Pozdravljene punce!
Zadnje čase se ne oglašam pogosto, na faxu sem zaradi mamine oskrbe in tragičnega scenarija zamudila kar nekaj obveznosti in sedaj skušam to notri spravit, seveda na račun, da se manj oglašam tukaj 🙂
Jutri imamo pogreb (končno, prej zaradi burje ni šlo) za mojo drago mamico in da bi se izognila nervozi, sem se zamotila s čiščenjem shrambe. Tam sem našla nekaj izdelkov s pretečenim rokom, ki sem jih zabrisala v smeti, presenetili pa so me tudi novi gostje, seveda nepovabljeni. Očitno se jim je shramba zdela idealen kraj, saj sama sedaj jem na bone, torej nič kaj ne kuham, kar pomeni, da so imeli počitnice in so se lahko valjali v hrani. Seveda vsaka sreča malo traja, ker sem jih danes vrgla ven.
Naj povem, da so to taki mali, milimeter ali dva veliki hroščki s tipalkami. Mogoče ve katera kaj bi to bilo in kje sem jih staknila?!
Moja mami je včasih rekla, da jih kupiš s hrano – jajčeca in se potem doma naselijo. Naj povem da so bili v kosmičih – vseh treh vrstah :(, zdrobu, žgancih in belem rižu, ki ga dolgo nismo odprli. V rjavi riž niso šli, so se pa z užitkom valjali v ajdovih žgancih.
Kako se rešiti teh grdobic – moram naročit iztrebljevalce?! In kako se preventivno zavarovati pred njimi?! Sedaj sem semena in ostale reči – soja, leča, ceci dala v steklene posode. Da mam vsaj pregled. Ker vrečke packi preluknjajo ali pa najdejo skrivni vhod, če ni vakuuma. Mislim, da v kozarec pa ne bojo prišli – od kje le?!
Punce pomagajte s kakšnim nasvetom, ker me stvar že malo preganja 🙁 pa tudi shrambe ne odpiram veliko, ker sem čez teden zdoma, poleg tega pa imam obešen lovor in rožmarin, ki bi naj odganjala nepovabljene goste…
Hvala in lep večer!
M
sožalje za mami….si niti predstavljati ne morem, kako se počutiš, a če nas potrebuješ, smo tu:)
za žuželke pa…pomoje je najbolje celo shrambo ‘naokoli obrnit’, počistit pa mogoče v luknje kakšen anti-žuželke sprej našpricat. velikokrat se razni majhni žužki skrivajo v majhnih špranjicah, ki jih mi niti ne opazimo in jih tudi ni mogoče počistit.
Mermaid, sožalje za mami , grozno je to in pogreb je še prav posebna tortura, potem bo šlo na bolje. Počasi, a bo šlo, boš videla, čas bo omilil ostrino bolečine, in te zadnje boleče spomine bodo prekrili lepši.
Glede malih nadležnežev: Sem jih tudi jaz enkrat fasala. So bili povsod tam, kjer si ti napisala in razen tega še v sladkorni moki. Ne pomaga nič drugega kot pometati vse stran, dobro očistiti embalažo, oz. izbrati tako, ki je kolikor-toliko zrakotesno zaprta. Žužki so mi prišli le v plastično embalažo, ko sem vse zadeve preselila v stekleno (novo kupljene seveda) z navojnim pokrovom (npr. steklenke od Nescafeja) jih nisem več srečala. Je šlo brez razni Biokill-ov in podobne kemije.
Lep pozdrav vsem!
Tudi sama sem se že srečala s temi hudički. Sem ugotovila, da sem jih prinesla iz trgovine. Razpasli pa so se v vseh vrečkah, ki so bile odprte. fuj, fuj, fuj….
