Tablete Roaccutane
Pozdravljeni!
Leta 2008 sem bil na 9-mesečnem programu s tabletami Roaccutane, letos februarja pa sem nameraval zdravljenje ponoviti, vendar sem zaradi določenih stranskih učinkov prenehal z jemanjem tablet po enem mesecu (Roaccutane mi je zelo izsušil črevesje).
Od aprila pa se srečujem z več težavami:
– rahle bolečine in škrtanje v sklepih ob premikanju (pregled pri ortopedu je izključil revmo, je pa res da nisem opravil nobenih preiskav v stilu rentgena, MRI, itd.)
– bolečine v levem zgornjem delu trebuha po jedi, napenjanje, brbotajoči zvoki (ultrazvok ni pokazal nič nenormalnega razen žolčnega kamna, ki ni na mestu bolečine; na pregled pri gastroenterologu še čakam)
– danes se je pojavila bolečina v spodnjem delu hrbta na levi, še posebej ko se izravnam (sumim da okoli ledvice)
– manjši tek in izguba 3 kg telesne mase v zadnjih 3 mesecih
Po ali med prvo terapijo z Roaccutanom se ni pojavil noben od teh stranskih učinkov (le suha koža in občasne bolečine v spodnjem delu hrbta), tako da me zanima ali je možno da ima to zdravilo dolgoročne stranske učinke, katerih simptomi se lahko pokažejo tudi šele po prenehanju jemanja.
Na internetu je sicer malo literature na Roaccutane, saj je generično zdravilo razvito iz zdravila Accutane, ki pa je zelo kontroverzno zdravilo. V ZDA so ga lani umaknili s trga zaradi prevelikega števila tožb proti proizvajalcu Roche, najpogostejši razlog za te tožbe pa so bile kronične bolezni prebavil (ang. Ulcerative Colitis, Crohn’s disease), ter kronična bolečina v sklepih. Do kakšne mere naj bi raziskave za eno zdravilo veljale tudi za iz njega izpeljana generična zdravila?
Na žalost sem se o Roaccutanu globlje pozanimal šele ko so se mi te težave začele, in ugotovil da ga zdravniki predpisujejo morda preveč liberalno. Baje naj bi bila praksa taka, da vsak pacient najprej opravi vsaj 2 leti zdravljenja z lokalnimi zdravili in antibiotiki preden se lahko odloči za Roaccutane (ali sorodno zdravilo s sistemskimi tretinoidi). Ko pa sem sam prišel k dermatologu zaradi aken, mi je ta zagotovil da so vsi stranski učinki lahko le začasni, ter da razen razpokanih ustnic in suhe kože še ni slišal za pojave drugih stranskih učinkov. Zagotovil mi je tudi, da je Roaccutane najučinkovitejše zdravilo (aken naslednji 2 leti po zdravljenju res nisem imel), ter mi ga predpisal brez da bi mi prej priporočil lokalna zdravila ali antibiotike. Sicer sem si na priloženem listu prebral vse možne stranske učinke, vendar sem se zaradi zagotovil zdravnika vseeno odločil za ta tip zdravljenja. Zanima me vaše mnenje o tem.
Oba z bratom sva imela v mladosti hude probleme z aknami. Sama sem jih reševala z Diane 35 (pred 20 leti dekletom niso predpisovali Roaccutana), brat pa je bil zaradi aken hospitaliziran, saj so takrat dajali Roaccutan le pod nadzorom v bolnišnici. Notri je bil 3 tedne, hudi stranski učinki na ustnicah, blazinice prstov… Vendar – od takrat naprej na obrazu ni imel niti mozolja več. Sedaj se mu redko pojavi kakšen na hrbtu ali prsih.
Zdaj pa moje vprašanje.
Sklepam, da so takrat zdravili z veliko višjimi dozami tega zdravila. Moj brat je bil res hud primerek v Slo, pa se je dalo pomagat. Zakaj zdaj berem, da se mozolji tudi po tako močnem hormaonskem zdravljenju ponovijo?
