talno ogrevanje v teh mrzlih dneh
Ne ne ne…takole bi bilo bolje…dobro s koristnim…
Ja, tole je pomemben podatek, ker moraš vedeti, da je odzivni čas talnega gretja nekaj ur (če štartaš iz nule). Tako da v temle mrazu je potrebno kar kuriti skozi cel dan (seveda z vmesnimi izklopi, da se vse skupaj ne ohladi popiolnoma) – sem bila odsotna prejšnji teden in sem nato rabila dva dni, da sem segrela hišo. .. tako da v tem mrazu (-10-15) odpade varianta, da si npr. naštimaš vklop le 2,3 uri pred prihodom iz službe in da ti potem greje le do noči. A ko se segreje, je pa balzam. Prijetna toplota, čez noč se skoraj ne ohladi – ko peč izklopiš, so tla topla še vsaj 3-6 ur (odvisno spet). Sem se tako navadila, da kamor pridem in talnega ni, bi najraje bivala kar v škornjih.
Midva imava notri 20.5 stopinj do 21.5. Sam pri 21.5 nama je vroče. Kurimo prvo leto in tudi izolacija je že gor – pokuri pa kar dosti olja – nekej do 1200 litrov bo letno povprečje po mojem… Imamo 200 m2 pa 15 cm izolacije, na podtrešju nekje 35. Cevi so na gosto položene – nama je delal en znanec, tudi peč je kar dobra, pa nekih regulacij ima velik, no na to se pa itak ne spoznam :)) Ima neke dodatne drage stvari 🙂 OK, niso toliko drage, sam šlo bi brez tudi… Okna imamo pa faktor izolativnosti cca 1.
Smo tudi gradili tri leta, sam smo lani že malo segrevali, ker se je sušilo estrihe.
Ne vem, kako imate eni narejeno, da vam ni OK – ker meni je res zakon. Isto pravi moj, pa je bil prej proti – je hotel dat radiatorje, na srečo jih ni 🙂 uh, te grde stvari an steni…
Ja, tole je pomemben podatek, ker moraš vedeti, da je odzivni čas talnega gretja nekaj ur (če štartaš iz nule). Tako da v temle mrazu je potrebno kar kuriti skozi cel dan (seveda z vmesnimi izklopi, da se vse skupaj ne ohladi popiolnoma) – sem bila odsotna prejšnji teden in sem nato rabila dva dni, da sem segrela hišo. .. tako da v tem mrazu (-10-15) odpade varianta, da si npr. naštimaš vklop le 2,3 uri pred prihodom iz službe in da ti potem greje le do noči. A ko se segreje, je pa balzam. Prijetna toplota, čez noč se skoraj ne ohladi – ko peč izklopiš, so tla topla še vsaj 3-6 ur (odvisno spet). Sem se tako navadila, da kamor pridem in talnega ni, bi najraje bivala kar v škornjih.[/quote]
Samo pri klasičnem talnem ogrevanju je odzivni čas nekaj ur,pri suhomontažnem pa je približno 20minut.
V celi hiši talno, brez radiatorjev, fasada 15 cm, talna obloga parket. Tudi v najhujsem mrazu -15 je zadostovala
temperature vode 35 stopinj da je v hisi prijetno toplo in smo zadovljni..na mesec cca 100 eur za ogrevanje s TČ. Edini mi je žal da nimamo bolj na gosto talno, potem bi zadostovala tudi nižja temperatura vode
Da malo oživim temo 🙂
V hiši drugo sezono, kurimo pa tretjo. Preden smo se vselili Avgusta – smo kurilno sezono pred tem, hišo ogrevali ob tem pa je laufalo tudi 5! razvlaževalcev cca 4 mesece samo ne non stop – poračun elektrike je bil cca 150€. V hiši do sedaj – smo v tretji kurilni sezoni ko se hiša ogreva nimamo nikjer plesni ali kakšnih drugih podobnih težav, zračimo ko se kdo spomni, bi pa če bi delali še enkrat vgradil prezračevalni sistem.
Imamo cca 300kvadratov, vse talno gretje, vključno z zimskim vrtom – 20m, ki se tudi ogreva na talno. Vsak prostor ima svoj termostat, vodo poganja po ceveh Alpha 2 črpalka, ki moč prilagaja glede na število odprtih ogrevalnih krogov. Izolacija 16cm stiropor, zidava poroterm, troslojna stekla, toplotne prevodnosti ne vem, bi moral pogledat. Strop, betonska plata, 30cm stiropor in tlak, potem pa trimo kritina.
Ogrevamo na plin, 1500l zalogovnik + cca 20kvadratov vakumskih kolektorjev + toplozračni kamin za boljše vzdušje. Temperatura dvižnega voda – imam sicer zunanje tipalo in potrebno elektroniko za samodejno prilagajanje temperature dvižnega voda, vendar to raje nastavljam ročno – občasno, ker imam tako ali tako termostate, ki izklopijo ogrevanje po posameznem prostoru če je temperatura ustrezna. Temperatura dvižnega voda max 34stopinj, za več ni potrebe. V kopalnicah imamo za vsak slučaj še dogrevanje na elektriko – na steni, samo jo uporabimo samo ko se kopa dvoletnik, da je notri 25+ stopinj. V hiši imamo 23+stopinj, ko kurimo na kamin, pa hitro več in smo na pol nagi not :). Talno v prostorih kjer smo največ ne izklapljamo s termostatom ampak laufa non stop – kopalnica, otroška soba, dnevna, kuhinja, jedilnica. Ostalo uravnavajo termostati.
Cena – lanska sezona 1000 kubikov plina, kar je naneslo cca 700€, letos bo nekje isto, samo je plin malo dražji, tako da bo okoli 800€. Kolektorji so za prehodna obdobja in poleti krasni, zunaj je dovolj sončka, ni pa dovolj toplo da ne bi več kurili pa nam hišo ogreva sonce, tla pa so prijetno topla. Poleti je pa vroče vode na pretek, pa še tla v kopalnici mlačna :).
Za poleti imamo tudi dve inverter klime, eno v vsakem nadstropju, ker je vseskupaj odprto, prižgemo tisto v zgornjem nadstropju za uro ali dve in to je to. Lahko bi jih uporabljali tudi v prehodnih obdobjih, samo je res talno v povezavi s kolektorji tip top zadeva.
Poraba elektrike ob mesečnem sporočanju – petrol 40-43€.
Če se kdo na novo odloča, lahko dobi kakšen info več, ali pa si ogleda zadevo. [email protected]
Še malo o toplozračnem kaminu – smo ga naredili v zadnjem hipu, tako da nimam razpeljanih cevi kam drugam. Ko zakuriš začne gret praktično takoj – 15minut, hiša je v dveh nadstropjih in dejansko 9kw, brez težav segreje celo hišo. Poraba pa odvisno koliko nalagaš 🙂 Bolj ko nalagaš bolj greje in več porabiš in kontra hehe.