Najdi forum

Tablete Roaccutane

Pozdravljeni!

Stara sem 25.let, dermatolog mi je predpisal Roaccutane in sicer 10mg vsak drugi dan (2 meseca).
Zaradi napisanih komentarjev o stranskih učinkih in zaradi suhe kože z začetkom jemanja omenjenih tablet oklevam.

Zanima me ali je smiselno, da jih začnem jemati, saj nimam hujše oblike aknavosti, ampak srednjo mozoljavost po obrazu in hrbtu, katere sprememba prehrane, redna nega, obiski pri kozmetičarki, laser in prehranski dodatki niso pozdravili/izboljšali.

Mi svetujete kakšno alternativo, omenjenih antibiotikov nisem še poskusila.

Hvala za odgovor in lp
Zoja

Pozdravljena!
Ker ste zagotovo preizkusili že veliko načinov kako se znebiti nadloge, vam težko dam nasvet, katerega uspeh bi bil zagotovljen.
Vsekakor vam jemanja antibiotikov ne priporočam. Tega mnenja je bil verjetno tudi vaš dermatolog, ki vam je predpisal zdravilo Roaccutane. To zdravilo ima res veliko omejitev in strogih pravil, katerih se morate držati, zato je odločitev za zdravljenje popolnoma vaša.
Morda bi poskusili še z jemanjem kvasa. V nekaterih primerih je bilo zdravljenje z njim uspešno.
Ker je poletje bi morda pomagalo tudi zmerno sončenje in morska voda. Poskusite!
Želim vam, da bi pri odpravljanju težave uspeli in vas lepo pozdravljam!

Živjo.

Tako zdravilo roaccutane uporabljam že 8 mesecev. Začel sem jih uporabljati od novega leta naprej. Jemal sem vsak dan po 10mg do 7 meseca od takrat naprej pa po 1 tableto na 2 dni zaradi sonca + vsak dan ko grem ven se namažem z otroško sončno kremo faktor 50+ . Koža se mi je zelo izboljšala mozoljev ni ostala pa je samo rdeča koža. Kožo na obrazu imam zelo debelo in nemastno. Nevem več kaj naj naredim z to rdečico ali bi lahko obiskal kozmetičarko in če že ne kakšen je razlog? Kaj bi mi lahko pomagalo rešiti se te rdečice.

Hvala za odgovor!

Pozdravljeni!
Veseli me, da ste bili pri zdravljenju tako uspešni. Dobro ste ravnali tudi v zvezi z zaščito proti soncu. Rdečica, ki vam je ostala, bo sčasoma sama izginila, ko se bo koža dodobra umirila in na teh mestih odebelila. Takrat bodo izginile tudi rdeče lise.
Rdeča mesta pomenijo tanko kožo, ki je potrebna posebno nežne obravnave. Če boste obiskali kozmetičarko, ki vas bo obravnavala strokovno, vam bo to zagotovo potrdila. Ne bi vam svetovala nobenih krem, še posebej ne kakšnih belilnih, ki vam lahko naredijo v vašem primeru veliko škodo, ker bodo delovale dražeče na že tako tanko kožo.
Lep pozdrav!

Pozdravljeni!

V sredini julija sem vseeno začela jemati Roaccutane, terapijo z kvasom sem že poskusila, z morjem in soncem dosežem samo kratkotrajno izboljšanje.

Torej 10mg vsak drugi dan in po 14 dnevih vsak dan. Razlika je opazna, koža je bolj gladka, se ne sveti, edini stranski učinek ki ga opažam je občasno suha in bolj občutljiva koža na obrazu ter ekstremno suhe ustnice. Zdravilo dejansko pomaga, in po toliko letih neuspešnih poskusov zdravljenja, uporabe različnih proizvodov, nege, prehranskih dodatkov je to najbolj pomembno.

Zanima me ali je praksa, da se doza po določenih mesecih poviša, bojim se da se bo vse skupaj ustavilo oziroma po prenehanju zdravljenja vrnilo na prvotno stanje.
Je tekom zdravljenja priporočljiv obisk kozmetičarke?