Zdaj pa smo pri problemu mojega sina. On ima 16let in tudi akne, vendar drugačne kot jaz v mladosti. Moje so bile bolj pod ušesi in na bradi, njegove so samo na čelu in licih, bolj vijoličaste lise. Preizkusil je že klindamicin, skinoren – nič. Pomagala mu je terapija antibiotikov – enkrat tedensko Sumamed, vendar je izboljšanje trajalo le 2-3 mesece. Zdaj je dobil napotnico za dermatologa.
Nihče me ne bo prepričal, da so akne zaradi stresa in življenjskega sloga. Sama sem sprobala vse, od krem, gline, čajev, kozmetičarke, posta, akupunkture…pa so edino hormonske tablete pomagale. TOrej so vzrok hormoni in dednost..
Pa še to – ali se nekoč antibiotik Geomycin, ki sem ga tudi sama jemala kot prvo zdravilo, ki ga je predpisal dermatolog preden je prišlo na vrsto hormonsko zdravljenje, ne predpisuje več?
Odgovor – Pajchi:
Pozdravljeni!
O zdravilu Roaccutane je bilo na tem forumu že veliko napisanega. Zdravilo ima močan učinek in tudi vrsto neželenih učinkov, ki so lahko v določenih primerih tudi resni.
Zato je posvet z zdravnikom pred uvedbo zdravljenja zelo pomemben. Tudi poznavanje posledic jemanja tega zdravila je pomembno pri odločanju za zdravljenje tako za zdravnika kot tudi za bolnika.
Omenili ste raziskave, ki so bile izvedene na inovativnem zdravilu Accutane in vprašali, v kolikšni meri veljajo rezultati tudi za generično zdravilo. Vsi izsledki raziskav veljajo tudi za generično zdravilo. Razlika med generikom in inovativnim zdravilom je v tem, da pride generično zdravilo na trg lahko šele po preteku patentne zaščite ali zaščite podatkov, ki veljajo za inovativno zdravilo. Proizvajalcu generičnega zdravila ob vlogi za dovoljenje za promet ni potrebno predložiti dokazov varnosti (farmakološko – toksikoloških preiskav) in ne učinkovitosti (rezultatov kliničnih preskušanj). Proizvajalec generičnega zdravila se sklicuje na rezultate preiskav, ki so bile narejene za inovativno zdravilo. Zato je generično zdravilo tudi cenejše, lastnosti tako dobre kot slabe pa naj bi bile enake.
Neželeni učinki pa pri vseh uporabnikih zdravil niso povsem enaki. Nastopajo različno, odvisno od zdravstvenega stanja bolnika, in njegovih fizičnih lastnosti ( starost, spol, telesna masa, genetske razlike presnovnih encimov,…) ter jemanja drugih zdravil.
Če je bilo zdravilo Accutane umaknjeno s trga zaradi povzročanja kroničnih obolenj prebavil, je to zagotovo dokaz, da so možni tudi dolgotrajni neželeni učinki zdravljenja s tem zdravilom.
Svetujem vam, da si skušate s primernim dietetnim režimom in zdravljenjem simptomov neželenih učinkov zdravljenja povrniti zdravje.
Lepo vas pozdravljam!
Odgovor – Laddyy
Spoštovana gospa!
Ker je vzrokov za nastanek aken zagotovo več, vam bo kompetenten odgovor na vaša vprašanja lahko dal le zdravnik – dermatolog.
V primeru vašega 16-letnega sina bi bilo sklepati, da gre za hormonske motnje, ki bodo minile z odraslostjo. Paziti je treba le, da zaradi nepravilne obravnave mozoljev ne pride do brazgotinjenja, ki lahko potem ostane. Svetujem pa vam le obisk pri dermatologu, ki bo ocenil stanje in se odločil za ustrezno terapijo.
