Tablete Roaccutane
pozdravljeni,
stara sem 28 let in se mi še vedno pojavljajo akne in podkožni mozolji, imam pa tudi manjše brazgotinice od stiskanja mozoljev. začela bi z jemanjem teh tablet, ampak me skrbi, ker je eden izmed stranskih učinkov tudi napadi panike oz. huda tesnoba..sama sem že pred leti šla skozi ta pekel imenovan napad panike, sedaj pa me zanima ali bodo te tablete ta napad spet sprožile oz. ali sem kaj bolj nagnjena, da ga spet doživim..ker če je to cena, ki jo moram plačati..ne vem, če se bom odločila za njihovo uporabo.
naj še omenim, da imam blago do srednje močno pojavnost aken, in prijateljice mi odsvetujejo jemanje teh tablet, češ da jih sploh ne rabim..jaz pa vse kar si želim je, porcelanasta polt brez por in klinčevih mozoljev..hvala za odgovor!
s toplimi pozdravi…
Pozdravljena!
Možnost ponovnega pojava razpoloženjskih motenj, tesnobe in drugih psihičnih problemov ob jemanju zdravila Roaccutane seveda obstaja. Ne morem pa zagotovo potrditi, da se bo to pojavilo tudi pri vas. Ljudje se na ista zdravila često odzivamo zelo različno.
Zdravilo Roaccutane ima vrsto neželenih učinkov, zato bi se bilo dobro posvetovati s svojim zdravnikom o primernosti uporabe. Če pa akne le niso prehude, pa morda malo potrpeti. Še posebej vam to svetujem, ker ste v rodnem obdobju, zdravilo pa je v primeru nosečnosti zelo nevarno.
Že večkrat sem v takih primerih svetovala premislek o načinu prehranjevanja. Včasih ravno v tem tiči vzrok za nečisto kožo.
Tudi jaz vam želim lepo polt in verjamem, da jo boste imeli.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Zdravo, jaz bom začel z tableti Roaccutana verjetno naslednji teden, danes sem ravno opravil laboratorijske teste pa me in tole so rezultati:
S-AST 0.52(do 0.58)
S-ALT 0.83(do 0.74)
S-Gama GT 0.45(do 0.92)
S-Holesterol 4.6 (4.0-5.2)
S- Trigliceridi 0.4 (0.6-1,7)
S-Bilirubin cel. Vrednost 17, Orientacijske vrednosti 0-17
Me zanima, če so to dobri rezultati, sem vprašal zdravnico pa je rekla da je vse v redu.
Glede na tele izvide bom dobil Roaccutane? 🙂 Zdravnica mi je rekla, da je vse v redu naj ne skrbim. Hvala za odgovor in pomoč. Lp.
Pozdravljen!
Rezultati vaših laboratorijskih testov so v mejah normale. Rahlo povišana je le vrednost ALT, to je alanin-aminotransferaza, encim, ki se sprošča iz jetrnih celic. Če bi bilo kaj narobe, bi bila ta vrednost povišana najmanj 6-10 krat, zato je tudi vaša zdravnica ocenila, da je vse v redu.
Vsekakor pa je dobro te teste po določenem času ponoviti, kar bo verjetno določila tudi vaša zdravnica.
Želim vam uspešno zdravljenje in pa še: dobro si preberite navodilo za uporabo zdravila in se držite vseh navodil.
Lep pozdrav!
Trenutno sem en teden na R. in se redno ukvarjam z fitnesom(4x do 5x na teden). Moje vprašanje pa je, če lahko normalno hodim v fitnes, ker trenutno se čutim čisto normalno sposobnega. Zanima me tudi, če lahko treningi v fitnesu vplivajo na tablete tako, da upočasnijo ali pa uničijo njihov učinek? Drugače pa imam prehrano vseskozi urejeno in živim res zdravo življenje. Zanima me tudi, če lahko treningi v fitnesu vplivajo na laboratorijske(krvne preiskave), ki jih moram vsak mesec delati tako kot 7lux7.
Prosim, če lahko najkrajšem času odgovorite na moja vprašanja.
Hvala za vso pomoč.
Pozdravljeni!
Mene pa zanima če je potrebna zaščita pri moških med spolnimi odnosi v času terapije zdravljenja z tabletami Roaccutane..
Lep pozdrav in hvala za odgovor!
Pozdravljeni!
Na podobno vprašanje sem že odgovorila 27. 09. 12. Pretirana telesna dejavnost se v času zdravljenja odsvetuje, ker se lahko kot neželen učinek pojavijo bolečine v mišicah in sklepih. Opisane so tudi spremembe v kosteh, ki povzročijo zakostenitev epifiz, zaradi pretirane rasti pokostnice lahko pride do kostnih izrastkov (hiperostoza) in kalcifikacije kit in vezivnega tkiva.
