Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Tamoksifen

Tamoksifen

Spoštovani,
zaradi multinodozne evtirotične strume so mi pred 17 leti subtotalno recesirali cistično spremenjen levi lobus ščitnice in enukleirali dva manjša nodusa iz desnega lobusa. Od tedaj dalje jemljem 1 tabl. Eltroxina 50.
Zadnjih nekaj let samo ambulantno kontroliram TSH, ki je vedno v normalnih mejah. Zadnja kontrola pred enim letom.
Pred meseci mi je bila zaradi karcinoma odstranjena dojka in varovalna bezgavka, ki je bila brez zasevkov. Zdravljenje nadaljujem s tabletami Novaldex (pozitivni hormoski receptorji). Ker se mi zadnje čase pojavljajo motnje, ki jih ne morem opredeliti, ( lahko so posledica stresa ob diagnozi rak)- predvsem nespečnost, depresija in stalni občutek mrazu, me zanima ali ima tamoksifen vpliv na delovanje ščitnice in ali je potrebna kontrola pri tireologu. Stara sem 52 let in 4 leta v menopavzi.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani!

Tamoksifen nima direktnega učinka na ščitnico. Po resekciji levega režnja prejemate Eltroxin 50 ug dnevno. Težave, ki jih navajate najverjetneje niso posledica motenega delovanja ščitnice. Priporočam določiti TSH, ki so vam ga zadnjikrat določili pred enim letom. Določitev TSH enkrat letno povsem zadošča. Kontola pri tirologu najverjetneje ne bo potrebna.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani,
Januarja 2012 sem bila operirana – invazivni duktalni karcinom leve dojke. Izmed 20 odstranjenih bezgavk je bilo 18 pozitivnih. Tumor je bil hormonsko odvisen – ER 90 %, PR 10 do 20 %, Her-2 staus negativen po obeh metodah. MIB-1 količnik 20 do 30%.
Sledilo je 6 KT in 25 obsevanj.
Pred enim letom sem začela z jemanjem Nolvadexa, po enem letu se kažejo resnejši stranski učinki med katerimi sta najbolj izrazita depresija in preobčutljivostne reakcije. Sem mama treh majhnih otrok, počitnice so pred vrati, razmišljam kaj narediti. Antidepresivov se otepam…
Zdravila – tamoksifen – so mi spremenila dušo in telo. Duša je utrujena in otopela, telo “nakvašeno”.
Sprašujem se kaj tvegam, če neham jemati tamoksifen in zakaj ga sploh moram jemati, če raka nimam več?

hvala za oodgovor

Spoštovani!

Glede na to, da je bil karcinom dojke pri vas hormonsko odvisen je jemanje Nolvadexa potrebno. Vsekakor ima lahko zdravilo neželjene učinke. Glede blaženja le teh pa priporočam posvet z onkologom, oziroma izbranim zdravnikom.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close