Jaz vam lahko odgovorim le na vprašanje o zdravilu Geomycin. To zdravilo je bilo zaradi številnih neželenih učinkov umaknjeno s trga pri nas in drugod v Evropi.
Lep pozdrav!
Živijo! Jaz pa prosim če mi kdo lahko svetuje glede moje kože. Poskusila sem že Klimicin, Effaclar duo in Exfoliac a mi nič od tega ni preveč pomagalo, šla sem že tudi k kozmetičarki, poskušala mnoge naravne metode, a brez uspeha. Imam srednje aknasto kožo, akne imam po celem obrazu. Na čelu se mi poznajo nekakšni fleki, ki so ostali kot posledica aken, in nevem kako se jih naj znebim. Hvala za odgovor 🙂
Spoštovani, z oktobrom začnem jemati omenjeno zdravilo…zanima me sledeče:
– ali lahko uporabljam savno
– ali moram izločiti kakršnokoli prehrano (mlečni izdelki,..)
– ali moram izločiti peeling, kreme po britju (moško britje)
– kako je z cigareti in alkoholom, kavo
– kaj priporočate kot pomoč pri suhi koži in suhih ustnicah (če se pojavi)
– ali lahko športna aktivnost kakorkoli škodi
– ali zdravilo upliva na debelost (če se redimo po konzumiranju)
Imam 38 let, 185 cm višine in neke okoli 95 kg.
Hvala za odgovor! Lp
Pozdravljeni!
Postavili ste mi kar nekaj dobrih vprašanj, na katera naj bi vam odgovoril že vaš zdravnik. Ob uporabi zdravila Roaccutane je potrebno poznati in upoštevati vrsto opozoril in previdnostnih ukrepov, ker so neželeni učinki številni in med njimi so tudi resni.
V zvezi z uporabo savne sicer nisem našla posebne prepovedi. Sama uporaba savne širi pore in jih tako tudi čisti. Ker pa na drugi strani savna tudi izsuši kožo, bi vam je ne priporočala, ker bi sa tako neželeni učinek zdravila v zvezi s sušenjem kože le še povečal.
Peeling kože je ob tej terapiji prepovedan, ker bi lahko povzročil nastanek brazgotin. Po britju tudi ni dobro uporabiti sredstev, ki vsebujejo alkohol, ki izsušuje kožo.
Pitje alkohola bi vam absolutno odsvetovala. Že samo zdravilo lahko povzroči povečanje jetrnih encimov (transaminaz) in s tem povzroči motnje delovanja jeter. Alkohol pa tudi vpliva na razpoložljivost zdravila, kar pomeni količino zdravila, ki doseže mesto delovanja. Alkohol zavira razgradnjo zdravila, ker tekmuje z zdravilom za iste encime v jetrih, ki razgrajujejo oba. Tako alkohol poviša odmerek zdravila v krvi.
Tudi nikotin vpliva na fiziološke procese v organizmu – oži žile, povečuje možnost nastajanja ateroskleroze, povečuje strjevanje krvi in nastajanje krvnih strdkov,…in tudi zmanjša učinek nekaterih zdravil.
Kava vsebuje učinkovino kofein, ki poživlja naš organizem. Poleg tega pa lahko sproža tudi interakcije z drugimi snovmi. Nekatera zdravila zavirajo presnovo kofeina in tako povzročajo kopičenje kofeina v organizmu in prekomerno povečajo njegov učinek.
Zato svetujemo časovni presledek med zaužitjem kave in zdravila.
Tudi v primerih, pri katerih ni nujno, da bi zdravila medsebojno učinkovala s kofeinom ali nikotinom se izognite pitju kave in kajenju cigaret za najmanj dve uri.
Za nego izsušene kože boste dobili najboljši odgovor v lekarni, kjer imajo na voljo več ustreznih mazil in losjonov. Zagotovo vam bodo najbolje svetovali.
