Tabletke yaz
Pred približno 1 mesecem sem začela uporabljati tabletke yaz, vendar jih nisem začela uporabljati na 1. dan ciklusa. Ali sem sploh zaščitena? M sem dobila, vendar v času rožnatih in ne belih tabletk. Naj preneham z uporabo in počakam do naslednje M in po premoru začnem redno jemati na 1. dan naslednjega ciklusa?
lp in hvala
lep pozdrav.
tabletke jemljem komaj 3 mesece,1mesec sem jo pozabila 1x,2 mesec pa 3x,imela sem normalno menstriacijo do sedaj,najprej je fantu prišlo v mene potem pa sem naslednji teden pozabila vzeti tabletko,in čez 1teden sem vzela napačno,imela sem še 5tabletk (yaz) 1pinki in 4bele,ponesreči sem vzela belo takoj zjutraj pa pinki,prekinila sem z jemanjem belih tabletk in takoj začela z naslednjo škatlico,sedaj mi menstruacija zamuja 6dni in v dveh tednih sem imela 2x po 3dni rjav izcedek,kaj je narobe?
Tole je kopija navodil, ki jih najdete v vsaki škatlici. Stranski učinek so lahko vmesne krvavitve. Zaščita je dobra, če se navodil držite.
Kako odložiti odtegnitveno krvavitev
Če želi ženska odložiti mesečno krvavitev, naj ne vzame tablet s placebom iz pretisnega omota ampak naj takoj nadaljuje z jemanjem tablet iz naslednjega pretisnega omota zdravila Yaz. Mesečno krvavitev lahko odlaga dokler želi, vendar le dokler ni vzela vseh aktivnih tablet iz drugega pretisnega omota. V času odloga se lahko pojavi vmesna krvavitev ali krvavi madeži. Po obdobju jemanja tablet s placebom nato nadaljuje z rednim jemanjem zdravila Yaz.
Če želi ženska premakniti začetek (prvi dan) mesečne krvavitve na drug dan v tednu, kot jo ima sicer ob trenutnem razporedu jemanja tablet, lahko skrajša naslednje obdobje jemanja tablet s placebom za toliko dni, kot želi. Kolikor krajši je premor, toliko večja je možnost, da ne bo imela odtegnitvene krvavitve in se bodo vmesna krvavitev ali krvavi madeži pojavili med jemanjem tablet iz drugega pretisnega omota (enako kot pri odložitvi mesečne krvavitve).
Pozdravljeni.
Imam eno vprašanje. Leto in pol je minilo, odkar sem začela jesti KT Yaz. Od takrat sem dobila nekaj na telesni teži. Sicer se mi je menstruacija malce umirila in je redna, vendar so krči, ki so prisotni pred in med menstruacijo še vedno siloviti. Vse tabletke sem jemala redno. Zadnje čase pa sem opazila spremembe, in sicer mi je precej slabo, predvsem po obrokih. Menstruacijo imam redno in tabletke tudi jemljem redno. Imam fanta in imava redne spolne odnose in do sedaj ni bilo težav. Sedaj pa se vsak dan počutim kot napihnjena in se ne počutim dobro. Tudi pojesti ne morem veliko. Bolana pa tudi nisem.
Me zanima, ali je mogoče, da mi tabletke več ne odgovarjajo ali kaj drugega? Lepo prosim za vaše mnenje. LP
Lepo pozdravljeni.
Pred kratkim sem začela jemati tabletke Yaz. Vsak dan jih vzamem zvečer ob 6 uri. Včeraj sem jo tudi vzela navadno ob 6 uri, potem pa sem zjutraj okrog pau devete ure imela drisko, in potem popoldne nekje okrog 2 še enkrat. Zanima me, če naj vzamem navadno naprej tabletko po urniku ali je nujno, da vzamem še eno?
Lp
@BarbaraV: Možno je, da vam tablete ne ustrezajo več, možno je tudi, da trebušne težave nimajo s tabletami nobene povezave. Da imate redno “menstruacijo” je pričakovano, običajno pa so le-te tudi manj močne. Če gre za bolečine ob krvavitvah, bi vam lahko pomagale protibolečinske tablete (iz skupine nesteroidnih antirevmatikov), ki jih morate pravočasno zaužiti, še pred nastopom bolečin. Če vam stanje, kot je, ne ustreza (in očitno vam ne, kateri pa bi?), potem bi morda lahko poskusili, kako je brez tablet (seveda morate poskrbeti za zaščito) oz. bi se lahko posvetovali z ginekologom o morebitni zamenjavi tablet.
@Anena777777: jemljite tabletke po urniku.
Matjaž
Pozdravljeni.
Danes sem vzela tabletko jo dala ja jezik, in jo potem po nekje 4,5 sekundah spila dol.. medtem se je tabletka že malce raztopila na jeziku, saj se je dalu čutiti, da se malce topi.. In me zanima, če sedaj nisem zaščitena, ali moren vzeti še eno, ali ni nobenih skrbi, glede na to, da se je raztopilo čisto malo, da se je občutlo na jeziku?
Lp
Pozdravljeni.
Stara sem 22 let in KT Yaz jemljem 1leto in 3mesece. Do pred 2h mesecev nisem imela nobenih tezav, sedaj pa opazam, da imam vedno bolj izsuseno vaginalno sluznico. Sem bila ze 2x pri ginekologu, najprej mi je predpisala Gyno-Daktarin in stanje se je poboljsalo za 1mesec. Pri drugem obisku mi je predpisala Vagisan. Stanje se izboljsuje, ampak dvomim da za dalj casa. Je to znak, da bi mogoce mogla prenehat jemat tabletke? Ker je res nadlezno. In ce ja, me zanima, ce moram pocakat, da do konca porabim omot, ali lahko neham kar vmes (porabila sem 11tabletk).
Hvala za pomoc.
Pozdravljeni.
4.5. sem vam pisala, ko ste mi svetovali, naj obiščem ginekologa. Drugače sem se odločila počakati na perilo, katero naj bi nastopilo jutri. Po navadi sem vedno imela pred tem dva dni močne krče, sedaj ni pa nič. Napihnjenost je še vedno prisotna. Se mi pa sedaj dogaja, da veliko hodim na wc, (za moje pojme še preveč).
Ne dolgo nazaj sem bila pri ginekologinji. Ko sem prišla po tabletke, mi naj bi dala datum pregleda. Ko pa sem bila tam, mi je rekla, da nimam možnosti, da se naročim na pregled, ker nimajo časa, ker imajo več terminov in pač ne pridem v poštev. Ne vem kaj si naj še sploh mislim od takih stvareh. Ali res lahko ginekolog to naredi pacientu? Skrbi me še posebej zaradi tega, ker je v družini bilo nekaj rakov materničnega vratu. In me zanima, če je vse vredu. Ampak mi ginekolog enostavno ne omogoči pregleda.