Živjo!
No, marsikdo bi zdaj rekel, kaj pa tale tema tu dela, ampak naj povem, da se pri beljenju zelo razgibaš in posledično hujšaš, he..he
Levinja35, sama sem prebelila stanovanje in vsi smo zadovoljni. Stene so bile prej beljene z apnom, jaz sem jih pobelila z belim Jupolom, za barvne odtenke sem pa dodajala DIPI barve (takonekako se jim reče, sem pozabila točni izraz), ki so v majhnih plastenkah v osnovnih barvah, potem jih pa pač mešaš kot ti ustreza. Pa seveda dodaš še vodo, tako da je barva ravno pravšnja, da ni pregosta, pa tudi da ti po valjarju in steni ne teče. Vse podboje in obrobe stropov sem zaščitila s krep selotejpom, tla pa s časopisnim papirjem in starimi rjuhami, tako da nimaš potem veliko za čistit. Belila sem z navadnim mačkastim valjarjem gor in dol, ob oknih pa robovih pa s čopičem. Strope nisem belila, so ostali beli. Če zdaj mali naredi kakšno packo na steno, enostavno z vlažno krpico obrišem, pa se skoraj ne pozna. Glede barv pa sama najbolje veš, kakšne so ti všeč. Pa še to, sproti sem šla večkrat že z valjarjem gor in dol, tako da sem belila samo enkrat, eni pa ko se stene osušijo, gredo še enkrat čez, odvisno kako ti prekriva, jaz sem pač imela belo podlago.
Pri tolikšni vlagi in mrazu zdaj sicer ni najboljši čas za beljenje, ko pa se boš lotila, ti pa želim veliko užitkov!
Ko so bili otroci manjši sem pobarvala stene na hodnikih z barvo, ki jo lahko umiješ (ne vem več, kako se ji reče, a jo še danes prodajajo) dodala pa sem ji lističe in potem je stena bolj pisana. Prav poživi. Tudi radiatorji so bili pobarvani z barvami, ki so se skladale z barvo sten.
Da sem poživila prostor, sem pobarvala po dve in dve steni enako. No, hiša je bila malo starejša, zato sem prebarvala tudi vrata in podboje. V kuhinji z rdečo, v kopalnici z zeleno, v hodniku z rumeno. A samo na notranji strani prostora.
Zdaj imam namen prebeliti to stanovanje, v katerem sem, predvsem z belo, sem si pa že nabavila ploščo iz plastike, ki ima vzorec in bom sem pa tja po steni pobarvala z drugo barvo.
Ko bo narejeno (upam, da kmalu) bom pofotkala.
Iščem dober motiv kakšne sončnice, ki bi jo rada narisala na steno na balkonu. Iščem tudi nekaj za spalnico. Čeprav sem tam samo pomoči.
sončen pozdrav
Irena
Tudi jaz sem že prebarvala nekaj sten. Stanovanje imam pobarvano v živih barvah. Hodnik zelen, kuhinja rumena, dnevna oranžna, kopalnica živo rdeča, otroška temno modra z belimi listki, spalnica marelična in rumena.
Barvala sem s ploščatim čopičem. Spodaj so bile stene bele, tako da imam sedaj malo neenakomerno pobarvane stene. To dobiš lahko le s pravilnimi potezami čopiča.
Lahko verjamete koliko potegov je bilo potrebno.
Kuhinjo imam rustikalno. Nanesli smo valit s špahtlom in potem sem barvala.
V hiši bi rada nanesla barvo v več plasteh. Z velikom okroglim čopičom neenakomerno – delaš kar kroge naneš najtemnejšo barvo, drug nanos je svetlejši, pomagaš si z gobo ali pa kar s časopisnim papirjem, tretji nanos je pa mat lak.
Dobiš prelivajočo svetlo temno kombinacijo. Meni je všeč.
Ima katera izkušnje iz te tehnike??
Stene, ki so pošpahtlane, bodo pobarvane z zelo redko – razredčeno barvo. Barva naj bi ostala samo za robovi. Barvala bom s spužvo.
Stene bom prelakirala z mat lakom, ker jih nimam namena v tem življenju še enkrat barvat. Dobijo se laki, ki dovolijo dihanje zidovom.
Upam, da mi uspe.