Sami boste zaznali, kdaj bi bilo potrebno prenehati z aktivnostmi v fitnesu, ko se bodo pojavile bolečine, še posebej v križu. Laboratorijski testi pa bodo v takem primeru pokazali povišane vrednosti serumske kreatinin fosfokinaze.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Zaščita pri moških med spolnimi odnosi se mi zdi nujna, čeprav besedilo temeljnih značilnosti zdravila navaja, da ni zadostnih podatkov, ki bi potrjevali, da je izpostavljenost mater semenčicam bolnikov, ki so prejemali izotretionin (Roaccutane), prispevala k teratogenim učinkom zdravila.
To besedilo niti ne potrjuje, niti ne zanika možnosti škodljivih posledic. Ker pa je teratogenost (škodljive posledice, ki se pokažejo na otroku) obširno opisana kot nujno opozorilo ženskam v rodni dobi, kjer priporoča oziroma zapoveduje celo uporabo dvojne kontracepcije, in poleg tega opozarja žene v rodni dobi na prepoved dobivanja krvi ali krvnih pripravkov tistih dajalcev, ki so dobili zadnji odmerek Roaccutana pred manj kot mesecem dni, je zagotovo varneje, če tudi moški uporabljajo zaščito med spolnimi odnosi.
Lep pozdrav!
Spoštovana g. Nada Irgolič.
Stara sem 27 let in imam dokaj aknasto kožo, ki bi se jo rada končno enkrat znebila. Prejšnji teden sem obiskala dermatologa, ki mi je rekel da za odpravo mojih nevšečnosti obstajata dve rešitvi:
1. Kontracepcija, ki pa bi moje probleme rešila le začasno med jemanjem.
2. Roaccutane, ki bi ga jemala 8 mescev in akne bi bile odpravljene za vedno.
Na Vas se obračam s prošnjo za nasvet za katero varianto naj se odločim oziroma vaše mnenje na ponujene možnosti. Dejstvo je, da vsaj še 2 leti ne načrtujem zanositve.
Že v naprej hvala za odgovor in lep pozdrav.
Pozdravljena!
Zdravnik vam je zagotovo svetoval najboljše z ozirom na oceno problematičnosti vaše kože.
Po prvi predlagani rešitvi bi bil uspeh morda zagotovljen res le za določen čas ko bi jemali hormonsko zaščito.
Pri drugem predlogu, da bi se zdravili z zdravilom Roaccutane, pa vas moram opozoriti, da se kontracepciji tudi ne boste mogli izogniti. V tem primeru je kontracepcija ženam v rodni dobi zapovedana. Uporabiti morajo celo dvojno kontracepcijo: poleg hormonske v obliki tablet, še mehansko (diafragma, kondom,…), da bi bila morebitna nosečnost zagotovo preprečena.
Če se boste natančno držali navodil za uporabo tega zdravila (poslušali nasvet zdravnika in vsaj dvakrat prebrali celotno navodilo za uporabo zdravila), vam svetujem zdravljenje z zdravilom Roaccutane.
Želim vam veliko uspeha in lepo kožo.
Lep pozdrav!
Spoštovani,
najlepša hvala za Vaš odgovor.
Lep pozdrav.
Pozdravljeni!
Minilo je teden odkar sem na terapiji z tabletami roaccutane. Do sedaj sem uporabljal korektor v obliki šminke,da sem tiste posamezne mozolje prekrival..me pa zanima če je to smiselno še sedaj ali je boljše da se kožo pusti povsem dihat..da se ne uporablja več tega. je lahko zaradi tega zdravljenje z tabletami manj uspešno?
Hvala za odgovor in lep pozdrav !
Pozdravjeni!
Običajno velja, da s prekrivanjem kože s pudri in korektorji mašimo pore, v katerih nato lahko zastajajo kožne maščobe, kar posledično povzroča vnetja in mozolje.
V vašem primeru pa zdravite problematično kožo od znotraj, zato menim, da rahlo prekrivanje ne bi smelo povzročati težav, posebno še, če prekrijete akne, ki se že sušijo.
Pazite pa, da si pred spanjem dodobra očistite kožo tako, da jo razmastite s čistilnim mlekom in sperete z vodo. Pri tem pa ne ravnajte preveč na grobo.
Želim vam, da bi bilo zdravljenje uspešno.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Pred leti sem jemala roaccutane in sicer zjutraj 10 mg,večer pa 20 mg…Akne sem imela po hrbtu in obrazu…stanje se je vidno izboljšalo in sem ji nehala jemati po enem letu…Sedaj imam spet težave na obrazu…Poleg tega imam zmanjšano delovanje ščitnice in jemlem tablete Euthyrox…Ali to predstavlja problem pri ponovnem jemanju tablet roaccutane?
