Tegretol
Spoštovani dr.
Prosim za nasvet moje tašče.
Moja tašča ima 74 let. Pred štirimi leti je pričela jemati zdravila Helex 0,5mg. Prisoten ima tudi tremor. Ona drugače ima Hietalno Hernijo in Ezofagitis, ki jemlje že dve leti zdravila Ultop 20mg. Ugotovili so še, da ima Nevragijo Trigeminus. Pred kratkim je bila že 3x na preiskavi EEG-eja, ki izvidi niso pokazali nič kaj dobrega. Namreč ugotovili so, da se nagiba oz. sumijo, da gre za Epilepsijo. Tašča nikoli ni imela napade Epilepsije. Zdravnik ji je napisal zdravila Tegretol, ki jih zelo slabo prenaša, Sedaj jih že jemlje 10 dni in se zelo hudo počuti, slabo ji je, peče jo od vrata navzdol. Predno je pričela z Tegretolom se ni tako slabo počutila, bilo je veliko boljše. Meni se dozdeva, da so ji predpisali Tegretol zaradi tremora?
Tašča se tako slabo počuti, da komaj stoji na nogah.
Gospod dr. ali menite, da bi bilo potrebno, da takoj prekine z Tegretolom? Ker je njena zdravnica že dalj časa odsotna in se nima kje pozanimati, zato vas prosim za vašo pomoč oz. nasvet. Kaj menite zakaj ji je tako slabo oz. nasplošno slabo počutje ima?
Ali mislite, da je potrebno nadaljevati z Tegretolom?
Ali so to stranski učinki Tegretola in, če so, kako dolgo bo trajala ta slabost oz. slabo počutje?
Prosim vas, za vaš nasvet, ki mi bo zelo prav prišel, ker bi tašči rada pomagala. Smili se mi.
Že v naprej se vam zelo lepo zahvaljujem za vaš odgovor in vas lepo pozdravljam.
Doroteja
Spoštovani,
Tegretol ji je zdravnik (nevrolog?) najverjetneje predpisal zaradi EEG izvida in/ali zaradi nevralgije trigeminusa. V osnovi je to zdravilo za zdravljenje epilepsije, v psihiatriji ga uporabljamo kot stabilizator razpoloženja.
Ponavadi in še posebej na začetku zdravljenja se pojavijo naslednji stranski učinki: vrtoglavica, omotičnost, zaspanost in motnje hoje. Redkeje od navedenih so prebavne motnje z bolečinami v trebuhu, slabostjo, bruhanjem, pomanjkanje apetita, zaprtjem ali drisko. Običajno so stranski učinki manj izraziti, če postopoma uvajamo zdravilo. Če je bilo tako tudi pri tašči, upočasnite uvajanje ali pa začasno zmanjšajte odmerek in ga počasneje dvignite.
Tegretol je tudi zdravilo, ki ima terapevtsko okno. Z odvzemom krvi preverjamo koliko ga je v krvi: če ga je premalo, je verjetno neučinkovit, če ga je preveč, pa so lahko težave zaradi stranskih učinkov prevelikega odmerka. Torej bi bilo smiselno pred ukinitvijo preveriti nivo v krvi.
Zdravnik, ki ji je predpisal Tegretol bo najbolje ocenil kaj je treba storiti. Najbolje bo tudi vedel, kako nujno je jemanje Tegretola in ali bi se zaradi slabšega prenašanja morda odločal za drugo zdravilo.
Upam, da imate informacije na osnovi katerih se boste laže odločali naprej.
lp
Spoštovani!
Zakaj se Tagretol predpisuje pri bolnikih z rakom (oče ima pljučnega raka z metastazemi v glavi in nadledvičnih žlezah). Enkrat je doživel napad (kot nek krč in je prenehal dihati za nekaj sekund, od takrat jemlje Tagretol, čeprav nikoli ni imel ne psihičnih težav ne epilepsije). Ali je navada pri takih bolnik jemanje Tagretola?
Hvala
ella