tametil
Lepo pozdravljeni dr.Kornhauser Cerarjeva
Ker so vsi pediatri, ki jih poznam na dopustu, se z mojim vprašanjem obračam na vas. Imam punčko staro 5 mes. veliko 64cm in 8 kg. Pravo debeluško. Zaradi močnega refluksa sem ji začela uvajati gosto hrano pri 4 mes.in pol. Nam gre bolj počasi. Ker ima tudi sum na alergijo na KM, si črpam moje mleko (sem na dieti). da ji zmešam med kašice. Sedaj pa se moja punčka stalno doji, na dve uri, tudi ponoči, ko je že spala 6 ur. Stalno se zbuja, vsako uro in se hoče dojiti. Meni se zdi, kot da nimam dovolj mleka. Tudi načrpati si ga ne morem zadosti, samo 50ml.
Doma imam tablete Tametil. Pred 3 leti za sina, sem jih uporabljala( samo kratek čas). Sedaj pa si ne upam, ker sem prebrala na internetu, da naj se ne bi uporabljale med dojenjem, da ni dokazano, da ne škodijo.
Lepo vas prosim za vaše mnenje. Naj jih uporabim ali ne? Res ne vem, kaj naj naredim.
Hvala za vaš odgovor in LP
Draga “Noel”,
kar se tiče Tametila, je seznam napisanih možnih sopojavov res dolg. Vendar se mame nedonošenčkov (ki ga pri nas jemljejo tudi po nekaj mesecev) zelo redko pritožijo nad kakšnim, se pa vse po vrsti pohvalijo nad količino mleka med jemanjem tabletk. Prav tako pri dojenčkih mam, ki jemljejo Tametil, po desetletjih uporabe nikoli nismo zabeležili kakšnih sopojavov. S te strani do jemanja Tametila v namen izboljšanja laktacije nimam zadržkov.
Drži pa, da v lekarnah mnogi farmacevti mame opozorijo, da bodo jemale zdravilo Tametil v namen, ki ni registriran (Tametil je zdravilo proti slabosti, npr. proti morski bolezni ali slabosti med vožnjo in je povečanje laktacije njegov stranski učinek) in ga odsvetujejo. Takšno navodilo so dobili s strani državne agencije za zdravila, ki pa tudi v primeru mnogih drugih zdravil (ki jih redno učinkovito in varno uporabljamo pri nosečnicah ali novorojenčkih) podaja enako opozorilo – predvsem zato, ker zaradi omejitev testiranj zdravil v času nosečnosti in pri dojenčkih nobeno zdravilo ni več “namenjeno” za uporabo v teh najbolj občutljivih tednih in mesecih.
Srečno,
Hvala lepa za hiter odgovor.
Mi lahko še napišete kako, koliko na dan in koliko časa se jih jemlje. Sem že pozabila (jemala sem jih pred 3 leti), v lekarni pa mi ni hotela povedati. Tako kot piše v navodilih za slabost? 3x na dan? Ali je za izboljšanje laktacije drugačno navodilo?
RES ŠE ENKRAT HVALAAAA!!!!!ZLATI STE!!!!!!!
Po navadi svetujemo jemanje 2 tabletki zjutraj in eno popoldne – zvečer raje ne, da ni ponoči stiske s “prepolnimi mlekarnami”. Včasih je hitro dovolj – in priporočam, da po 2-3 dneh začnete nižati odmerek – najprej 1 + 1, zatem 1 + pol, pol + pol in končno ukinitev (v kakšnem tednu). Sicer se mame pritožujejo, da količina mleka po hitri ukinitvi zelo pade. Zanesljivo ima tu vlogo učinkovina v zdravilu, ki poveča izločanje prolaktina – hormona, ki spodbuja tvorbo mleka, veliko pa je tudi v glavi – zdravila vedno delujejo, če verjameš v njihov učinek 🙂
Srečno, veliko mleka vam želim,