Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil tajanje in zamrzovanje sladoleda

tajanje in zamrzovanje sladoleda

Pozdravljeni,

kako je s tajanjem in zamrzovanjem sladoleda? Iz mikrobiološkega stališča. Je sporno, če odprem 2L banjico, pustim, da se rahlo odtaja, vzamem nekaj sladoleda in nazaj zamrznem?

Hvala in lp,
Tatjana

POzdravljeni,
Nobeno živilo naj se ne sme tajati in ponovno zamrzovati. Z mikrobiološkega stališča je to zelo sporno, vendar v primeru, da se živilo že močno odtaja.
Bi pa opozorila tudi na senzorični vidik in to prav pri sladoledu. Ko sladoled zamrzujejo vanj vpihujejo zrak (če pogledate na embalažo je 1/2 kg sadoleda približno 1 liter) in to je tisto, kar daje sladoldedu mehko kremasto strukturo. če sladoled tajate in nazaj zamrznete se ta struktura poruši in v njem se pojavijo koščki ledu in je strukture kot srež.
Svetujem vam, da sladoleda ne tajate, raje ga del oddvojite s tršim priborom in natajajte le ta del, ki ga boste tudi pojedli.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close