Sledilo je temeljito čiščenje. Vse odprte vrečke v smeti, brez milosti. Bolje, da ne pomislim, da smo mogoče kdaj tudi kaj pojedli (jajčeca), kako bi se sicer izlegli. Ubogi moj želodec. Ostale, cele, sem pretresla v steklene kozarce, tiste z navojem. Nekaj pa v tiste steklene posode s steklenim pokrovom. Sem jih enkrat kupila v Merkurju. Po nekaj dneh sem opazila tudi v dveh kozarcih te hudičke. So se izlegli. Zato predvidevam, da sem jih prinesla iz trgovine, saj ob pretresanju je bila embalaža nepoškodovana, saj jajčeca ne grizejo, ne. Seveda je šlo tudi to v smeti. Omaro, v kateri imam shranjeno špecerijo, sem takrat pošpricala z biokilom, naslednji dan pa sem jo pomila z vročo vodo, kateri sem dodala kis. Zdaj imam v omari nastavljeno feromonsko vabo Biotoll. Hudičkov zdaj sicer ni, ampak za vsak slučaj. Poleg tega vedno vsako stvar, ki jo načnem takoj pretresem v posodo (tudi plastično), tako da če bi se kaj izleglo ne more ven. Sem pa vedno previdna, sploh pri mokah ipd., če je kaj notri. Običajno to ugotoviš tako, če so vidne kake drobne nitke, je to “okuženo”. To gre potem direkt v smeti.
No, na tak način sem kar nekaj denarja vrgla v smeti, a drugače pač ne gre.
Sem pa šla takoj, ko sem prebrala Mermaidin post, pogledat, če kje kaj leze.
POzdravljena Mermaid!
Tudi sama sem imela letos nesrečne hroščke. Pospravljala sem in čistila, na koncu pa sem našla center njihovega poželenja- metin čaj (ne moreš verjet). Ko sem ga vrgla proč, tudi njih ni bilo več….
Pa nekaj sem le storila, tako kot ti, vse kar je bilo viška je šlo v smeti….
Ciao, Andreja
Pozdravljena!
Tudi jaz sem pred leti imela to med hrano. Bljak, nikoli ne bom pozabila, kako mi je bilo to zoprno čistit. Vse kar ni bilo čisto neprodušno zaprto sem vrgla v kontajner. Izgleda, da se mora to vsakemu kdaj zgoditi. Takrat sem mislila da je to samo pri meni tako. Zdaj ko vidim koliko vas ima podobne izkušnje mi je kar odleglo za nazaj.
Mermaid, ti pa pogumno naprej, ti žužki bodo pa že šli, tako kot so naši šli.
Oglasi se še kaj.
Večkrat mislim nate.
By N.
ja, recimo predvsem v mokah, ki jih zapakirane kupiš, so skoraj vedno že žužki notri. pri bio moki, ki jo kupujem na kilo, pa še nisem našla nobenega žužka. no, zdaj jih kolikor lahko, spravljam v nepredušne plastične posode. se bo pa treba enkrat še nad shrambo spravit…kdo ve, kaj vse se je že zaredilo…
Pozdravljene mačke!
Hvala za vse nasvete! Sem mislila, da se lahko to zgodi samo meni, zdaj sem malo pomirjena, ker ne bo treba naročit deratizacije 🙂
Sem vse stvari spravila že zadnjič v steklene posode, pa me zanima, če je to res ok za hrano, da ne bo kaj narobe, ker bo tako neprodušno zaprta?!
Smo imeli enkrat molje v shrambi, vir je bil star kakav. Tisti puščajo za sabo takšne štrene in ovojke. Ja, v moko ti packi niso mogli, ker od takrat, ko smo tudi v moki imeli nekaj, jo shranjujem v steklenih embalažah.
Problem je po mojem tudi v tem, ker jaz sedaj res malo kuham in skoraj ne odpiram shrambe in če se ima kaj možnost zarediti, ima tako lepo priložnost.
