek imam , da se njeno telo izčrpava.Očitno si je vtepla v glavo, da bodo rezultati boljši, če bo lahka kot pero??!! Pri višini 160 cm se njena teža giblje tam nekje med 43 in 45 kg!
Pogovor z njo ne pomaga. Ker me zanjo skrbi, bi rada vaš nasvet!
Hvala

Draga mama,
teža vaše hčerke je res izrazito pod normalo za njeno višino in starost. težko vam svetujem, kako izražati skrb za njeno zdravje in za vse nevarnosti, ki lahko sledijo iz takega nerauvnovesja med telesno aktivnostjo in prehrambenim vnosom. poskušajte se z njo pogovarjati tudi o drugih stvareh, ki jo zanimajo, predvsem o razlogih za take radikalne odločitve glede aktivnosti. vztrajno in z veliko razumevanja izražajte skrb za njeno zdravje, da vas skrbi in da vam ni vseeno.
odločitev za to je seveda v njenih rokah.

z lepimi pozdravi,
marija Anderluh

Gospa, preberite knjigo Helmuta Wandmakerja “Hočeš ostati zdrav? Proč s kuhinjskim loncem!” Po mojem vaša hči živi izjemno ozaveščeno, zaskrbljujoče bi edino bilo morebitno pretiravanje v smislu počenjanja tako naravnih stvari, kot je tek, za denar. Ker saj veste, denar lahko hitro potegne ljudi, da delajo preko svojih zmožnosti. Sicer pa je presna prehrana in tek sploh optimum za človekovo zdravje. Treba je le ostati trezen, da ne pretiravaš preko zmožnosti, ki jih ponuja telo.

Kot zdravnik imam pred takimi dietami velike zadržke! Nikakor ni to primerno za vsakogar! Posebej pri osebah z motnjami hranjenja svetujemo uravnoteženo in pestro prehrano, brez vsakršnih ekstremov, kot jih najdemo v tej knjigi. Pomembno je namreč tudi naučiti se spontanega in neobremenjega hranjenja, ki omogoča tudi običajno socialno življenje, ki ga motnja hranjenja pogosto povsem načne.

M. Anderluh

New Report

Close