tehnika Transcendentalne meditacije
Zelo zanimivo je, kako se takile posti a la ‘kaj mislite o tem, ali ste že poskusili …’ pojavijo ponavadi ravno tik preden se taka ali drugačna srečanja, predavanja začnejo. Sicer pa me začetni uvod (več nisem niti brala) zelo spominja na avtogeni trening. No, stvar osebnega okusa je, kaj in kako ter kakšen način doseganja alfa stanja si človek izbere. Bolj me pa moti, da v ‘imenu svetovnega miru’ ljudje izkoriščajo hibo sodobnega časa v komercialne namene. Za tako ceno sama raje še nadaljna leta živim v samoiskanju svoje ‘uravnovešenosti’. :o)
Mene je samo zanimalo kaj je na tem, ker se je ravno v teh dneh na iskalniku matkurje pojavil naslov nekaj glede stresa, itd. in me je zanimalo, nikakor pa nikogar ne reklamiram. Iščem informacije, če je že kdo poskusil TM, ker je stvar zelo draga se mi 96. 000 sit, zato glede na to, da traja par dni mora biti enostavna, zato mi naj kdo pove kako se stvar prakticira, kaj delaš tistih 15 do 20 minut 2 x na dan.
Jana,
nisem bila na teh tečajih, a približen princip je to (kolikor vem): dobiš mantro (vsak svojo osebno), na katero meditiraš. moje mnenje: 96.000 – več kot odločno preveč, katastrofalno preveč! Čisto oderuštvo, da ti povedo kao neke osnove meditacije, ki je v osnovi nekaj preprostega.
Ena izmed zelo učinkovitih meditacijskih tehnik je budistična meditacija vipassana, kjer sediš ali ležiš (lahko tudi stojiš) in opazuješ svoje dihanje. Pozoren si na to, kako dih vstopa in izstopa v tvoje oz. iz tvojega telesa. Opazuješ vsak dih, bodisi dviganje in spuščanje trebuha bodisi občutek v nosnicah, ko se navadiš, lahko tudi oboje. Ženske načeloma lažje spremljajo trebuh.
Da ti um ne zbezlja, lahko po nekaj vdihih in izdihih začneš šteti: šteješ od 1 do 10, šteješ vdihe (ne štej izdihov), torej: vdih -1, izdih, vdih -2, izdih, itd. Ko prideš do 10, šteješ od 10 do 1, potem spet od 1 do 10 itd.
Sliši se preprosto, a um začne v trenutku bezljati in ne veš več, kaj šteješ, ali vzdihuješ, izdihuješ ipd. Nič zato – če se zmotiš, ali greš preko 10, začneš znova pri 1.
To je najbolj osnovna tehnika meditacije (opazovanje dihanja), ostalo so le variante na to temo. To delaj 2x na dan po 15 minut in opazuj, kaj se dogaja s teboj.
Varianta je tudi opazovanje hoje. Greš na sprehod, hodiš zelo počasi in si pozorna na vsak korak, ki ga narediš, kako se podplat dvigne in spet spusti na tla.
Ni važno, kaj opazuješ, bistveno je opazovanje, da začutiš ločenost od uma, telesa, čustev. Ker če ti opazuješ, potem se ne identificiraš več – to je bistvo. Če lahko opazuješ svoje telo, potem začutiš, da ti nisi to. To je najlažje. Potem so na vrsti misli – če jih opazuješ, pustiš, da grejo kot oblaki, a jih ne sodiš, ne skušaš spreminjati, samo gledaš jih, kot oblake na nebu, potem začutiš, da ti nisi svoje misli, da si ločena od njih. Zadnja stopnja so čustva, ko njih opazuješ in začutiš ločenost od njih.
To gre počasi, najlažje je pri telesu, najtežje pri čustvih; ko pride žalost, jeza, ju samo opazuješ, a se ne enačiš z njima – samo vidiš ju, zaznaš, a to nisi ti.
To je bistvo meditacije, nič drugega kot to.
Dihanje je najbolj primarna zadeva, zato je meditacija, ki opazuje dihanje najpreprostejša, a hkrati najgloblja. Ko opazuješ dihanje, prihajajo misli, občutki – ne odganjaj jih, samo opazuj, samo glej, ne identificiraj se z njimi, kot da ne pripadajo tebi.
Ne gre lahko, mnogokrat te odnese, a to ni važno. Opazuj naprej.
