tabornik ali skavt
Brezveze se kregat tuki:P Sama sem tabornica že skoraj 10 let, in v tem času sem res dobro sodelovala s katoliškimi skavti in do njih ne gojiim nobenih zamer. Razlike so res zanemarljive, vera, kakršnakoli že, je sprejeta pri obojih, le da je del skavtskega programa bolj katoliško usmerjen, taborniki pa nismo del nobene verske institucije, zato izvajamo tovrstne aktivnosti pod imenom duhovnost.Glede financ pa – odvisno od posameznega stega ali rodu, smo pa oboji neprofitna organizacija.
Bi-Pi 🙂
Zanimiva alternativa tabornikom in skavtom – Mednarodno priznanje za mlade (MEPI). Sam se delal ta program in lahko rečem, da je super. 🙂
Več si pa lahko preberete na http://mepi.si/.
Pozdravljeni!
Sama sem skavtinja že 14. let in dosti let že tudi voditeljica.
V našem kraju se s Taborniki razumemo in sodelujemo pri akciji LMB.
Tako, da z njimi nimam slabih izkušenj.
Pri skavtih je tako, da sprejmemo vse otroke, ne glede na njihovo vero, le voditelj more biti član RKC.
Sama duhovnost pri skavtih mi je všeč, ker je predstavljena preko katehez, iger, dejavnosti in ni preveč vsiljena, tako lahlo tudi neverni otroci potegnejo iz nje pozitivne stvari za njihov osebni razvoj.
Glede financiranja pa je tako, da se naš steg prijavlja na občinske razpise in s tem denarjem potem zraven financiramo tabore, zimovanja, srečanja, ter tako staršem zmanjšamo stroške na minimum.
Letos so npr. plačali 3dnevno zimovanje (vsi obroki, malice, spanje, rekviziti,..) 12e na osebo, kar se mi osebno ne zdi visok strošek. Tistim pa, ki jim je predrago, nas pokličejo in jim zmanjšamo znesek. To naredimo brez izpostavljanja, tako da otrokom ni nerodno in neprijetno.
Je pa celotna klima v našem skavtskem stegu res super, ker se vsi voditelji popolnoma prostovoljno trudimo za naše otroke in to otroci vidijo/čutijo in spoznajo, da ni potrebno za vse dobiti plačila. Naše dobro delo z mladimi pa se kaže na tem, da se vsako leto vpiše veliko novih otrok.
Sama ne poznam na kak način je grajena taborniška organizacija.
Za našo pa lahko povem, da je res dobro zastavljena- vsa izobraževanja za voditelje, skavtska metoda, skavtske vrednote, sistem osebnega spremljanja in napredovanja otrok, prilagojene metode dela za 3 starostne skupine, podpore voditeljem, tekmovanja in srečanja na regijski in državni ravni. In še in še.
Ali boste otroka vpisali k skavtom ali tabornikom, je pa čisto vaša odločitev. Pri obeh bo zagotovo zadovoljen in se bo imel lepo. Važnjo je, da je v naravi, da pridobi dodatne spretnosti in se nauči dobro sodelovati z drugimi.
Se mi zdi nesmiselno kregat, ali so skavti boljsi ali taborniki, ker konec koncev vsi delamo za mlade in nobena organizacija ni slaba (če se le voditelji res trudijo in posvečajo svoj čas svojim skupinam).
Bi-pi
Pozdavljeni,
sem skavtinja 5 leto in morem povedati, da vsak teden komaj čakam na naše srečanje. Dobivamo se 1x na teden, gremo pa tudi na jesenovanje, zimovanje in poletni tabor. Vedno se imamo res super.
Razdeljeni smo v 4 veje (skupine) po starosti. Najmlajši so VV (volčiči in volkuljice), od 3. do 5. razreda. Naslednji so IV, od 6, razreda do 1. letnika, PP od 17 do 21 let in najstarejša skupina- voditelji, od 22 let dalje. V vsaki veji pa smo razdeljeni v še manjše skupine- vode (fantje in punce so ločeni). Tudi na poletnem taboru spimo v šotorih po vodih. Vod vodi najbolj izkušen skavt/skavtinja. Ponavadi je v vodu do 7,8 članov. Vsak član pa ima svojo funkcijo (vodnik-vodi vod, podvodnik mu pomaga, zastavonoša skrbi za zastavico voda, potem pa še imamo kuharja, bolničarja, tajnika, gospodarja…
Skavti so zelo fajn, taborniki pa logično, da tudi. Po moje je tako, da ali hodiš skavtom ali tabornikom- povsod se imaš zelo fajn, spoznaš nove prijatelje, se naučiš koristne stvari tako, da se ob tem zabavaš…
Lepo vas pozdravljam
Sem tabornica in h tabornikom hodim zadnja 4 leta . Taborniki imamo svojo zvezo (zveza tabornikov Slovenije ). Imamo rode (Rod sivih jelš) . Imamo tudi vod (to je neka skupina tako kot v šoli razrede samo da je manj otrok ). V rodu govorimo naše ime z okrajšavo (RSJ).
Vsi rodi imajo isto himno(poslušaj https://www.youtube.com/watch?v=54BAPHJa52Q).
Imamo tudi:
-himno,
– prisego,
– himno medvedkov in čebelic
– zakone…
Sigurno poznaš mladinski film Gremo mi po svoje 1. in 2. del.No ta film govori v tabornikih.
Oglej si ga!