tamponi-pravilna uporaba
Mene pa nekaj zanima: danes sem si prvič vstavila tampon. Drugače uporabljam vložke. Samo glede na to, da grem konec tedna na morje, je tampon bolj primeren od vložka. Ok, vse lepo in prav, tampon sem vstavila glede na navodila, sploh ga nisem čutila noter… vendar se je pojavil čez kakšno uro problem, ko so kljub tamponu bili na hlačkah madeži od krvi. A to pomeni da tampon ni pravilno vstavljen ali da premalo vpija kri?
Help
To pomeni,da imaš dovolj močno krvavitev,ki pa je tampon ne vpije.Ga boš pač morala večkrat zamenjati,čeprav ob močnih krvavitvah ti tampon ne bo dovolj.
Imaš tudi več vrst tamponov (od super do normal) tako kot pri vložkih.
Srečno! 🙂
petra,
hvala.
Ja, vem, da so različne velikosti. Ja, sem vzela tampon “normal”, čeprav sem imela močno krvavitev in je bil tampon čisto prepojen s krvjo. Ker pa je ni mogel vse posrkati, je pač “puščal”. 🙂
A danes je že bolje, saj je m… že pri koncu in nič več ne pušča. :)))
Sem pa jaz mislila da imam mocno, ker menjam na 4 ure.
glede tamponov ti priporočam, da jih nosiš samo takrat ko imaš res naliv krvi, jaz recimo imam m. 6 dni od tega 3 dni ornk naliva in če nimam tampona gre sigurno čez hlače, ko sem v službi ali faxu…. doma itk ni problema. In tamponi so za to zelo uporabni in priporočljivi da te glih vsak folk ne gleda v rit z velikim flekom krvi. Seveda se mora imeti še vložek.
Drugače pa koga briga a greš ti na morje al k fantu al……. vsi bodo rekli, da vzami vložek pa tudi če se ti bo mal vidu… bolši je za organizem, sploh bombažni, drugih itak ne uporabljam ker so škodljivi, ne diha….itd.
Tamponi so pa sploh škodljivi glih zarad tega, ker mora kri steči ven in ne smeš dolgo zadrževat notri, če pa ga že hočeš imeti ga imej največ 4 ure + pač manjši – tanši vložek.
Kmalu gremo s šolo na bazen in ravno zdaj imam menstruacijo. Do takrat vem da mi ne bo nehala ker pri men ponavad zmer traja kašn tedn al pa še mal več. In zdaj bi rada uporabla tampon samo mam težavo, da ne vem kam ga “vtaknit”.Mislim saj vem da v lukno, samo v kero. Am mal me je strah da bi bolel pa to in da bi jz zdj še lukno iskala…
Mi lahko prosim, pomagate?
na netu maš polno informacij, google je zato, da ti marsikatera stvar, ki je ne veš, postane jasna! js ti dam en link, za ostale info uporabljaj GOOGLE;)
v kolikor si še nedolžna raje pusti tampon in lukno pri miru. bazen bo tam tudi čez en teden še.
Aleksandra – če je napisala, da gre s šolo, je to verjetno športni dan in je udeležba obzena…. In tudi jst sm tampone začela uporabljat zgodaj, ko sem bla še nedolžna… Mislim, da tukaj ni nobenega problema.
**Me**, poglej si malo na googlu, kako se ga vstavi – boš vidla, da ni nič takega. Kar pogumno!
Lp, Aaja
na športnem dnevu je udeležba obvezna, plavanje pa ni obvezno, če je deklica nedolžna. drugo bi bilo, če bi bila kaka olimpijska tekmovalka, kar pa ni.
verjetno nisi prvič uporabila tampon, ko si šla v bazen, ampak že kdaj prej, a ne.
tole je prekopiran odgovor ginekologinje na vprašanje, če si lahko s tamponom poškoduje nedolžno dekle himen (dev.kožico)
Strah ima zelo velike oči.Tako je tudi pri tebi. Kot sem že v odgovoru Jasni napisala, izgubiš nedolžnost s prvim spolnim odnosom. Tudi, če si si pri uporabi tampona poškodovala himen oz. deviško kožico, si še vedno nedolžna. Ginekolog lahko včasih pri pregledu vidi ali je himen cel, včasih pa se tega zaradi različnih oblik himna ne da ugotoviti.
Torej, glavo pokonci. Še vedno si nedolžna, ker nisi imela spolnih odnosov.
In ne uporabljaj velikih tamponov oziroma sploh ne uporabljaj tamponov!
Se strinjam s tabo Aleksandra…verjetno res ni pametno tampon uporabit prvič, ko greš v bazen…bi ga mogla kak dan prej poskusit (za kar pa verjetno ima čas). Verjetno je deklici nerodno povedat pred vsemi, da ne more v vodo ker ima menstruacijo…tko si jst to predstavljam, zato bi se rada na vsak način kopala.
Kaj ti si jih začela uporabljat šele po izgubi nedolžnosti? Hmmm, jst in moje kolegice smo jih že par let po začetku menstruacije začele uporabljat… Takrat sem uporabljala prav take mini ob in so mi kar ugajali….
ne vem, tole lahko zdej celo znanost naredimo – tampon in bazen – če je nuja, drugač ne.
v bazenih je vse sorte in to vemo vsi tko da jaz ji tega recimo ne priporočam.
lej, še to ne ve u katero luknjo bi ga vtaknila, tko da nej pusti vse skupi pri miru in ziher ni edina, ki ima menstruacijo. mama ji napiše opravičlo in to je to.
prvo izkušnjo sem imela ravno na tak način, sodelovala je še učiteljica zraven, meli pa smo neki tekmovanje v plavanju….. ne bi razlagala – dones mi je smešno, takrat mi je blo grozno. skratka, tampon ni šou noter, plavala brez in jih pustila pri miru dolgo let.
nasploh sem to redko uporabljala, kdaj nazadnje, se niti spomnim ne. ne zdi se mi ok uporaba tamponov – iz zdravstvenega vidika.
ko sem enem gospodu rekla zadnjič, da je mirena fajn, ker nimaš menstruacije, mi je reku, da bi ljudje tut najraj jedli, pa da jim ne bi bilo treba na wc pol…… in se strinjam.
vse tole kar si navidez poenostavimo, ima svoj davek drugje – pri zdravju
Tudi jaz sem pred izgubo nedolžnosti uporabljala tampone mini, vendar zelo redko, če je bila nuja (pri športu). Sedaj prisegam na bombažne vložke, tampone uporabljam samo na treningih, ker bi se vložek dejansko videl. S tamponom pa še nikoli nisem šla v bazen, ker je tudi možnost kakšne okužbe večja. Se mi pač ne zdi nič kaj takega rečt “tokrat se ne bom kopala, mam menzo”.
Nikoli ne bom pozabla, kako sem skrivala pred sošolkami, da sem dobila prvo menstruacijo (bilo je zelooo hitro), medtem ko je druga sošolka z vsem ponosom predala učiteljici opravičilo, da ne bo telovadila, ker je dobila prvo menstruacijo in seveda vsem ponosno razlagala – tak odnos se mi je vtisnil v spomin in tudi meni pokazal, da se nimam česa sramovat. Razvijanje v žensko je ponos, ne sram.
tile tanovi otroci niso več tok sramežljivi se mi zdi :))
Tampone jest uporabljam, ko mi začne kri iz nosa tečt da si dam notr dva za par minut pol je pa dober.
MOLIMO !!!!
Forum je zaprt za komentiranje.