Lep pozdrav!
Pozdravljena!
Za sočasno jemanje zdravila Roaccutane z zdravilom Euthyrox ni opisanih medsebojnih neželenih reakcij. Priporočeno je, da se izogibate vitaminu A, ker lahko pride do hipervitaminoze in tetraciklinskim antibiotikom, kar bi lahko privedlo do zvečanega znotrajlobanjskega tlaka. Zdravila, ki vsebujejo hormon progesteron pa bi zmanjšala učinkovitost zdravila Roaccutane.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Mene zanima, če so možne kakšne težave ob jemanju omenjenega zdravila (Roaccutane), ker obolevam za ulceroznim kolitisom (jemljem 2 krat dnevno Pentaso- 2 X 500mg).
Kot vem, naj bi bil to antibiotik, ki pa lahko uniči črevesno floro, kar ima v mojem primeru, zaradi omenjene bolezni hude posledice.
Zanima me, če bi mi Vi priporočali jemanje Roaccutane glede na moje omenjeno stanje.
Lepe pozdrave želim vam in vsem ostalim, ki to berejo.
Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor.
Pozdravljeni!
Zdravilo Roaccutane vsebuje učinkovino izotretinoin, ki ni antibiotik. Kljub temu pa se pri jemanju tega zdravila lahko pojavijo motnje v prebavnem traktu, ne samo kot slabost, temveč tudi kot kolitis, kar pomeni vnetno bolezen črevesja. Povzroči lahko tudi krvavitve.
Čeprav se ljudje sicer različno odzivamo na zdravila, tako da vsi neželeni učinki ne nastopajo pri vseh bolnikih enako, bi vam priporočala posvet tudi z vašim zdravnikom glede na stanje vaše osnovne bolezni. Zdravilu Roaccutane pa bi se v vašem primeru raje izognila.
Lep pozdrav!
in se kar nekaj podobnih primerov po forumu!preberte 10x.tableti in lepa koza na kratki rok ne odtehta zdravja!!
Joj,ali ste res že vsi na teh tabletah,jih res
dermatologi predpisujejo kot bonbone?
Tudi sam sem bil žrtev teh tablet pred 5
leti!Ljudje ,žav ne veste kam se spuščate!
(kakšne težave )Sam sem jih uzival 7
mesecev da sem dosegel optimalno dozo
najprej po 20mg na dan potem pa 10mg
na dan ker sem takrat hotel ,da se na vsak
način znebim aknavosti(srednje do hudih
oblik)Res mi jih takrat dermatolog še ni
hotel predpisati,ampak sem moledoval po
njih,ker mi je dejal da je to zdravilo ki se
odpravijo akne za vedno!!!!HUDA
NAPAKA!!
Najprej stranski učinki kot veste sami
(suha koža ,usta, oči dobro ni nek
problem)
-krvavitve z nosu še po 1 letu
prenehanja ,če ne bi dobil pravo zdravilo
zato ,še danes ne vem kako bi
bilo.probčutljivost na svetobo sploh na
belo umetno lampa ,neonske bele luči –
malo tudi naravna svetloba sploh zimski
dni turobni sivi dnevi to imam problem še
danes!!izpadanje lasi in preobčutljiv na
zobovje majavi,boleči na dotik,krhki zelo
slabi izgubil od takrat 6 zobov stalnih!!
Pogosti glavoboli ob vsakem majhnem
stresu ali razburjanju(dokaj močni)!
slabovidnost 30% po testih pred in po
uporabi!Razdražljiv in hitra razburjanje
problem še danes!(če že iščem nekaj in
ne najdem hitro -mi kar prekipi (-pritisk-
rdečica v glavo)!pogosti prehladi (motnje
v želodcu)driske ,slabokrvnost) Imam tudi
še kar hude depresije,ki se kaže tako(res
da sem že pomislil o samomoru a ne
enkrat kar pogostokrat (a zakaj naj
povem !beri spodaj!DOBRO DOVOLJ O
MALENKOSTIH!
-Po prenehanju uživanja teh tablet se mi
je koža res nenormalno izboljšala to so
opazli tudi drugi!bil srečen,začel ponovno
ukvarjati z športom imel voljo!A po 1nem
letu jojme,takšna huda oblika
mozoljavosti ,ki je prej nisem poznal!(na
takšnih mestih npr tik pod očesom,ob
nosu,za ušesu,na glavi med lasmi ne
navadni mozolji ampak neke vrste ciste-
turi,kozmetičarkam kasneje
nedosegljive,potem ugotovljeno s strani
derm.seboroični dermatitis ki pa je
povedano tako(neozdravjivo,lahko samo
lajšaš z mazili -kortikosteroidi),ki pa žal
ne moreš zdraviti hkrati mozoljavost in to
bolezen!!(še dane ogromni turi ali
podkožni mozolji na različnih mestih
zraven pa še lišaji -rdeči fleki)dermatolog
mi je dejal ,da bi moral ponoviti kuro z
roaacutanom! NO WAY!