Hvala in lp
zoja

Pozdravljena!
Potek zdravljenja z zdravilom Roaccutane navadno določi zdravnik, ki tudi določi odmerek. Terapevtski učinek zdravila je sicer odvisen tudi od odmerka, vendar je pri posameznikih lahko različen ob istem odmerku. Zato zdravnik odmerek zdravila pri vsakem posamezniku posebej prilagodi.
Običajno se pri začetku zdravljenja odmeri 0,5 mg učinkovine na 1 kg telesne mase na dan. Odmerki se gibljejo v območju 0,5 do 1 mg učinkovine na 1 kg telesne mase na dan. Računa se, da znaša skupni odmerek celotnega zdravljenja 120 do 150 mg.
Trajanje zdravljenja je tudi odvisno od velikosti dnevnih odmerkov.
V primeru potrebe po ponovnem zdravljenju (če se akne ponovno pojavijo), se le to začne z enakim dnevnim odmerkom in enakim skupnim odmerkom. Presledek med končanim zdravljenjem in ponovno uvedbo zdravljenja mora biti 8 tednov.
Torej je višanje odmerka odvisno od uspešnosti zdravljenja in od najvišjega dovoljenega predpisanega odmerka. Odmerjanje je potrebno prepustiti zdravniku!
Glede obiska pri kozmetičarki pa se morate držati navodil, ki so napisana na priloženem lističu. Izogniti se morate sredstvom, ki močno abradirajo kožo in posegom z laserjem najmanj 5 – 6 mesecev, da se prepreči nastanek brazgotin. Ne sme se uporabiti nobenih keratolitičnih ali eksfoliacijskih preparatov. Ne smete se izpostaviti UV žarkom.
Kožo je priporočljivo negovati le z vlažilnimi mazili in kremami.
Lep pozdrav!

Zivjo.

Pri dermatologu sem dobil recept za tablete roaccutane (2x dnevno zjutraj 20mg in zvecer 10mg), vendar se se nisem odlocil ali jih bom jemal. Ustrašil sem se teh stranskih učinkov, ampak bi se zelo rad znebil mozoljev ki jih imam kar precej in sem poskusil že veliko krem, tablet vendar mi ni nič pomagalo. Uporabljal sem La Roche Posay K, La Roche Posay A.I., Vichy Normaderm, Eucerin, Skinoren, Ineeov D-tox tablete, Sensilab Cerin, Neutrogena, Avene, skratka za kozmetiko sem zmetal kar veliko denarja. Vsak dan tudi pojem kvas in tablete z ribjim oljem.Torej zanima me kakšna so tveganja uživanja tablet in me zanima vaš nasvet.

lp james

Pozdravljeni!
O zdravilu Roaccutane je bilo na tem forumu že zelo veliko povedanega. Da se ne bi ponavljala, vam svetujem, da si preberete tako vprašanja kot odgovore na to temo.
Poglejte malo nazaj. Zanimivi so tudi odgovori tistih, ki imajo že določene izkušnje s tem zdravilom.
V enem mojih začetnih odgovorov pa boste izvedeli za vsa opozorila in možna tveganja ob uporabi tega zdravila.
Lep pozdrav!

Živjo!
Jaz ti lahko malo povem o teh tabletih. 🙂
Jaz sem jih jemala cca 5 mesecev po 30mg dnevno, kar se je izkazalo še za preveliko dozo zame.

