Tablete Roaccutane
![](https://med.over.net//wp-content/themes/poortal/static/img/avatar-placeholder.jpg)
se enkrat leo pozdravljeni g.nada. rada bi se nekaj vprasala, oddločila sem se da preneham z temi tabletami, saj mi vec pomeni da bom lahko imela kdaj normalno otroka, kot pa en mozolj vec na obrazu. pa me zanima , ne jeljen ga skoraj 2 meseca, in z možem si zelo želiva otroka , in vprasanje, ali lahkko že kaj poskušava, ali bi bilo še prenevarno, in kdaj bi lahko
Spoštovana!
V navodilu za uporabo zdravila Roaccutane je izrecno navedeno, da je potrebno uporabljati sredstva proti zanositvi še en mesec po zaključku zdravljenja. Če niste povsem prepričani, kdaj točno ste prenehali z jemanjem, štejte od danes mesec dni. Če pa Vam je kaj zdravila ostalo, ga pa takoj jutri vrnite v lekarno, da ga ja ne bi pomotoma vzeli.
Lep pozdrav!
![](https://med.over.net//wp-content/themes/poortal/static/img/avatar-placeholder.jpg)
hvala za odgovor g.nada. zelo sem se razveselila vasega odgovora,. tabletke sem vse porabila, bom še res počakala kaki mesec, pol pa bomo videli kaj bo. zelo sem vam hvaležna, in upam da bo vse ok. lep pozdrav
Spoštovana!
Zelo sem vesela Vaše velike želje po otroku in skrbi v zvezi z njo. Želim Vam, da bi se Vam pričakovanja uresničila in da bi zdrava dočakala najlepši dogodek, ki se Vam lahko zgodi v življenju.
Lepo Vas pozdravljam!
sopštovani!
tablete roacuutane 20mg, mi je predpisal ginekolog, ko je pri pregledu opazil mozoljavost (tudi akne) po obrazu, hrbtu, zadnici in notranji strani stedenj.stara sem 22 let, tablete pa jemljem zdaj že približno 2 meseca, ginekolog pravi, da naj bi jih jemala pol leta. že sedaj so vidni stranski učinki in to so: hudo razpokane ustnice in krvaveče, suha nosna sluznica (posledično kraste in krvavitev), suha koža predvsem na obrazu in luščenje, rdeči kolobarji na obeh rokah, ki so občasno srbeči. vem da so to “normalni” stanski učinki, kot sem to prebrala v navodilih, me pa zanima, ali se bodo ti stranski učinki še stopnjevali in kako jih blažiti. s katero kremo naj si mažem obraz, z katerim vazelinom ustnice, in kaj naj uporabim za nos? v lekarni so mi svetovali kremo exfoliac (rekonstruktivna) za obraz in vlažilno mleko za telo, bi to pomagalo?
ali se lahko po končanem zdravljenju mozoljavost in akne povrnejo, ali ti stranski učinki izginejo? ali se zdravljenje lahko zavleče za več kot pol leta, od česa je to odvisno in za koliko časa miksimalno?
nestrpno čakam, vaš odgovor in se v naprej zahvaljujem! lep pozdrav
Spoštovana!
Razumem Vašo stisko. Kljub temu pa Vam priporočam, da ne gledate na Vaše zdravljenje tako obupano. Prebrali ste vse neželene učinke, ki jih zdravljenje lahko sproža, kar Vas je prestrašilo. Vendar naj Vam razložim, da prav vsi neželeni učinki ne nastopajo tako združno, kot so opisani v navodilu za uporabo zdravila. Proizvajalec mora v navodilu navesti prav vse neželene učinke, ki so se morda pojavili posamično le pri maloštevilnih bolnikih in sploh ne tako masivno, kot izgleda v navodilu.
Pojav neželenih učinkov je odvisen tudi od odmerka, kar je v navodilu navedeno. V primeru, da bi bili ti učinki res hudi, lahko zdravnik odmerek primerno zmanjša in podaljša čas zdravljenja.
Neželeni učinki lahko sčasoma zgubijo na svoji intenzivnosti, zato ne obupajte prehitro.
Čas zdravljenja je odmerjen tudi glede na stopnjo prizadetosti kože. Šest mesečno zdravljenje je maksimalno po priporočilih. Z ozirom na to, da je zdravilo Roaccutane eno zelo učinkovitih zdravil, je pričakovanje ponovnega pojava aken majhno.
