tapravo mleko
Pozdravček,
malček sem zmedena. In sicer – danes smo bili pri pediatru, na rednem cepljenju. Kot vedno je bila tudi tokrat med drugim tema hrana naše Teje. Na moje vprašanje kdaj lahko začnem malčici dajat tapravo kravje mleko (iz trgovine, jasno) mi je rekel, da ne do enega leta. Ko pa sem rekla kaj pa jogurti pa skute, pa je rekel, da to pa lahko?!?!?!
Ni mi jasno zakaj to ja, navadnega (razredčenega) mleka pa ne? Kdaj ste pa ve začele z njim? Tejka bo konec meseca stara 7 mesecev.
Hvala za odgovore.
Alenka
Mi smo s skutkami in jogurti začeli po 6. mesecu, po 8. pa z razredčenim kravjim mlekom. Verjetno bi se držala umetnega mleka za dojenčke, pa ga mala enostavno ni hotela piti. Tako smo od dojenja pač postopno prešli na kravje mleko (bi se dojili še naprej, pa mala enostavno ni bila več za – verjetno zaradi mehkih bradavic).
A.
Mi smo začeli s kupljenim alpskim mlekom pri enem letu, prej sva se dojili. Potem pa sem malo prebrala literaturo in ugotovila, da bi bilo kupljeno mleko- kravje skoraj neprimerno za tako malega otročka in sem začela z APTAMIL 3, ki je primeren za enoletnike in več. Zaradi vseh dodanih vitaminov in ostalega- železo…,v alpskem mleku tega skoraj ni, sploh ne za tako male otročke.
Kravje mleko kot tako je polno snovi, ki obremenjujejo dojenckove ledvice in jetra.Vsebuje tudi laktozo, ki je nekateri dojencki ne prenasajo in se lahko pokaze kot intoleranca ali neprenasanje laktoze, ki jo marsikateri starsi lahko zamenjujejo z alergijo.Vendar pa je odziv telesa pri alergiji in intoleranci cisto drugacen, podobno se kaze le na zunaj; pogosti prehladi, kihanje, smrkanje, zasluzenje telesa in se in se.Novejse raziskave so odkrile, da mleka ne prenasa skoraj vsak drugi zemljan, ker s starostjo izgubljamo encime za prebavo le tega.Mleko naj bi uzivali po curkih in dobro oslinjeno, kot ga uzivajo dojencki, med tem, ko ga odrasli pijejo po pozirkih, ki pa se zato manj preslinijo in presnovijo ze v ustih, kjer se zacne presnavljati vecina hrane.Za fermentirane mlecne izdelke to ne velja, ker so ze presnovljeni in ne povzrocajo taksnih tezav.Vsaj vecini, nekaterim pa tudi ti povzrocajo tezave.Zato naj se ne bi uzivalo mleko vsaj do prvega leta starosti.Seveda so si mnenja o tem razlicna, vsak pa pac ravna o svojih najboljsih moceh in znanju.
Lp Mojca
Mi smo začeli dodajati kravje mleko že kar pri cca 10 mesecih. Res samo pri
zajtrku, ko sem mu skuhala polento ali gres, drugače pa sem mu dajala Aptamil 3 in z njim tudi pripravljala vso drugo hrano. Polento, gres, proseno kašo … pa sem mu kuhala na kravjem navadnem melku ali celo domačem, ker menda se Aptamil ne sme kuhati, na vodi kuhano zmešano z Aptamilom pa ni maral jesti. Še zdaj pri 14 mesecih mu vedno dam en obrok (zjutraj ali zvečer) pripravljen z Aptamilom3, to pa zaradi vseh vitaminov, ki jih vsebuje, katerih pa navadno kravje mleko ne.
Lep pozdrav.
Moj sine je bil verjetno alergičen na adaptirano mleko, zato je pil sojino. Ker je bilo to kar drago, smo po posvetu s pediatrinjo začeli dodajati navadno mleko(ne alpsko) pri 10 mesecih. Skute in jogurte pa se lahko je že prej, ker je to fermentirano in se drugače prebavlja kot navadno mleko. Se pa res priporoča, da se s kravjim mlekom začne čim kasneje. V eni izmed revij za starše je neki farmacevt napisal malo več na to temo. On svetuje da se s kravjim mlekom začne pri 2 letih.
LP
Tinoča