Stranski učinki: takoj suhe ustnice(Blistex temno modri vazelin, samo to deluje), suha koža(Avene Clean-Ac moisturizer-edino dovolj vlažilno), prhljaj, razcepljeni nohti, suhe oči(le 2 tedna enkrat vmes, ne vem zakaj; pač uporabljaš kapljice)
sedaj sem ti naštela tiste “nepomembne” stranske učinke. ja, seznam se še nadaljuje.
resnejši stranski učinek: bolečine v spodnjem delu hrbta ob kakšrnikoli obremenitvi. še posebej grozno je bilo zvečer, ko sem se ulegla v posteljo in so se mišice sprostile in pustile vretenca prepuščene seme sebi-to se pravi, da so se sesedle skupaj in je zelo bolelo.na bolečino sem se navadla, jedla ribje olje za podkrepitev hrbtenice( 😀 ne vem, če je kaj delovalo mogoče kot placebo). sedaj, ko ne jemljem tablet že cca 4 mesece, je bolečina že skoraj popolnoma izginila(hrbtenica se dolgo obnavlja).
2. resnejši stranski učinek so bile ranice v črevesju(bolečina se čuti,ko greš nastranišče). poleg tega sem opažala kri, kar je dokaj resno, a ker sem imela nesposobnega dermatologa,ki mi ni vrejel,se si rekla, da bo itak minilo.
predvidevam, da je to ker te te tablete čisto izsušijo in suho črevesje se lažje poškoduje. sedaj nimam več problemov.
3. resnejši problem, ki zate ni bistven, ker si moškega spola, a bom zaradi drugih povedala: tam po 2 mesecih jemanja sem igubila menstruacijo, kar priča o tem, da so to zeloo močne tablete. očitno so vse zmešale. to me je čisto vrglo iz tira. čeprav se vseeno potrpela do konca in sem jo takoj potem dobila, čeprav zelo bolečo(bruhala sem zaradi bolečine in se onesvestila). sedaj se je spet uredilo, normalno kot prej.
nisem še rekla, da sem pravzaprav predčasno nehala jemati tablete. jaz svoje doze nisem dopolnila, kar je 120mg na kg na koncu, imam tak okoli 80 mg/kg ampak pomoje ne bi nič koristila še tista 2 meseca ker se je moja koža popolnoma sčistila. POPOLNOMA!

nehala pa sem zaradi alergijske reakcije-koprivnice, morala sem nehati. jaz dvomim da je bila to alergija, prej bi rekla pač posledica jemanja teh tablet-povzročile so preobčutljiv imunski sistem, ki je imel alergije “na vse oz. karkoli”. alergija še en mesec ni ponehala, zato sem začela pametno jemati probiotike za dvig imunskega sistema, nakar je koprivnica izginila. bravo jaz in moje znanje o biologiji! 🙂
nisem šla nazaj na tablete in ne bom. po 4 mesecih brez roaccutana sem popolnoma zdrava in vse, le nekaj mi je pustil za sabo…blažji dermatitis oz. občutljivo kožo…pa to ni nič hujšega.

menda sem jaz en izjemen primerek s toliko stranskimi učinki. jaz sem drugačna oseba odkar imam lepo kožo. ena skrb manj zaradi teh mozoljev, pa ljudi gledam v oči kolikor časa hočem! 🙂 kar prej zaradi hudega pomanjkanja samozavesti nisem…sedaj živim veliko bolje.ni mi treba sploh razmišljati o tem, kako izgledam,ker izgledam dobro, pravzaprav odlično! 😀

aha, če boš začel jemati tablete imam nek nasvet zate: pij ogromno vode. nujno. to ti bo oblažilo vse stranske učinke, telo ti bo hvaležno.pa to lepo navado poskusi obdržati še potem.:)

če si s svojo kožo res nezadovoljen in te psihira in se tudi jokaš in je to neprestano tvoja skrb, potem DAJ.
če ne pa ne. verjemi, jaz pri fantih res ne opazim mozoljev. še si privlačen si, če nisi pa ti tudi te tablete ne bodo pomagale. tako privlačen, kot celota duševnih in telesnih značilnosti, ne ciljam le na zunanjost. 🙂

vso srečo! :D:D

Lepo pozdravljeni!
Sem stara 23 let in imam probleme s kožo že 12 let. Že 12 let se borim z aknami, zaradi katerih so mi ostale tudi trajne brazgotine. Tudi sama sem jemala Roaccutane 20mg eno leto in koža se mi je resnično izboljšala. Stranski učinki so bili suhe ustnice, razdražljivost, zardevanje s katerim imam še zmeraj težave. Po pol leta prenehanja jemanja Roaccutane pa se mi je koža spet občutno poslabšala. V tem času sem začela tudi z jemanjem kontracepcijskih tablet Yaz. Ali je možno da so te krive za ponovno mozoljavost? Vem da je sicer približno po pol leta vidno ali so tablete Roaccutane res pomagale. Sedaj je minilo že 9 mesecev odkar sem jih nahala jemati, kontracepcijske tablete pa sem začela jemati pred 5 meseci. Sedaj ne vem ali naj se obrnem na dermatologinjo, da bi probale s ponovno terapijo, če je to sploh mogoče-naj povem da nisem nad tem najbolj navdušena, saj je bila moja razdražljivost med jemanjem kar moteča,vendar če bi mi to pomagalo dokončno sem pripravljena iti tudi skozi to…ali pa se naj obrnem na ginekologinjo in probam s katerimi drugimi tabletkami(vsekakor pa ne diane35,s katerimi imam že iz preteklosti slabe izkušnje)?kaj menite?Hvala za odgovor