Pri kremah pa bodite previdni in ne uporabljajte nobenih krem, ki bi agresivno delovale na povrhnjico kože. Uporabite lahke vlažilne kreme.
Za telo so losioni primerni.
Zdravilo Roaccutane ima mnogo opozoril in previdnostnih ukrepov. Svetujem Vam, da si natančno preberete to poglavje v navodilu za uporabo in ga dosledno upoštevate.
Predvsem pa Vam svetujem, da verjamete, da bo zdravilo imelo ugoden učinek na Vašo kožo, da Vaš trud ne bo zaman in da boste na pomlad lepši in rešeni teh nesrečnih aken. Tudi želim Vam, da bi bilo tako.
Lep pozdrav!
Spoštovani,
prebirala sem predhodna vprašanja in odgovore, a me kljub temu zanima sledeče. Roaccutane kapsule jemlem 7 mesecev in do sedaj imam doseženo 6500 mg kumul.dozo. Odločila sem se s prenehanjem jemanja kljub temu da bi morala doseči kumul.dozo 11000mg zaradi neizboljšanja, saj se stanje ni skorajda nič spremenilo. Imam boleče tvore v predelu dimelj. Sedaj me zanima sledeče, napisali ste da naj bi terapija s temi zdravili pri ženah v rodni dobi trajala samo 30 dni. Moja terapija traja 7 mesecev, kakšne posledice ima lahko to na otroka? Tega me je zelo zelo strah saj ne želim škodovati svojemu otoku. Saj je zelo velika razlika, če jemlješ samo en mesec ali pa pol leta več. Slišala sem tudi različna mnenja kdaj je varno zanositi po jemanju teh tablet, v lekarni mi svetujejo čim daljšo dobo najmanj 8 mesecev po jemanju roacc. dermatologinja pravi 2-3 mesece in zdaj ne vem več koga poslušati, saj si s partnerjem želiva ustavriti družino. Zato kaj svetujete Vi? Po kolikih mececih se lahko odpovem kontracep.tabletkam Diane 35 in začnem z ustvarjanem družinice?
Za odgovor se Vam iskerno zahvaljujem.
Spoštovani!
Zanima me, če mi lahko poveste kaj o negi aknaste kože med jemanjem Roaccutane kapsul.
Agresivna kozmetika odpade, a kaj, ko jaz ne vem, kaj je agresivno in kaj ne! Na policah trgovin in lekarn je toliko proizvodov, ki imajo vsi idealne opise na hrbtnih straneh. Ko pa nekaj naneseš na kožo je lahko učinek rvno obraten od tistega, ki je bil obljubljen s strani proizvajalca(dober primer je tu Vichy).
Glede na to, da je koža med jemanjem omenjenih kapsul izjemno suha in se lušči, bom potrebovala nekaj nevtralnega.
Poznate kakšne povsem nevtralne, nežne, a hkrati zelo mastne (take, ki ne mašijo por) izdelke?
Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor!
Pozdravljeni.
Prebrala sem veliko vaših odgovorov in se odločila da vam tudi jaz postavim eno vprašanje..
Stara sem 19 let in že nekaj let imam problematično aknavo kožo na obrazu. Poizkusila sem praktično že ogromno stvari, bila pri kozmetičarki, ki mi je rekla da imam zelo občutljivo kožo.. V zadnjem času pa opažam da imam celo brazgotine po enem delu obraza. Bila sem pri zdravnici, ki mi je predpisala takrat tonik in kremo Klimicin in Skinoren, ki sem ju uporabljala približno 4-5 mesecev, a mi ni pomagalo nič. Sedaj uporabljam že približno pol leta čistilni program Eucerin, ampak mi tudi to ne pomaga. Zelo sem obupana, saj brez da si prekrijem obraz z pudrom, ne moram več nikamor. Zelo se mi vidi, saj sem že drugače zelo bleda in mozolji so rdeči. Prebrala sem veliko o tabletah Roaccutane in me zanima če je to primerno zame. Naj obiščem dermatologa? Jemljem tabletke Yasminelle,do pred letom dni sem jemala Diane35, a se mi ni zdelo da bi se mi stanje po tistih tabletkah kaj izboljšalo. Zanima me tudi, kakšno je vaše mnenje oz. znanje o tem, kakšno hrano naj jem, oz. ali je aknavost tudi odvisna od prehrane, saj sem na neki zdravniški spletni strani prebrala, da naj aknavost ne bi bila odvisna od prehrane. Zelo me skrbi, da se mi koža ne bo popravila in da bom večno obsojena na prekrivanje s pudrom.
