Najdi forum

talno gretje in parket

Živjo,

z možem gradiva hišo in trenutno smo pri centralni napeljavi in se morava odločiti kje vse bo talno gretje. 100% sva odločena da povsod kjer bodo ploščice (kopalnici, hodnik, kuhinja), kaj pa tam kjer bo parket?? Kašne so vaše izkušnje s talnim gretjem pod parketom, kakšen mora biti parket?? Se bojim, da ne b i razpokal??
Prosim za vaša mnenja….

Imamo talno pod parketom. Kurimo drugo zimo in parket je mikimalno razpokal. Če poletje so se razpoke zaprle. Imamo javor klasičen parket. Celo zimo imamo uklopljen vležilec zraka. Mene rzpokice ne motijo saj je les živ in “dela” ob spremembah vlage.

Živi in pusti živeti

Ja nam so vsi govorili, da ni problema in vse da bo vse ok. V resnici pa … parket superdobro položen, ampak pozimi katastrofa -nikoli več pod parket talno.

Pa lp

jana77,

a imate gotov parket ali ste ga kasneje lakirali?

lp, pega*

Obema hvala za mnenja, predvsem za odkritost. Ravno tega se bojim jana77, vsi mi govorijo da ni problema, da ne bo razpokal, samo sem zelo skeptična. Menda mora biti poseben parket in posebno lepilo v primeru talnega gretja, samo še vedno ne vem…..

Zakaj katastrofa ? Kaj se tako katastrofalnega dogaja z njim ? Pri našem se pojavijo fugice, ki jih vidiš, če dobro pogledaš, poleti se spet zapolnijo. Te fugice jemljemo v zakup, saj je talno res tako fajn, da par fugic nič ne pomeni. Vsaj mi ne kompliciramo.

Živi in pusti živeti

Tudi pri nas je prvo kurilno sezono parket zlezel narazen. Imamo pa bukovega, katerega nam niso priporočali za talno. Pa je moja trma obveljala.
No, bomo vidli poleti če se bodo fuge kaj zapolnile.
Mi je pa še vedno všeč.

Živjo!

Imamo poseben 3-slojni parket, ki je namenjen za talno gretje. kurimo celo zimo na moč… Nobenih režic še. Imamo pa ves čas vklopljen vlažilec zraka. Občutek je rkasen…pa tudi na morebitne manjše režice čez leta ne bom občutljiva. Sem pa videla že tudi klasičen parket na talnem…in veliiike reže. Ja, tudi katastrofa. Mislim, da je v veliki emri odvisno od polagalca parketa. Naš se je na vse skupaj zelo dobro spoznal. Velja za boljšega, sva ga tudi tako plačala 🙁 No. Je delal že tudi pri bratu pred 5 leti – ista zgodba in parket je še danes kraseeen.

Upam, da boste na koncu zadovoljni.

Ko boste kupovali parket za talno, ta ne sme bit debelejši od 10 mm. Ta pravi parketi so debeli tudi po 20 mm, pri taki debeli plasti lesa pa talno ne bi imelo dovolj dobrega izkoristka. Mogoče bi bilo fino, če bi že zdaj šla pogledat, če so vama tanjši sploh všeč.

erna,

kdo pa vam je delal?

Hvala in lp!

Haha.

Ravbar.

Kakšen parket pa mate?

nisem brala vsega – tudi mi imamo talno po celi hiši. zadovoljna max. 50 % ploščic 50 % parketa.

imamo hrast – pravijo da je dober za talno, s posebnim lepilom za talno, pa debeline max 1 cm. mi smo zadovoljni. selili smo se septembra, nič ne dviguje, ni rež…. mogoče kaj vpliva tudi, ker imamo porihtano prezračevanje po hiši?? ne vem.

skratka – superca!!!!!!!!!!!!!

a ta Ravbar? http://www.parket-ravbar.com/index.php

nekaj pripomb

1. pri gradnji; če hočeš, da so stvari narejene tako kot je treba in da nimaš problemov, potem je treba vedet kaka OSNOVE !!!

pri talnem so sledeče ( tako so me poučili na večih koncih )

1. Parket se mora polagat na estrihe, ki so posušeni pod 1%

2. Estrihi morajo biti ogrevani pred polaganjem pod 30 dnevnim režimom, da se le ta pripravi na polaganje ( dokončno posuši,… )

3. Parket je lahko debel max 8mm

4. Vlaga v prostoru, kjer je parket mora biti min 40%, KAR JE TAKO ALI TAKO OSNOVA ZA ZDRAVO BIVANJE
( nam parkeet v bloku tudi raznese, če ne pazimo na vlago, pa nimamo talnega ogrevanja )

5. Če se hoče zaradi oscilacij vlage minimalizirati problem “fug”, se položi parket, ki je narejen iz križno lepljenega lesa, kjer ena plast preprečuje drugi, da bi “dihala” in tako se minimalizira problem premajhne vlage v prostoru

vse ostalo je brez veze govorit, ker ni argumentov, samo problemi, ki izvirajo iz napak; ali priprave estrihov, izbire parketa, ali pa pomanjkanju pazljivosti pri uravnavanju vlage v prostoru

Torej.

Polagal Ravbar. Spodnji link je pravi.
Na talnem imamo slavonski hrast.

LP.

New Report

Close