Tablete TRAMAL
Draga Nina P,
lepo vas prosim, če mi lahko napišete zakaj se te tablete uporabljajo. Vsa obupana me danes kliče moja mama, da sestra že dalj časa jemlje te tablete in ne pove nikomu kaj ji je. Mami je to zupala sestrina hčera. Seveda nas vse skrbi zanjo in ne moremo izvleči iz nje kaj jo pesti. Nazadnje je med vožnjo morala ustaviti avto ker ni mogla peljati dalje. To pa je že en velik alarm. Radi bi se pogovorili z njo vendar bi se prej radi informirali. Prosim za razlago in hvala za odgovor.
Pija
Spoštovana Pija!
Tramal je preparat (analgetik), ki ga uporabljamo ob srednje hudih do zelo hudih bolečinah.
Obstaja možnost pojava odvisnosti od tramadola. Po dolgotrajnem jemanju
se lahko razvijejo toleranca, duševna in telesna odvisnost. Pri bolnikih, ki so nagnjeni k zlorabi ali odvisnosti, mora biti zdravljenje s Tramalom kratkotrajno in pod strogim zdravniškim nadzorom.
Zdravilo vpliva na psihofizične sposobnosti, zlasti pri sočasnem uživanju alkohola, zato je med zdravljenjem prepovedano upravljati z vozili in stroji.
Stranski učinski:
Pogosto (pri več kot 10 % bolnikov) se lahko pojavita slabost in omotica.
Občasno (pri 1 do 10 % bolnikov) se lahko pojavijo bruhanje, zaprtje, potenje, suha usta, glavobol in zmedenost.
V redkih primerih (< 1 %) lahko vpliva na srce in ožilje (palpitacije, tahikardija, ortostatska hipotenzija in kardiovaskularni kolaps). Ti neželeni učinki se lahko pojavijo zlasti pri intravenskem dajanju in pri bolnikih, ki so telesno preobremenjeni.
Pojavijo se lahko prebavne motnje (občutek tiščanja v trebuhu, napenjanje) in kožne reakcije (npr. srbečica, izpuščaji, koprivnica).
V zelo redkih primerih (< 0,1 %) se lahko pojavijo mišična oslabelost, neješčnost, motnje vida, parestezije, tremor in težave pri uriniranju. V zelo redkih primerih se lahko po dajanju Tramala pojavijo različni psihični neželeni učinki, katerih jakost in narava sta pri bolnikih različni (odvisno
od posameznika in dolžine zdravljenja). Mednje spadajo razpoloženjske motnje (navadno vznesenost, občasno disforija), spremembe aktivnosti (navadno manjša, občasno pa večja) in motnje pri sposobnosti prepoznavanja in zaznavanja (npr. nesposobnost odločanja, halucinacije, motnje spanja, nočne more.)
Pozdrav!
Nina