Zelo vam bom hvaležna, če bi mi pomagali in svetovali, saj sem praktično že obupala.
Lep pozdrav.
Polona
Spoštovana Jezerčica!
Šla sem po sledi informacij glede možnosti varne zanositve v zvezi z zdravilom Roaccutane. V splošnih navodilih je navedeno, da se mora kontracepcija izvajati še najmanj en mesec po zaključku zdravljenja.
Na drugem mestu pa navajajo navodila, da naj bi bil nosečnostni test negativen vsaj še po petih tednih.
Navedeno je tudi, da naj bi zdravnik, ki je predpisal zdravilo, dal vsaki bolnici podrobna navodila v zvezi z varno zanositvijo.
Po Vaših informacijah predvidevam, da je Vaša zdravnica ravnala pravilno, ker je temu času dodala še varovalo in je svetovala 2 – 3 mesece.
Enako je ravnala tudi farmacevtka v lekarni, ker je upoštevala, da se zdravite že sedem mesecev, kar je zelo dolga doba. Proizvajalec zdravila namreč navaja omejitev zdravljenja žensk v rodni dobi na 30 dni in šele po ponovnem pregledu in oceni stanja je možno nadaljevati zdravljenje. Zato so Vam tudi vsi navedeni strokovnjaki navajali različne čase, ker je odgovornost v zvezi s takim nasvetom prevelika. Zavedati se morate, da je preskušanje zdravil pri nosečnicah neetično in da se zato posledice določajo po pričakovanju. Tako ste tudi mene postavili v položaj, ko se moram izreči, na voljo pa imam za premislek samo teoretična spoznanja. Sama bi vsekakor upoštevala nasvet zdravnice, kateremu bi še dodala kak mesec ali dva.
Lep pozdrav!
Spoštovana Nussa!
Pri negi aknaste kože med zdravljenjem z Roaccutanom morate biti zelo previdni. Navodilo za uporabo zdravila odsvetuje uporabo agresivne kozmetike. S tem je mišlena uporaba keratolitičnih in eksfoliaciskih preparatov, ki se uporabljajo za zdravljenje aken. To so sredstva, ki luščijo kožo. To niso običajne kreme za obraz in telo.
Odsvetovana je dermabrazija, kar pomeni nanašanje grobih zrnatih krem na obraz, s katerimi izzovete luščenje kože (peeling). Tudi lasersko zdravljenje kože je v tem času odsvetovano in enako tudi depilacija z voskom.
Glede sončenja pa je le to odsvetovano, če že pa je potrebno uporabiti zaščitni faktor vsaj 15.
Obenem z zdravljenjem se svetuje uporaba vlažilnih mazil in krem ter uporaba mazila za ustnice. Spašujete me, katere kreme so nevtarlne, nežne in hkrati mastne. Najbolj nevtralne so kreme, ki se uporabljajo pri dojenčkih. Lahko pa uporabite tudi losijone, ki delujejo vlažilno, ali pa v lekarni povprašajte za kreme, ki jih izdelujejo v galenskem laboratoriju lekarn.
Lep pozdrav!
Spoštovana Polona!
Najprej naj Vas potolažim, da se bo stanje Vaše kože zagotovo izboljšalo. V Vaših letih so te težave zelo pogoste in to ravno, ko je najmanj potrebno. Svetovala bi Vam, da greste na pregled k dermatologu. Zdravilo Roaccutane je, kot ste lahko že razbrali iz vprašanj in odgovorov, sicer učinkovito, vendar tudi problematično. Zato je lahko le dermatolog poklican za oceno potrebnosti. Dermatolog bo zagotovo pomislil tudi na možnost alergičnega reagiranja na kakšno snov.
Vsekakor je lahko dodaten (ne edini) vzrok tudi prehrana. Poembno se je izogibati mastnih in začinjenih jedi, kave, sladkarij, penečih pijač in napol pripravljene hrane, ki vsebuje različne dodatke, ki jo ohranjajo.
Jejte čim več zelenjave in sadja in skrbite za redno prebavo. Tudi gibanje na svežem zraku bo pripomoglo k boljšemu izgledu.
Redno čiščenje kože je nujno, ne more pa v popolnosti odstraniti vzroka za nastajanje aken.
Upam, da boste kmalu rešili to težavo.