Transcendentalna meditacija – ime je malo brezvezno, naj bi pomenilo meditacijo, ki je najbolj osnovna, ki je okvir za vse druge, tako nekako (transcendentalno pomeni osnovne okvire spoznanja, tisti okviri, skozi katere spoznavamo vse drugo).
TM me nikoli ni zanimala, samo kot sem rekla, baje da dobiš mantro, na katero meditiraš: mantra nima drugega učinka kot to, da se tvoj um osredotoča nanjo in kao odmisli vse drugo. Lahko deluje, ne rečem, da ne, a vedeti je treba, da bistvo ni v mantri, ampak v tebi – kako globoko greš v mantro, bistvena je globina in intenzivnost, predvsem pa pozornost, ki te pelje globlje in globlje. Mantro je treba izgovarjati, peti, misliti, karkoli že, POZORNO, vsakič pozorno – to je bistvo. To ni magična beseda, ki odreši, sploh ni bistvena beseda, bistvena je tvoja pozornost, ko jo izgovarjaš. Nevarnost pri mantrah je, da postanejo papagajske, um jo ponavlja in ponavlja, vedno manj pozorno, dokler ne otopi. To prinese mir, ki pa je kot nekakšna avtohipnoza. Meditacija prinaša zavedanje in pozornost, ne otopelost, ne koncentracijo na nekaj, ne spreminjanje misli – meditacija je OPAZOVANJE, PRIČEVANJE vsemu, kar se dogaja, neistovetenje s čimerkoli.
Bistvo meditacije je v opazovanju, ne v koncentriranju, česar mariskdo ne loči, sploh zahod ne, ki je itak že skozi stoletja meditacijo zamenjeval s kontemplacijo. A da me ne bo zaneslo predaleč, meditacija je torej opazovanje, ne osredotočanje. To je BISTVENA razlika.
odločitev je tvoja, lep pozdrav!
Pozdravljene!
Pisala sem ti že nekaj postov više, ponovno pa sem se vključila v debato, ker se ne strinjam z vsem, kar je napisano. Popolnoma se strinjam, da je sedanja cena za tečaj pretirana (ko sem bila jaz na tečaju, je stal 20.000,00 SIT). Strinjam se tudi, da je dobro poskusiti več vrst meditacij, da lahko izbereš tisto, ki ti najbolj ustreza. Če te TM zanima in se ti zdi cena pretirana, se lahko udeležiš samo njihovega prvega sestanka, ki je brezplačen in na katerem predstavijo osnove, ostalega pa se naučiš sama iz knjig.
Nikakor ni res, kot opisuje Fani, da mantra pri TM usmerja tvoje misli in da se moraš pri tem koncentrirati. Nikakor ne!. Kot sem dojela njen opis budistične meditacije vipassane, sta si s TM kar podobni. Pri TM se ni potrebno koncentrirati na stvari, celo nasprotno, ne smeš se koncentrirati, mislim moraš pustiti svojo pot.
Srečno!
Jana, ni za kaj in srečno z meditacijo! Pa zapomni si, da je že 15 minut na dan bolje kot nič in vzemi jo resno, ampak vseeno na lahko – naj ti bo v užitek in ne obveza.
Pika:)),
saj nisem rekla, da je mantra pri TM koncentriranje – samo rekla sem, da pri mantri obstaja nevarnost zoževanja oz. koncentriranja; mantra gre lahko zelo globoko, a bistvena je POZORNOST, ne beseda kot taka. Nisem rekla, da manrta nujno pomeni koncentriranje, obstaja pa nevarnost tega. rekla sem, da mantra lahko deluje, samo če ostajaš pozoren.
Primer so recimo hinduistične mantre hare krišna – te se zelo rade zvedejo na čisto papagajsko ponavljanje, kjer se mantro ponavlja kar tako, ker naj bi prinesla odrešitev (ker naj bi petje božjega imena prineslo odrešitev) – mantra kot taka ne prinese odrešitve, samo tvoja pozornost.
Ima pa zvok, če recimo mantro izgovarjaš, tudi blagodejne učinke; recimo mantra hari om – že samo mrmranje ugodno vpliva na možgane, že same vibracije sproščajo. Ampak spet, mantra ne sme postati avtohipnoza, potrebna je pozornost. Om naj bi bil tudi zvok eksistence same, tako nekako, in uglaševanje nanj, te uravnoveša – spet, če si pozoren:))
Pozdravček!