IN NAJHIJŠE! Takrat skoraj že prenehal z
roacutanom mi punca pove, da je noseča
(veselje) z obeh strani,ampak me je takrat
spreletev srh in sem si sam pri sebi rekel
(joj,da le nebi bilo kaj narobe)in žel
zgodilo se je ravno to,kar sem samo v
mislih takrat imel da se nebi
zgodilo..Punca je v 17 tem tednu mogla iti
na splav,zakaj?meningokela-escefalokela
(razlitje možganov)zelo redek primer baje
v Sloveniji.Od takrat se počutim tudi
krivega,pa čeprav NAJ BI VZROK bil
drugje,si sam mislim svoje!A ko sem
brskal po tujih spletih uporabnikov
roaccutana verjemite ,ni tako redek
primer!!!(Tudi ne po simptomih kot sem jih
navedel in jih še doživljam še zdaleč
nisem osamljen edini primer!!! ) aja pa še
nekaj ZAKAJ so dermatologi različnega
mnenja o teh čudežnih tabletkah nekateri
(ja ti si potencialen kandidat za to),drugi
pa slišati za njih ne smejo!??!naj omenim
star sem 29 let ,z tabletkami začel pri
23-24 letih in mi je prekleto žav,za vas
bodoče uživatelje te droge naj rečem
samo to PREMISLITE 2X(pozanimajte
se,vrtajte na forumih ,če pa ste že v tem
pa ste prepuščeni sami sebi na milost in
nemilost!)
Uživajte čas brez aken ,a ko se te
ponovijo -morda še v hujši obliki ne
naredite ponovne napake”seči po
roacutanu”
Meni trenutno pomaga isotrex gel,čistilna
pena,in vlažilna krema exfoliac 3
proizvodi!
Isotrex gel poznan po isti sestavini kot
roaccutan isotretinoin 1x na dan ponoči
iste lastnosti z 100x manjšimi neželenimi
učinki(samo suha koža,možnost draženja
in občutljivost na dnevno svetlobo) 3 znaki
od oralnih roacutan v primerjavi (ponekod
v EU jih je prepovedano izdajati) z nešteto
než.učinki preveri v google,, v sloveniji se
ta gel žav ne dobi,morate čez mejo(brez
recepta)dermatologom v sloveniji enim
poznano drugim ne!?!dobi se še retin a,ki
pa mi ni odgovarjal -preveč pekoć !
Akne so eno , drugo pa je kvaliteta
življenja brez trajnih
stran.uinkov1Odločitev je samo VAŠA!
Upam da bom nekaterim pomagal z
mojimi izkušnjami ali če ste v skušnjavi
kaj za narediti!
l.p.anonimen
Pozdravljeni!
stara sem 16 let in imam grozne težave z aknami.
začelo se je, ko sem bila stara 13. šla sem k dermatologu in dobila neko antibiotično kremo, ki mi je pomagala in mozolji so izginili.
tudi nasploh jih v poletnem času nisem imela.
letos pa so se mi po enem letu in pol pojavili prav poleti, z začetkom šolskega leta pa samo še veliko poslabšali in imela sem jih še trikrat več kot leto prej. do januarja se je stanje tako poslabšalo, da čiste kože pravzaprav sploh nimam. mozolje imam po licih, po vratu in po hrbtu in sploh ne vem če bi lahko bilo še slabše.
čokolade, mleka, mastnega mesa in hitre hrane sploh ne jem.
januarja sem šla k dermatologu in dobila sem tablete Doxy. bila sem presrečna, da se bom aken končno rešila. antibiotik bi naj jedla dva meseca. po dveh tednih jemanja se je koža še bolj poslabšala, izboljšala pa se še vedno ni, pa tablete jem že mesec in pol.
ali se mi splača počakati ali mi svetujete kaj drugega?
sploh ne vem več kaj naj naredim. vse sem že poskusila 🙁
Pozdravljena!
Svetujem vam, da zdržite do konca predvidenega zdravljenja. Rezultat zdravljenja je včasih viden šele po končani terapiji. V kolikor se stanje ne bi popravilo, vam svetujem, da se vrnete k svojemu zdravniku, ki se bo z ozirom na stanje vaše kože, odločal naprej.
Glede samozdravljenja pa vam svetujem le skrbno čiščenje kože, pravilno prehranjevanje, morda z dodajanjem kvasa, ne svetujem vam pa kakšnih rigoroznejših posegov z različnimi kremami ali zdravili. Nečista koža pogosto spremlja mladostnike v času razvoja, a ta nevšečnost vedno mine.
Ne obupajte. Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.