Pozdravljena!
Svetujem vam, da se najprej obrnete na svojo ginekologinjo. Pri zdravilu Yaz je med drugimi neželenimi učinki navedena možnost, da se pojavijo tudi:akne, kloazma ali multiformni eritem, zaradi česar možnost ponovnega pojava aken ni izključena. Lahko pa reagirate tudi na katero od pomožnih sestavin v zdravilu Yaz.
Šele v primeru, da pri zamenjavi kontracepcijskega sredstva ne bi prišlo do željenega izboljšanja, vam svetujem obisk pri dermatologu. Zdravilo Roaccutane je namreč zelo nevarno zdravilo za žene, ki bi lahko zanosile. Zdravilo deluje teratogeno, kar pomeni, da lahko pride pri plodu do težjih okvar. Iz tega razloga se v takih primerih priporoča celo dvojna dopolnilna kontracepcija. Zato bi bilo previdneje najprej izključiti prvo možnost.
Da bi lažje razumeli nasvet, si prosim preberite enega mojih prvih odgovorov na to temo. Upam, da vam bo zadovoljivo uspelo rešiti svoj problem.
Lep pozdrav!

pozdravljeni
Mene pa zanima nekaj: moja 15 letna hči ima akne, sedaj ji je pa zdravnica priporočila tablete Roacutane (sedaj je jemala 10 tednov Sumamed, ki pa stanja ni izboljšal). Hči ima prolaps mitralne zaklopke in razširjene votle sisteme ledvic. Ker vidim, koliko stranskih učinkov imajo tablete, me zanima ali lahko vplivajo tudi na njeno srce in ledvice.
Za odgovor se vam zahvaljujem
Renata

Pozdravljena!
Pri zdravilu Roaccutane je potrebno upoštevati vsa opozorila, ki so navedena v navodilu za uporabo zdravila in vsa navodila, ki jih pred uporabo da lečeči zdravnik.
Kljub temu, da so opisani številni neželeni učinki, škodljivega učinka na srce ni opisanega.
Glede ledvic pa je silno majhna možnost, da bi prišlo do okvare. Lahko pride do tvorbe granulacijskega tkiva (povečano nastajanje), vendar zelo redko, v enem primeru na 10.000 zdravljenih bolnikov.
Zdravilo se lahko predpiše tudi pri motenem delovanju ledvic, vendar je potrebno zdravljenje pričeti z majhnim odmerkom.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav!

Zaradi aken po obrazu mi je dermatologinja predpisala zdravilo Roaccutane, ki sem ga jemal 5 mesecev, nato pa sem zdravljenje končal. Sedaj zdravila ne uporabljam že 3 mesece.
Dober mesec po začetku uživanja zdravila, so se mi začele pojavljati težave z erekcijo in libidom, ki jih prej nikoli nisem imel. Tudi po prenehanju uživanja zdravila težave še vedno niso izginile.
Nikjer v navodilih oz. skripti o zdravilu Roaccutane niso omenjeni takšni stranski učinki, čeprav jih je omenjeno veliko. Tudi dermatologinja je bila mnenja, da zdravilo ne povzroča takšnih težav.
Na internetu pa je ljudi s podobnimi težavami veliko, vendar pa se to na slovenskih straneh ne omenja in ne piše (le strani v tujih jezikih). Kot bi se hotelo nekaj skriti.

Zanima me kaj mislite vi in ali zdravilo res tako močno vpliva na libido? Je izguba libida zaradi jemanja zdravila Roaccutane stalna, ali se libido po določenem času vrne? Kaj naj naredim?

