Tahikardija
Pozdravljeni.
Na pregledu za službo mi je EKG pokazal sinusno tahikardijo. Utrip je bil 118. Zdravnica je dala izvid v pregled kardilogu in ta ni ugotovil nobene posebnosti. Kaj vse pa lahko razberemo iz posnetka EKG? Kaj pomeni sinusna tahikardija, koliko je to nevarno? Včasih kadar sem živčna in napeta ali preobremenjena imam občutek da mi srce za hip zastane ali pa mi začne hitro biti. Kaj mi svetujete, da naredim?
Hvala in lep dan, Polona
Spoštovani,
Pri odraslih zdravih ljudeh srce bije s hitrostjo 60-80 krat na minuto. Zadostuje, da smo samo malo vznemirjeni, da se srčna frekvenca poveča na 100 in več utripov na minuto. To je sinusna tahikardija.
Pri treniranih ljudeh srčna frekvenca lahko zelo pade, celo pod 40 utripov na minuto. Zadostuje, da smo malo živčni, pa se lahko poleg tahikardije pojavijo neredni utripi (ekstrasistole).
Živite čimbolj po priporočilih za zdrav slog življenja (gibanje, nekajenje, itd.) in srce vam bo zelo hvaležno!
Lepo vas pozdravljam.
Prim. Boris Cibic, dr. med.
Spoštovani,
Stara sem 21 let in sem študentka. Študij mi ne dela težav, da bi bila s tem preobremenjena. Rada potujem in bojim se, ker se mi je pred kratkim začelo pojavljati – napadi hitrega bitja srca -. Po takem dogodku sem popolnoma izcrpana. Priporočili so ma da jemljem baldrijanove kapljice, vendar sem po njih zaspana. To se mi dogaja sedaj že 2. meseca.
Imam prirojeno srčno napako VSD in delno odprt Bootalijev vod. V otroštvu se niso odločili za operacijo, češ da je napaka minimalna. Se pa vedno zaščitim z antibiotičnim sredtvom kadar imam kakšno okužbo -angina, prehladi itd.
Zaradi teh napadov hitrega bitja srca sem zaskrbljena ali je to prehodnega značaja in bo izvenelo ali bo to postala resna motnja. Prosim vas za odgovor ali je potrebno zdravljenje, Do svojega kardiloga še nisem šla. Opazila pa sem tudi da sem imela neredno bitje srca, vendar to enkrat.
Hvala za vašo pomoč in svetovanje.
Maja Kovač
Spoštovani,
Napadi hitrega bitja srca so mnogokrat obvladljivi z majhnimi ukrepi (globoki vdihi, pritisk na arterijo na desni strani vratu, itd.). Včasih uspe napad skrajšati z blagim pomirjevalom. Če napadi nastopajo pogosto, jih bolnik prepreči z zdravili proti aritmiji.
Ali ste pod redno kontrolo kardiologa? Morda bo potreben operacijski poseg.
Lepo vas pozdravljam.
Spoštovani,
Neredno bitje srca ne vpliva na plod in ni nevarno za nastanek infarkta. Morebitni vpliv bi morda nastal pri zelo nizki srčni frekvenci (pod 30 utripov) ali nad 150 utripov na minuto.
Lepo vas pozdravljam.