Lepo Vas pozdravljam!
pozdravljeni, tablete roacccutane jemljem mesec dni (10mg kapsule, 1x na dan). slišal sem, da imajo škodljiv vpliv na jetra in ledvice. Zanima me, če je to res in v primeru da je, koliko več škode povzroči v kombinaciji z drugimi škodljivimi substancami, ki se prav tako izločajo preko ledvic. prosim za realen odgovor in se vam v naprej lepo zahvlajujem.
Pozdravljeni!
Zdravilo Roaccutane ima kar precej neželenih učinkov, zato moramo pri njegovi uporabi upoštevati dosti opozoril. Pri škodljivh vplivih na posamezne organe ledvica niso posebej izpostavljena. Glede prizadetosti jeter pa se pogosto opaža povišan nivo jetrnih encimov – transaminaz, ki pa se po končanem zdravljenju vrne na prvotno raven. Tako povišanje je opisano kot prehodno in reverzibilno. Posebej je poudarjeno, da je potrebno spremljati nivo jetrnih encimov pred začetkom zdravljenja in en mesec po njem. Sicer pa, je zdravilo pri bolnikih z motnjami v delovanju jeter kontraindicirano.
Enako se zdravilo ne predpisuje pri bolnikih s povišanimi maščobami v krvi in tistih s hipervitaminozo vitamina A. Pri bolnikih se priporoča preverjanje serumskih lipidov pred zdravljenjem in en mesec po njem.
Moteno delovanje ledvic ali okvara ledvic ne vpliva na farmakokinetiko (med drugim tudi izločanje) učinkovine izotretionina, vendar se ga predpisuje v primerih motenega delovanja ldvic na začetku v nižjem odmerku.
To zdravilo se izloča z blatom in urinom. V glavnem se zdravila izločajo z urinom. Na izločanje preko ledvic seveda lahko vplivajo tudi druga zdravila v odvisnosti kakšen je njihov mehanizem delovanja.
Zdravila se ne sme jemati obenem z vitaminom A in tetraciklinskimi antibiotiki.
Zato je potrebno ob sočasnem jemanju več zdravil hkrati posebej preveriti njihovo medsebojno delovanje, kar storita zdravnik ali farmacevt in temu je prilagojen odmerek posameznega zdravila in časovni presledek jemanja.
Lep pozdrav!
“čao cenca34!
jaz sem jemale te tablete 6mesecev in ti morm povedat da se mi je koža zelo poboljšala.povem pa ti tudi, da sem poleg teh tablet uporabljala tudi izdelke od aloe vere,ki pa jih ne dobiš v prosti prodaji, in ti povem da sem zelo zadovolna z njimi.zdaj ko ne pijem več teh tablet uporabljam še zmeraj izdelke od aloe vere in ti morm povedat da se mi stanje samo še izboljšu.”
bejba20!!!
Ali lahko prosim poveš, točno katera kozmetika je to? Res lepo prosim,če se še spomniš,kako se imenuje.
HVALA
Spoštovana ga. Nada !
Spet se na vas obračam z nekoliko drugačnim vprašanjem. Prosim vas za odgovor.
In sicer, pred meseci sem vam pisala o svojih težavah s kožo in da se ne znebim aken, sedaj pa sem ugotovila, da imam težave z aknami predvsem zaradi kontracepcije ki jo jem.. jem namreč tabletke jasminelle in ko sem naredila malo daljši premor zaradi menstruacijskih težav sem ugotovila, da se mi je koža občutno izboljšala.. sedaj ne jem trenutno ničesar in imam kožo zelo izboljšano. Zanima me, kakšen je kaj vpliv tabletk na akne? ali imajo jasminelle veliko stopnjo hormonov in ali bi morala jesti kakšne druge? kaj bi priporočili vi? zelo se bojim, da ne bom našla primernih tabletk zame, da se mi koža ne bo spet poslabšala..
lepo vas pozdravljam in se zahvaljujem za vaš odgovor,
Polona
Spoštovana Polona!
Žal mi je, ker Vam ne morem svetovati drugih tabletk. Zagotovo izvira Vaša težava s kožo od tabletk, ki jih jemljete.
Svetujem Vam lahko le, da se pogovorite z Vašim ginekologom in mu opišete teževe, ki jih imate. Za kontracepcijo je na voljo več vrst tablet z različnimi koncentracijami hormonov in z različnimi pomožnimi snovmi, ki imajo lahko tudi vpliv na kožo. Zdravnik ima več izkušenj in Vam bo zagotovo predpisal druge tabletke. Splača se poskusiti.