Prosim za vaš odgovor in nasvet…naj omenim še, da sem star 21 let…

Hvala in lep pozdrav

Pozdravljeni!
Pregledala sem kar nekaj literature o učinkih izotretinoina (zdravilo Roaccutane), a delovanja na libido nisem zasledila. Neželeni učinki, ki so navedeni v spremljajočih besedilih o zdravilu sicer navajajo dolgo vrsto težav, ki jih to zdravilo lahko povzroči, vendar ni nujno, da so to že vse. V kliničnih preskušanjih je zajeto le določeno število preiskovanih oseb (pri tem zdravilu sem našla število nekaj čez 800 bolnikov).
Ker se ljudje zelo različno odzivamo na učinke zdravil, je možno, da se pojavi določen neželen učinek, ki še ni zabeležen. V takem primeru mora bolnik, sporočiti neželen učinek svojemu zdravniku, ta pa informacijo sporoči na ustreznem obrazcu na Center za farmakovigilanco ali pa na Agencijo za zdravila in medicinske pripomočke. Sporočanje neželenih učinkov zdravil je v Sloveniji predpisano s Pravilnikom o farmakovigilanci zdravil za uporabo v humani medicini (Ur. l. št. 53/2006 z dne 2352006).
V navodilu za uporabo zdravila so navedeni kot zadnji še drugi neželeni učinki. Med njimi, ki so zelo redki so navedene tudi motnje menstrualnega cikla. Omenjene so tudi razpoloženjske motnje in depresije. Ne želim vas strašiti, vendar obstaja verjetnost, da izvirajo vaše težave morda tudi zaradi tega zdravila. Ta verjetnost pa je zelo majhna. Vsekakor pa je stvar prehodnega značaja, zato si ne delajte s tem skrbi. Vsako zdravilo, ki ga jemljemo, na določen način posega v ravnovesje v organizmu, kaj pa se pri tem dogaja, pa je velikokrat odvisno tudi od organizma samega.
Če bi bil ta pojav pogost, bi bil zagotovo v navodilu za uporabo zdravila opisan, vsekakor pa bi bil opisan v spremljajočem besedilu, ki je namenjen zdravnikom in farmacevtom. Zagotavljam vam, da ni za slovenske uporabnike s te strani nič skritega.
Prepričana sem, da je vaša težava prehodna in da se kmalu ne boste več spomnili nanjo.
Lep pozdrav!

Miki,
jaz sem že nekaj napisala o svoji izkušnji z Roaccutanom in sicer nisem omenila nič v zvezi z libidom, ampak tistih nekaj mesecev se mi je libido zelo zmanjšal, pravzaprav je bila spolnost nekaj kar bi nazadnje pomislila. Ker sem se tega zavedala, mi je bilo grozno ker se nisem počutila zdravo.
Sedaj, 5 mesecev po jemanju tablet pa se mi je libido povrnil. Mogoče je to malo drugače pri puncah, ker jaz sem imela težave še z menstruacijo(nisem je dobivala med jemanjem tablet), hkrati z ureditvijo menstruacije po Roaccutanu pa se mi je uredil še libido. Pač, hormoni so se popravili in s tem tudi vse to.
Pomoje je najbolje da se s tem ne obremenjuješ preveč, ker bo prej ali slej spet vse normalno, samo čas je potreben. Če pa te to zelo ovira, pa lahko recimo jemlješ kakšen vitaminski kompleks ki vsebuje še cink zraven(cink spodbuja spolni nagon). V lekarni vprašaj.
Sicer pa, najbolje da pač ne misliš na to in se bo že samo uredilo. Pri meni se je! 🙂

Zdravo,

Stara sem 17 let in sem prejšnji teden začela jemati tablete Roaccutane (20mg). Prebrala sem si vse možne nezaželjene učinke in eden izmed teh je tudi možna alergijska reakcija. Ko vzamem tableto imam kasneje približno 2-3 ure zatečen požiralnik. Še vedno lahko požiram normalno, le čutim majhno oteklino. V navodilih pise da je v primeru hujsih reakcij potrebno nehati jemati tablete mene pa zanima, če moja reakcija lahko preide v hujšo in če moram nehati jemati tablete.