Glede športne aktivnosti pa bi vam svetovala, da ravnajte po lastnem občutku. Zdravilo Roaccutane lahko povzroča bolečine v mišicah in sklepih, kar vam bo blj ali manj onemogočalo fizične aktivnosti. Delajte vse, samo do bolečine in ne pretiravajte.
Glede debelosti v literaturi nisem našla posebnih opozoril. Morda ste prebrali, da je možno zvišanje serumskih maščob med zdravljenjem z Roaccutanim. Zato se priporoča kontrola serumskih lipidov. Samo zvišanje teh vrednosti pa še ne pomeni pojava debelosti.
Želim vam čim hitrejše in uspešno zdravljenje.
Spoštovani, zahvaljujem se Vam na temeljitem odgovoru. Mogoče samo še okoli prehrane…se je potrebno izogibati katerim vrstam (npr. Mlecni izdelki,..)
..jaz bi povedala samo nekaj..danes sem bila pri dermatologu, svetoval mi je jemanje kontracepcijskih tablet ali pa tablet Roaccutane…pač, moja koža je precej aknasta, samozavest mi je povsem padla, zadnje čase sem bila zaradi kože precej zaprta vase..Vendar pa sem bila po današnjem pogovoru z dermatologom, ko mi je rekel, da bi lahko z jemanjem tablet ogrozila svojega otroka, ŠOKIRANA..kako so lahko tablete, ki tako vidno ogrožajo človeško življenje, dovoljene?? ..en mazol gor al pa dol, tud če čakam še kakšno leto, da se mi stanje popravi, tok dostojanstva do sebe in spoštovanja do človeškega življenja pa imam!! Vsem bi, preden se odločijo za kaj tako tveganega, iz srca svetovala, premislite in glejte na življenje dolgoročno..problem s kožo je en..tablete, ki naj bi ta problem reševale, pa jih povzročijo še mnogo!! ..in hujše..!!
anja
Odgovor pod “Bronzo”
Pozdravljeni!
Glede prehranjevanja med terapijo z zdravilom Roaccutane ni posebnih opozoril.
Svetovala bi vam običajno prehranjevanje z izogibanjem tistim živilom, ki lahko pospešujejo tvorbo aken (maščobe, začimbe,…………..).
Svetovala pa bi vam, da se izogibate uživanju pretiranih količin hrane, ki vsebuje veliko vitamina A, ker bi se lahko okrepili simptomi hipervitaminoze A.
Največji viri vitamina A v prehrani so v ribjem olju, jetrih, korenju, temnozeleni in rumeni zelenjavi jajcih, mleku in mlečnih izdelkih,….. vendar to še ne pomeni, da bi vam lahko normalne količine škodovale. Samo pretiravati ne.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Tudi sama jemljem Roaccutane pribl. 9 mesecev. Trenutno sem na polovici terapije- koža je čudovita! Moram povedati, da razen suhih ustnic (in malo bolj suhe kože) ter občutljivosti na svetlobo sploh nimam stranskih učinkov, kar je zelo razveseljujoče, saj sem pred zdravljenjem bila popolnoma šokirana zaradi vseh stranskih učinkov, ki so jih naštevali. Za telo tako uporabljam Neutrogena kremo (pa še to ne vsak dan), za ustnice pa navadno Labello. Fizično in psihično stanje brez problemov, nobenih nihanj, slabe volje, utrujenosti, glavobolov ali česa podobnega. Učinek tablet je odvisen od vsakega posameznika. Predlagam, da poskusite- še vedno lahko, v primeru težav, s terapijo prenehate!
Lp
Vseeno pazite!
Zdravilo Roaccutane ima poleg zdravilnih učinkov vrsto resnih neželenih učinkov, o katerih sem že pisala. Strogo upoštevajte navodila za uporabo, posebno dekleta in žene v rodni dobi.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni.
Zanima me, ali pri moških kaj vplivajo te tablete na masturbiranje ?
Zanima me,, ker se ukvarjam s fitnesom in uživam proteine v prahu (sirotka) če kaj te tablete roaccutane vplivajo na to ?
