tabletke
Pozdravljeni, imam vprašanje,
kar nekaj let že jem yasminel, potem sem se odločila da bi imela mireno in sem z avgustom prenehala jest tablete, ampak sem se vmes premislila in bi naprej jemala tablete, uglavnem rekla sem pač en mesec bom brez tablet ob prvi menstraciji pa nadaljujem z njimi. Samo je problem ,ker menstruacije niiii, zadnjo krvavitev sem imela 1 avgusta ( noseča nisem-mož odsoten)in ker se mož počasi vrača bi jaz zaščito???
vprašanje je ali lahko kar tako začnem jesti tablete in po kolikšnem času je zaščita, ali moram nujno počakat na m.? Gin. mi je po telefonu rekla da se oglasim po 3 mesecih če še ne bi bilo krvavitve.
Ampak jaz bi zaščito , pa ne kondoma!
Kaj mi svetujete?
lp Mojca
Če želite takojšno in zanesljivo zaščito, bo treba počakati na menses in pričeti znova tabletke s prvim dnem. Začeti kar tako ne morete, če vas ni videl ginekolog in absolutno izključil nosečnosti. Na začetku se boste najbrž morali zaščititi kar s komdomom.
O tem kdaj so tabletke manj učinkovite si natančno preberite v navodilih, ki so priložena tabletkam. Na kratko so te manj učinkovite ob istočasnem jemanju nekaterih zdravil proti epilepsiji, antibiotikih, ko prebolevmo prebavne motnje z drisko, bruhanjem ali pa pozabimo vzeti tabletko in je zamuda večja od 12 ur.
Kako ste lahko 100% prepričani v to? Brez ginekološkega pregleda že ne, pa še tu rečemo, da lahko kar začnete in ne čakate na menstruacijo le pod določenimi pogoji. Zato začnite z uporabo tabletk tako kot govorijo navodila 1. dan menstruacije, v tem primeru ni potrebna dodatna zaščita. Če pričnete v prvih 5 dneh ciklusa, je 7 dni še obvezen kondom. Vse to pa lahko kar pozabite, če ste mladostnica. Pametni uporabljajo dvojno zaščito: kondom za zaščito pred spolno prenosljivimi boleznimi in tabletke za zaščito pred nosečnostjo.