Julija, imaš prav, nekaj od teh zverinic celo kupimo. Tam, ko imajo v tovarnah na tone shranjeno, se komot nekaj zaredi. Sem gledala enkrat dokumentarno serijo o kakavu in čokoladi, kaj vse tam notri plazi in gomazi, pa koj vse skuhajo in naredijo čokolado. To je blo sicer v afriki sam vseen…saj od tam dobimo kakavovec…
Drejča, jaz imam tudi veliko metinega čaja, pa jih ni notri – zaenkrat. Kaj mislite, da bi v začimbe in domače čaje ti žužki tudi šli? Ker pravijo, da ni dobro hranit zelišč v neprodušni embalaži, tak da sem malo skeptična. Naša mama je vedno pila veliko domačega čaja, pa mi je škoda vse stran zmetat, ker je nekaj zelišč prava redkost…
PS: Kot sem že rekla, včeraj smo imeli pogreb in smo čakali, da je bil ugoden veter. Čeprav sem iz Štajerske, si je mami želela raztros pepela v morju in moram reči, da sem z organizacijo zelo zadovoljna in tudi odleglo mi je na nek način, čeprav je bila kolobocija glede žlahte. Takšna za komedijo narest…
Vsa ta žalost in otopelost, ki sem jo čutila zadnje dni, je šla z mamico v morje. Nekako sedaj lažje sprejemam kužka, ki mi ga je pustila, ker prej sem ga misla dat kar stran, čeprav je bil moj srček, samo sem bila nekako tako zelo otopela, da nisem čutila nič pozitivnega. Zdaj pa je boljše.
Naša mami je vedno rekla, da če bom mela težave, da naj grem na sprehod ob reki in naj si v mislim govorim, da polagam reki vse moje težave in težke misli in reka jih bo odplavila naprej, jaz pa se bom počutila boljše. Tako se sedaj po pogrebu počutim boljše.
In ne boste verjele, smo imeli na ladji duhovnika – pa nismo blazno verni, samo mi je tako pomagalo zmoliti in ko je dal blagoslov mi je bilo toliko lažje, da vam sploh ne vem povedat.
No, hvala ko sem vam še lahko tole povedala, hvala vsem, ki mi v mislih stojite ob strani, hvala za vsako svečko, ki ste jo prižgale, hvala ker ste v mislih z menoj. Takih zlatih punc ko ste tukaj gor, drugje ni!
Zdaj se spravljam poleg faxa še spravit življenje v red, hecno je ko si sam svoj šef, rabiš nekaj časa, da se navadiš…
Potem začnem zdravo jest po Montiju in takrat se bom večkrat oglasila tukaj gor, da vas kaj pobaram…
Zdravo Mermaid!
Imela sem najbrže metin čaj , ki je bil malček starejši in zadaj za ostalimi čaji. Vse se je osipalo iz škatlice, a nisem mislila, da je vse tam. No, če imaš doma sušeno metko, je morda kaj drugače. MOja je bila iz Podravke.
Ej Mermaid, lepo si počasi uredi svojo dušico in potem boš tudi prehrano uredila tako, da se boš dobro počutila.
Lep večer in rada se imej, Andreja
Mermaid, hvala bogu, da je še pogreb za teboj. Verjetno si lažje zadihala, ko si mamici izpolnila še zadnjo željo. Zdaj, zdaj bodo ostali samo še lepi spomini.
Kužeka pa le pocrkljaj. Tudi ta ti bo dal prijetne spomine in verjami, da te potrebuje, tako kot ti njega. Taka mehka kepa dobrote je tako pripravna za crkljanje.
Kar se pa tistih grdob, ki uničujejo našo shrambo, tiče, sem se pa spomnila, da sem jih jaz enkrat tudi v čaju prinesla k hiši. V škatlici, zapakirani še v celofan, je gomazelo 300 na uro. Sem nesla čaj nazaj, pa so mi rekli, da verjetno sem ga imela na vlažnem. Bolj kot sem jim dopovedovala, da je bil prejšnji dan kupljen pri njih, bolj so mi svoje trobili. No, na koncu sem jim ga pustila tam in demonstrativno zapustila trgovino. Seveda me tam niso nikoli več videli. Bilo je pa pred leti v trgovini Živila na Jezerskem.
lp
Moje sožalje.A lahko poveš kako je z organizacijo takega pogreba, če ti ni pretežko.
Moj mož namreč pravi, da noče groba, hoče v morje, ker je to njegova ljbezen, pa ne vem kako to gre.Pa tud jaz ne bi imela groba, ker mi je to čist brez veze, pa še preselili smo se in sploh ne bi pasala na ta britof kjer živimo.
Obrnila si list v knjigi življenja. Vedno te bodo spremljali spomini, ki pa s časoma bledijo in na koncu se spomniš samo še lepih trenutkov.
Mamica je našla svoj mir. In mermaid zelo lepo je, da si ji izpolnila zadnjo željo.
