Tašča in čaj
Draga Petra,
ne vem, ali sem prav prebrala – ali je tvoja hči res stara dva meseca? No, potem je pa kar junak, da slabe tri ure dobre volje in zadovoljna (in kako veš,da je bila ves čas dobre volje in zadovoljna?) zdrži brez hrane (če že ne brez mamice).
Vsaj moja hči – pa kot dojenček ni bila debelušna – je pri dveh mesecih zelo zelo pogosto jedla – oz. se dojila. Pa ni jedla, ker sem bila jaz obsedena z mislijo, da je lačna, ampak, ker je to preprosto povedala z jokom in grabljenjem po meni….
Od kod ti ideja o razvajenih otrocih, ki so taki zaradi (pre)pogostega hranjenja?
Očitno imaš tudi druge težave s taščo; v izogib tvojim nadaljnim razglabljanjem o njenem ravnanju s tvojim otrokom ti svetujem, da si varstvo poiščeš drugje in le za zelo zelo nujne priložnosti.
Vendar pa vse moderne in razgledane varuške včasih ne odtehtajo modrosti in izkušenosti babic – z mojo babico sva se krasno razumele, pa čeprav sem tam lahko počela kaj takega, kar doma nisem smela in tudi hrana je bila pri njej drugačna… Mama je zamižala na eno oko, pa smo bili vsi veseli – jaz, ki sem babi oboževala, babi, ker sem ji krajšala časa in mama, ker je vedela, da sem srečna, ona pa je imela urico časa zase….
Aha, pa še: kamilice tvoji dojenčici gotovo niso škodile in ne pijejo jih le bolni otroci, kot mogoče misliš……
Lep dan, Ali
Tudi jaz se popolnoma strinjam z Anito, da dojen otrok ne potrebuje druge tekočine, če je le dovolj pogosto pristavljen k prsim. To trditev lahko tudi podkrepim z dokazom, da moj 15-mesečnik še vedno zavrača vse ostale tekočine. Poleti, ko je bilo zelo vroče, sem mu večkrat ponudila kakšno pijačo, pa je odklonil vse, razen prsi. Res pa je, da se je na morju recimo dojil tudi vsake pol ure. Moj otrok sedaj je ostalo hrano, za žejo pa pije pri meni približno na 2 uri. Lep pozdrav vsem zagovornicam dojenja in tudi tistim, ki prisegajo na čajčke!
Pozdravljena!
Tudi sama sem se čudila “tovrstnemu nivoju komunikacije”, zato sem pač odgovorila, ko si me prosila za pojasnilo, in sicer na podoben način, kot si mi postavila vprašanje…
Moja izkušnja je pač takšna; ali ne izmenjavamo izkušenj?
(Kdo pa pravi, da sta voda in čaj umetni snovi???)
Srečno, A.
Pozdravljene!
Za začetek bi povedala,da je tekočina nujno potrebna za pravilen razvoj ledvic pri otroku,vendar le največ 50 ml naenkrat. Delam v zdravstvu in to z bolnimi otroci.
Mamice vedite,da otrok je žejen vendar mu včasih zadustuje za potešitev žeje vaše mleko iz prsi,ZAKAJ? Med dojenjem mora mamica spiti od 1,5 – 2,5 l tekočine na dan,če tega ne upošteva če pije znatno premalo ima zelo močno koncentrirano mleko,ki pa malčka nikakor ne odžeja!!! Najboljši nasvet za vse mamice pa je,čim manj komplicirajte in ravnajte po svojih občutkih tako se bo otrok najlepše razvijal v zdravega človeka.