TALNO GRETJE
Pozdravljeni,
Zanima me glede talnega ogrevanja v hiši, v katerih prostorih ga imate in kako ste zadovoljni z njim ? Je s talnim gretjem dovolj toplo v prostoru ali imate še kakšen drug vir ogrevanja ? Kako je naprimer s tem, da greš za en teden na počitnice, med tem verjetno ogrevanje izklopiš, koliko časa je potem potrebno, da se hiša ogreje ?
LP
Povsod razen v mansardi v spalnici in sobah. Normalno da se počasneje segreje kot pri radiatorjih, je tudi temperatura vode za pol nižja.Zakaj bi blo treba še drugo ogrevanje? Vodovodarji ki vedo kaj delajo, pošljejo tloris prostorov v firmo ki izdelujejo cevi in tam izračunajo točno kako morajo it cevi in v kakšnem razmaku da bo temperaturno zadoščalo.
Poznam dve hiši, ki imajo povsod izključno samo talno, brez enega radiatorja, pa je povsod dovolj toplo. Edino kopalnica zna biti mogoče premalo, zato sva midva v najini hiši dala radiator lojtro samo v obe kopalnici. Tako nama je svetoval tudi inštalater. Drugje povsod samo talno.
Reakcija je res počasnejša kot pri radiatorjih, vendar to ni problem. Kar se pa zimskih počitnic tiče je pa tako, da pač naštimaš regulacijo na nižjo temperaturo (npr 17/18) in bo pač ogrevalo minimalno. Ko paridete domov, se relativno hitro ogreje na več.
Mšv, ali imate potem povsod po tleh le ploscice? Namrec meni so ploscice vedno prevec mrzle, tudi poleti, ker smo veliko bosi. Pa v otroskih sobah, ko se igrajo na tleh, poleti, a ni premrzlo?
Ali ste dali morda parket čez njih. Le ta je precej drazji od navadnega, a ne? Kako pa je cenovno primerljivo talno ogrevanje po celi hisi napram radiatorjem?
Kaksen centralni sistem pa imate?
hvala
a
Hiša MORA biti izolirana, drugače lahko hodiš samo za olje na šiht.
Da je voda ogreta samo na 29 stopinj, ni zaradi parketa ampak zaradi dvigovanja prahu. In po 30 letnih izkušnjah s talnim gretjem po nemčiji taka temperatura povsem zadostuje in normalno ogreva prostor. In tudi ni potrebe po več. Ker toplota seva iz celotne površine tal, radiator je pa točkovni vir toplote.
Kar se tiče krčnih žil. Resda priporočajo nošnjo copat z 1cm debelim podplatom, ampak to, da imaš kar krčne žile zaradi talnega je larifari. Zrak pri tleh je enako topel kot pri glavi, ker je tak temperaturni profil v prostoru. In to je tam cc 22/23 stopinj. Naša telesna temperatura je pa 36 stopinj!
Kaj pa poleti, ko hodimo po razbeljenem asfaltu, pri glavi 30 stopinj, pri nogah še kakšne tri več…..Pa v nobeni medicinski literaturi ne piše, da imamo krčne žile zaradi hoje po asfaltu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
V mojem kraju imajo v hiši 30 let talno gretje (zmontiral oče), pa sem vprašala 34 let starega sina, če ima njegova mama ali oče ali on sam krčne žile, pa je rekel da nihče!!!!
In zakaj imam jaz krčne žile že od 25 leta, pa še nikoli nisem živela v hiši s talnim gretjem? Ker sem podedovala gensko preddispozicijo in jih tudi pokasirala. Pa ne kadim, ne pijem in ne nosim visokih pet.