Hvala

Pozdravljena!
Alergijske reakcije so nepredvidljive, zato Vam svetujem, da se vrnete k zdravniku in se pogovorite z njim. Zatekanje požiralnika se lahko nenadoma sprevrže v stanje, ki bo oviralo dihanje, kar je zelo nevarno.
Lep pozdrav!

Pozdravljeni!

Sama jemljem Roaccutane že 6 mesecev in sem do sedaj zaužila 4520mg tega zdravila, pa me zanima, ali je res priporočljiva doza končnega zdravljenja 7600mg, oziroma kolikšna je priporočena doza?
Imam 53kg, v višino merim 162cm (če vam kaj pomaga tale podatek).
To me zanima, ker bi rada res realen podatek o tem, kolikšna je priporočena doza končnega zdravljenja, saj so različna mnenja o tem. Če sem se že odločila za zdravljenje in prenašam že toliko časa neugodne stranske učinke, bi rada zdravljenje zaključila v času, ko dosežem priporočeno dozo Roaccutane, ne pa da bi zdravljenje zaključila predhodno in bi tako bila večja možnost neozdravitve aken oziroma njihovega ponovnega izbruha. Naj omenim še to, da imam za enkrat lepo kožo, brez aken.
Poleg tega me še zanima, ali se lahko to zdravilo jemlje v poletnih mesecih, ko je koža še toliko bolj občutljiva na sončne žarke (imam namreč izredno svetlo polt in posledično zelo občutljivo kožo na sonce). Zanima me tudi, ali se v takih primerih popolnoma prekine zdravljenje v poletnih mesecih, ali pa se ponavadi le zmanjša dozo čez poletje in na koliko mg/dan jo je priporočeno zmanjšati? Namreč, nekje sem zasledila, da naj se ne bi jemalo Roaccutane v potelnih mesecih, nekje pa, da se dozo preprosto zmanjša na 10mg/dan (jaz sedaj pijem 40mg/dan), ali pa celo, da doza ostane nespremenjena, a v tem primeru se je potrebno strogo izogibati sonca (kar je po mojem mnenju izredno izredno težko v času poletja).

Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor in Vas lepo pozdravljam!

Pozdravljena!
Zelo pogosto opažam, da uporabniki zdravil ne prebirajo navodila za uporabo zdravila, ki je zdravilu priloženo. To je zelo nevarna navada, še posebej pri zdravilih, ki imajo večja tveganja za zdravje in pri katerih se že zdravnik, ki tehta med tveganjem in koristjo za vsakega posameznega bolnika, težko odloča.
Dne 19. septembra 2010 sem napisala odgovor na podobno vprašanje. Vsebino pa najdete v navodilu za uporabo zdravila pod poglavjem “Odmerjanje in način uporabe.”
Pa vseeno:
Zdravljenje se običajno prične z odmerkom, ki vsebuje 0,5 mg/kg telesne mase na dan. Za večino bolnikov določi zdravnik odmerek med 0,5 in 1,0 mg/kg telesne mase na dan. Samo tisti bolniki, ki imajo hudo obliko bolezni, prejemajo odmerek do 2,0 mg/kg telesne mase na dan.
Najboljši učinek je dosežen s skupnim odmerkom 120 mg/kg telesne mase. Popolno remisijo aken dosežemo s 16 do 24 tedenskim zdravljenjem. Če bolnik slabo prenaša običajni odmerek, se odmerki zmanjšajo, čas zdravljenja pa se v takem primeru podaljša.
Po končanem zdravljenju (na primer 24 tednov) se zdravljenje prekine. Pred ponovnim zdravljenjem (če se akne ponovijo) je potrebno narediti 8-tedensji presledek
Med samim zdravljenjem se je potrebno izogibati izpostavljenosti sončnim žarkom.
Iz vaših podatkov pa je razvidno, da je vaše zdravljenje končano, da je bil odmerek ustrezno določen in da lahko čez poletje prekinete z zdravljenjem in ga ne ponavljate, če to ne bo potrebno.
Lep pozdrav!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close