Najdi forum

Dragi Goran!
Še eno vprašanje. Rekreativno tečem že nekaj let. Vendar nimam nekih posebnih treningov. Tečem nekajkrat tedensko po 6-8 km s hitrostjo po občutku, ne mučim se preveč. Bila sem na tekmovanju na 10 km in prehitela me je med drugimi tudi gospa okrog 65 let! Halo!! Kakšen bi moral biti moj trening, da bi napredovala?
Ali obstaja v Ljubljani kakšen klub za takšne tekače? Kaj mi svetuješ?
Hvala za odgovor in lep dan!

Pika,

Do sedaj si trenirala po občutku, za sprostitev, za zdravje, za rekreacijo. Trening za boljši športni dosežek je pa nekaj drugega in je precej bolj naporen.

Poskusi takole:
Teči 4-5x tedensko.
trening1-tek dolg 6km, hitrost po občutku kot dosedaj.

trening2-tek izmeri progo dolgo 5km, poskusi jo preteči v čimkrajšem času

dan počiteka

trening3-tek dolg 8km, hitrost po občutku kot dosedaj.

trening4-tek dolg 3-4km, teči 1km za ogrevanje, preostanek poti pa takole: 100m
šprint (do 90% maksimalnega napora, ki si ga sposobna) nato pa 100m zelo počasen tek, toliko da še tečeš(skoraj že hoja)… potem znova enako 100m šprint, 100m zelo počasen tek. Ko na takšen način pretečeš 2km (10 šprintov), teči po občutku še 1km

dan počitka

trening5-tek dolg 4km, hitrost po občutku (trening5 je opcijsko, lahko ga tudi izpustiš).

Lahko se zgodi, da boš s temi treningi porabila še več kalorij kot sedaj… torej boš morala pričeti več jesti. Če ti kaj ni jasno vprašaj Pika.

Lep pozdrav,
Goran

tudi jaz sem včasih veliko tekla. Sedaj, ko pa imam 10 kilogramov preveč, pa imam občutek, da to ni več zame. Ali se morda motim ?

Pozdravljeni,
oglejte si programe teka na naslednjem linku (so preiskuseni od mnozic in delujejo):
http://www.sportmedbc.com/intrainingfront.htm
Lep pozdrav,
Spela

Mojca,

Ceprav imas 10kg prevec… je tek koristen tudi zate. Edini razlog zakaj ne bi bil tek zate dober, je ce bi imela kaksne tezave z kolki, koleni in podobno. Ce tezav s sklepi nimas… potem tudi izgovora nimas.

Lahko pa seveda tudi kolesaris, ali pa veliko rolas… hodis v hribe, plavas… Tek je pa od tega najtezji… in tudi kalorije z njim porabljas najhitreje.

LP,
Goran

New Report

Close