Pozdravljeni, star sem 19 let in imam že kar nekaj časa probleme z mozolji. Probal sem že vse, zdravnik me je dal enake zdravile kot Poloni venda nič ni pomagalo. Odpravil sem se k zasebnemu dermatologu, ki mi je povedal vse natanko o moji koži. Rekel je, da nimam toliko problemov s kožo, da bi dobil tablete Roaccutane, sem pa dobil tablete Sumamed, 4 škatle po 3 tablete v vsaki. Njaprej sem moral vzeti 3 dni vsak dan po eno tabletko, sedaj pa jemljem vsak teden eno tableto… Tako je povedal dermatolog. Rekel je da bo moja koža kmalu kot dojenčkova ritka. 🙂 Pa me zanima če bo temu res tako? So učinkovita tableta Sumamed? Kdaj lahko pričakujem napredek na mojem obrazu???
Hvala, lp Luka.
Pozdravljen!
Glede učinkovitosti zdravila Sumamed ne gre dvomiti. Vaš zdravnik ga je zagotovo predpisal na podlagi svoje ugotovitve, da gre za okužbo kože ali podkožnega tkiva.
Zdravilo Sumamed zavira nastajanje bakterijskih beljakovin in tako zavre bakterijsko razmnoževanje in bakterijsko rast. Deluje pa na vse vrste bakterij in tudi na atipične mikroorganizme.
V kolikor je zdravnikova diagnoza pravilna, vam je predpisal zelo dobro zdravilo. Učinek se bo pokazal v kratkem.
Lep pozdrav!
Odgovor za Hami
Uživanje raznih dodatkov gre skoraj vedno na račun lastne odgovornosti za zdravje. Glede samih proteinov dostopna literatura sicer ne navaja posebnih opozoril v zvezi z zdravilom Roaccutane.
Opozorila pa bi vas vendarle na vsebnost drugih snovi, ki so morda navedene na embalaži izdelka, ki ga uživate, ali pa morda tudi niso. Gre namreč za vitamin A. Ta v kombinaciji z zdravilom Roaccutane lahko privede do hipervitaminoze vitamina A, katere posledica je glavobol, luščenje kože, povečanje vranice in ledvic, odebelitev kosti in bolečine v sklepih.
Uživanje progesteronskih pripravkov pa lahko zmanjša učinek zdravila, zato se jih med zdravljenjem z zdravilom Roaccutane ne priporoča.
Svetujem vam previdnost pri jemanju dodatkov med zdravljenjem.
Lep pozdrav!
živjo 😀 stara sem 15 let, in dermatologinja mi je predpisala Roaccutane tablete. Zanima me če bi bodo škodovale v prihodnosti ko bom hotela imeti otroke in če lahko ob sočasnem jemanju tabletu normalno uživam alkohol?
lp
Pozdravljena!
Če je ženska v rodni dobi in se ji predpiše zdravilo Roaccutane, se mora strogo držati zdravnikovih navodil. En mesec pred začetkom jemanja se mora narediti test na nosečnost in predpisati dvojna kontracepcijska metoda. Po končanem jemanju zdravila, se mora dvojna kontracepcijska metoda izvajati še en mesec in nato ponovno narediti test na nosečnost. Šele po izpolnitvi vseh zapovedanih ukrepov je zanositev varna.
Ker imate šele 15 let, menim, da je še daleč čas za načrtovano nosečnost, zato naj bi ne imeli skrbi. Opozarjam pa vas na nevarnost ob zanositvi, če bi se vam zgodila sedaj
Glede alkohola pa velja odločna prepoved. Alkohol namreč vpliva na razpoložljivost zdravila v krvi, zato se ga ob jemanju zdravil tudi na splošno ne sme uživati.
Podrobnejše informacije si lahko preberete v zgoraj objavljenih odgovorih na različna vprašanja v zvezi z jemanjem zdravila Roaccutane.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.