Najdi forum

Tanko blato

Pozdravljnei,

prebrala sem, da je tanko blato kot svinčnik lahko tudi posledica raka na danki. Jaz sem pred tremi dnevi odvajala tanko mehko blato kot svinčnik (dvakrat na dan), sedaj pa je dva dni blato spet normalno debelo in tudi nekoliko trše. Tudi sicer imam enkrat bolj trdo, drugič mehkejše blato, odvisno od prehrane (redkokdaj – 1x na leto redko blato, zaprta nisem). Drugih težav nimam. Zanima me, če je tanko blato vsake toliko časa preplah za raka na danki ali bi bilo v primeru zaprtja črevesja (rakaste tvorbe) to blato ves čas tanko. Zanima me torej kdaj zagnati preplah glede tankega blata? Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Kot ste sama ugotovila, je tanko blato posledica zožitve črevesa, tako da bi imela stalno tanko blato, če bi bila zožitev stalna. Lahko se pojavi občasno zaradi funkcionalne zožitve, na primer iritabilnega kolona. Dvome bo pregnala razmeroma enostavna preiskava – rektalni pregled pri osebnem zdravniku, pregled blata na prisotnost krvi, če pa to ne bo razjasnilo težav, še rekto ali koloskopija. Preplaha pa ni potrebno zagnati, le razjasnite si problem. Pa lep pozdrav!
Marija Štefančič Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close