Najdi forum

tahikardija ploda

Pozdravljeni!

Sem v 33. tednu nosečnosti.V 28. in 30. tednu sem bila hospitalizirana zaradi tahikardije ploda (utripi cca.170/ min občasno tudi več),tudi plodovnice je bilo nad “normalo” (so mi razložili, da je to povezano s prehitrim bitjem srca), potem se je stanje umirilo ( na zadnjem pregledu 158-162/min in plodovnica v mejah normale). V porodnišnici Maribor so v času hospitalizacije naredili tudi UZ srčka in dr. (ginekolog porodničar) ni našel nobene napake na srčku, so me pa še spremljali s CTG- jem in čez nekaj dni ponovno napravili UZ (“splošen” z meritvami ploda) zaradi možnosti popuščanja srca, ampak je bilo vse OK. Zanima me Vaše mnenje – ali menite, da bi morala glede na situacijo še na kakšen pregled oz. ali bi bilo potrebno dodatno pregledati otrokovo srce, ko se le ta rodi? V splošen pregled po porodu mislim da spada le poslušnje utripa – je to v tem primeru dovolj?

Že v naprej hvala za Vaš odgovor.
Lep pozdrav.

Srčna frekvenca pri plodu med 160 in 170/min je še vedno v normalnem območju, še posebej, če se ta od meritve do meritve nekoliko spreminja. Ob strukturno in funkcijsko normalnem srcu, kot navajate izvide, srčna frekvenca v območju 160 do 170/min ni razlog za povečanje količine plodne vode. Ne morem komentirati podatka, da je bila srčna frekvenca občasno tudi več kot 170/min. Če je bilo to npr. med 170 in 180, to s stališča morebitnih motenj srčnega ritma ni pomembno, drugo pa je, če so bile te občasne epizode v območju nad 200/min. Verjamem, da bi vas v tem primeru napotili za pregled v našo fetalno ambulanto.

Na splošno velja, da je potrebno razlikovati povišano srčno frekvenco, ki je posledica motnje srčnega ritma (v veliki večini primerov gre za frekvenco nad 200/min) in med povišano srčno frekvenco, ki je odraz odgovora ploda na neko drugo dogajanje pri njem ali pri materi (npr. anemija ploda, povečano delovanje ščitnice pri materi, in drugo). Prva stvar pri diagnostiki je razlikovanje med motnjo ritma in t.i. sinusno tahikardijo. Predlagam, da se o tem pogovorite še z perinatologom. Od tega je odvisna tudi morebitna dg obravnava pri otroku po rojstvu.

Lep pozdrav,

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

New Report

Close