Verjamem, da se boš počasi tudi ti postavila na noge. Počasi. In v mislih se pogovarjaj s svojo mamico. Dosti lažje ti bo. Občutek, da je nekdo ob tebi, da te čuva in skrbi zate, ti pomaga prebroditi mnogokatero grenko uro, je vreden zlata.
Ostani z nami tu, na forumu. Monti bo počakal, da boš pripravljena. Beri nas in nas občasno pozdravi. Vse ostalo bo prišlo samo po sebi.
Srečno!
Pozdravljena!
Pri nas v Sloveniji take vrste pokopa – raztros v morje organizira Komunala Koper. Potrebno je napisati formalno vlogo za izjemen pokop – raztros pepela. V vlogi se napiše npr. da je bila to zapustnikova poslednja volja ipd. Vsako vlogo odobrijo, potrebna je le vloga. Mi smo npr iz Štajerske in smo tukaj poklicali pogrebni zavod, da je vse uredil do Ljubljane; prevoz v krsti do lj, upepelitev, od tam pa so žaro prevzeli iz Komunale Koper.
Pogreb zgleda takole: dobili smo se najbljižji svojci (omejitev je nekje do 20 oseb) na glavnem pokopališču v KP in se peljali do pristanišča v Valdoltri. Tam smo se vkrcali na ladjo, zraven sta bila 2 pogrebca in organizator, ki sta žaro iz avta prinesla na ladjo. Peljali smo se cca 20 minut ven do odprtega morja. Potem smo imeli tudi duhovnika, ki je vodil pogreb, blagoslovil, povedal eno zgodbo in pokropil, zmolili smo en očenaš ipd vse kar sodi k takšnemu obredu. Organizator – gospod Kocjančič je povedal nekaj verzov, zastava je bila na pol droga, potem je bila ladijska sirena in potem so pepel stresli v morje, vrgli venec. Zatem smo svojci vrgli cvetne lističe za njo, ker cvetje in vence ni dovoljeno stresat not. Po obredu pa smo se odpeljali nazaj, se izkrcali in to je bilo to.
Upam, da sem dovolj razumljivo napisala, če ne pa kar vprašajte.
Po pošti bom dobila še pergament, kjer bo vrisana točka raztrosa. To je v bistvu potem namesto groba. Čeprav naša žlahta nekaj fantazira o nagrobniku. Ne vem, jaz se s tem ne bom več ukvarjala.
Moram pa povedat, da je to resnično lep pogreb, morje ima nek svoj čar, potem je posijalo še sonce in ta morski zrak pomirja in je nekako vse lepše kot pa na samem pokopališču. Saj lahko primerjam s pogrebom očeta, ko so bili prisotni lovci, pa člani bivše stranke, pa pevci, pa cel govor, pa tišina ipd. samo je vse bolj turobno, pa ko se sprehajaš mimo tistih nagrobnikov ni prijetno. Mamin pogreb je bil dosti bolj intimen, lepši in osvobajajoč. Pa ni treba cel dan v vežici dežurat, kot da si prismojen. No, takšno je moje mnenje, je treba pač malo gledat tudi na žive in namesto konca videti nov začetek, čeprav je včasih težko.
Se je pa datum pogreba prestavljal, ker je bila do zdaj vedno močna burja in ni šlo. Tudi ta četrtek je malo pihalo, tako da jih čisto razumem, zakaj so odlašali. Izkušnja potem ni lepa, če te skoraj odnese burja in prevrnejo valovi.
Lep dan še naprej!
tema je ful stara, in z takimi žuželkami nimam izkušenj. sem pa dobila molje v čaju direkt iz trgovine in še eno zadevo, ne vem kaj je, ampak je v baby grezu in zgleda kot ena pajkova mreža-ne veš kaj bi lahko iz tega zlezlo. Kot da je pokvarjeno. Sem jim nesla pokazat v trgovino da imajo žurko v skladišču mogoče.
1. vse stresem v steklenice, da vidim takoj da je čisto
2. takoj dam vse v hladilnik, kar ni za v hladilnik dam vseeno v hladilnik hehe
3. ne kupujem več na zalogo preveč