Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom Talno gretje v montažni hiši

Talno gretje v montažni hiši

Pozdravljeni,

sva pri planiranju nove montažne hiše (najverjetneje Kager). Odločila sva se za talno gretje (dnevna soba, kopalnica, kuhinja, jedilnica). V dnevni sobi in jedilnici bi rad imel parket, saj imam občutek, da so ploščice prehladne, predvsem v času, ko se ne kuri. Ali ima kdo kaj izkušenj glede parketa položenega na talno gretje? Je potrebno pri izbiri parketa oz. polaganju na kakšno stvar posebno paziti? Ali mogoče pride za talno gretje bolj v poštev kakšna druga vrsta talnih oblog, npr. linolej?

Hvala za pomoč.

Lep dan!

na voljo je ogromno parketov in lesenih podov, ki so primerni za talno gretje, ni noben problem.

Kombinacija gretja in parketa res ni problem, edino kar bi jaz premislil ali je smiselno dati v montažni hiši, če imaš suhe estrihe, gretje pod parket?

Natanko tako. Mi imamo suhe estrihe in o talnem ogrevanju niti nismo pol kaj dosti razmišljali. Je pa vse stvar okusa…

Teddy, Tom,

v planu imamo dati cementne estrihe. Ali je kakšna posebna prednost suhih pred cementnimi (razen občutka topline)? Za talno gretje smo se odločili predvsem zaradi težav z alergijami, pa tudi nekaj prostora se na ta način pridobi, ker ni radiatorjev. Kako pa ste sicer zadovoljni s talnim gretjem? Je to to?

Lep dan!

talno gretje je veliko boljše kot radiatorsko, saj je temperatura bolj enakomerno razporejena. radiatorji so zaradi suhega zraka (slabši prenos toplote) in skoraj nepropustnih oknih (zrak negibljiv) veliko slabše izkoriščeni kot nekoč, da ne omenjam, da so neestetski in dragi.

Prednost suhih estrihov pred cementnimi:
– narejeni so hitro in ne rabiš čakati sušenja
– nimaš več svinjarije z betoniranjem, vlačenjem cevi po prostoru, poškodovanjem sten ali robov
– če gre kasneje v inštalacijah kaj narobe (nedaj bože), enotavno odrežeš del suhega estriha in ga daš nazaj…ali pa razbijaš beton.
– verjetno se bi še kaj našlo, a sem laik na tem področju

Gotovo pa moraš zato bolj paziti pri izolaciji kopalnice npr., in pred ploščicami vreči lepo vsoto denarcev v zaščitne materiale, pa tudi sicer je suhi estrih dražji od cemetnega.

Jaz o talnem ogrevanju ne morem reči nič. ker ga nimam tudi iz zdravstenih ralogov, poleg klasike z radiatorji in talnega pa obstajajo še drugi sistemi ogrevanja, ki pa so žal tudi dražji (nekaj podobnega kot klima, a dosti bolj prijazno + transportiranje toplega zraka iz toplejših v hladnejše postore in obratno poleti – hladen zrak iz hladnejših v toplejše prostore)

za alergike je po mojem talno ogrevanje najboljše, ker je s tem najmanj gibanja zraka (in s tem prahu), saj energija prihaja iz zelo velike površine. včasih so govorili, da ni zdravo zaradi dojenčkov, a se je izkazalo za larifari.

Ja, tudi z estetskega vidika mi bolj ustreza talno gretje. Glede estrihov bova še malo razmislila, predvsem glede razlike v ceni. V mansardi bodo itak verjetno leseni estrihi, ker bo strop iz lesenih tramov. No, zgoraj v sobah verjetno ne bo talnega gretja, razen v kopalnici. Moram pa še malo raziskati, kakšne so izkušnje s talnim gretjem v spalnih prostorih. Ali je sploh smiselno imeti talno gretje v spalnicah?

Sicer sva razmišljala tudi o centralni prezračevalni napravi in toplozračnem ogrevanju (ki ga omenja teddy), a sva naletela na nekaj negativnih mnenj in izkušenj, pa še precej dražji je od klasičnega centralnega ogrevanja. Pri talnem ogrevanju sva imela pomisleke le glede krčnih žil, a to naj ne bi bil problem, če pravilno ogrevaš.

Sicer pa vsem hvala za mnenja 🙂 Je kar fino takole izmenjevati izkušnje.

Lep dan!

jaz bi v mansardi tudi dal kar lesena tla (ladijski pod), jih dobiš že za 2.000 sit/m2 pa vse do 30.000. je toplo, pod les položiš tervol in to je to.
talno gretje je v redu zato, ker greje počasi in enakomerno, lahko ga imaš povsod in cel dan nastavljeno na minimum in ga ni lepšega, vsaj v novejših hišah je to za moje pojme najboljše, kot pa da ti nekaj piha itd. radiatorji pa bi se tudi že lahko počasi poslovili, saj so nepraktični, neestetski…

New Report

Close