Želim Vam veliko uspeha in Vas lepo pozdravljam!
L.p
Stara sem 28 let in teška 69 kg…
Dobila sem tabletke Roaccutan 10 mg
In me zanima kako jih naj doziram ,kako je najbolje?
hvala za vaš odgovor
Pozdravljena!
Ker je odmerjanje zdravila Roaccutane individualno in je odvisno od oblike in stanja bolezni ter bolnikovega prenašanja zdravila, bi bil nasvet zdravnika, ki Vam je zdravilo predpisal zagotovo najustreznejši.
Najmanjši priporočen odmerek zdravila je 0,5 mg/kg telesne mase na dan. Tako bi V Vašem primeru bil odmerek 34,5 mg na dan, če Vam ga zdravnik ni drugače določil. Pomembno je, da vzamete zdravilo obenem s hrano in odmerek razdelite tako, da ga lahko vzamete enkrat do dvakrat na dan.
Zdravilo ima močan učinek. Navodilo za uporabo zdravila dobro preberite, še posebej pa previdnostne ukrepe in opozorila.
Lep pozdrav!
l.p.
Joj,ali ste res že vsi na teh tabletah,jih res dermatologi predpisujejo kot bonbone?
Tudi sam sem bil žrtev teh tablet pred 5 leti!Ljudje ,žav ne veste kam se spuščate!(kakšne težave )Sam sem jih uzival 7 mesecev da sem dosegel optimalno dozo najprej po 20mg na dan potem pa 10mg na dan ker sem takrat hotel ,da se na vsak način znebim aknavosti(srednje do hudih oblik)Res mi jih takrat dermatolog še ni hotel predpisati,ampak sem moledoval po njih,ker mi je dejal da je to zdravilo ki se odpravijo akne za vedno!!!!HUDA NAPAKA!!
Najprej stranski učinki kot veste sami (suha koža ,usta, oči dobro ni nek problem)
-krvavitve z nosu še po 1 letu prenehanja ,če ne bi dobil pravo zdravilo zato ,še danes ne vem kako bi bilo.probčutljivost na svetobo sploh na belo umetno lampa ,neonske bele luči -malo tudi naravna svetloba sploh zimski dni turobni sivi dnevi to imam problem še danes!!izpadanje lasi in preobčutljiv na zobovje majavi,boleči na dotik,krhki zelo slabi izgubil od takrat 6 zobov stalnih!!
Pogosti glavoboli ob vsakem majhnem stresu ali razburjanju(dokaj močni)!slabovidnost 30% po testih pred in po uporabi!Razdražljiv in hitra razburjanje problem še danes!(če že iščem nekaj in ne najdem hitro -mi kar prekipi (-pritisk-rdečica v glavo)!pogosti prehladi (motnje v želodcu)driske ,slabokrvnost) Imam tudi še kar hude depresije,ki se kaže tako(res da sem že pomislil o samomoru a ne enkrat kar pogostokrat (a zakaj naj povem !beri spodaj!DOBRO DOVOLJ O MALENKOSTIH!
-Po prenehanju uživanja teh tablet se mi je koža res nenormalno izboljšala to so opazli tudi drugi!bil srečen,začel ponovno ukvarjati z športom imel voljo!A po 1nem letu jojme,takšna huda oblika mozoljavosti ,ki je prej nisem poznal!(na takšnih mestih npr tik pod očesom,ob nosu,za ušesu,na glavi med lasmi ne navadni mozolji ampak neke vrste ciste-turi,kozmetičarkam kasneje nedosegljive,potem ugotovljeno s strani derm.seboroični dermatitis ki pa je povedano tako(neozdravjivo,lahko samo lajšaš z mazili -kortikosteroidi),ki pa žal ne moreš zdraviti hkrati mozoljavost in to bolezen!!(še dane ogromni turi ali podkožni mozolji na različnih mestih zraven pa še lišaji -rdeči fleki)dermatolog mi je dejal ,da bi moral ponoviti kuro z roaacutanom! NO WAY!
IN NAJHIJŠE! Takrat skoraj že prenehal z roacutanom mi punca pove, da je noseča (veselje) z obeh strani,ampak me je takrat spreletev srh in sem si sam pri sebi rekel(joj,da le nebi bilo kaj narobe)in žel zgodilo se je ravno to,kar sem samo v mislih takrat imel da se nebi zgodilo..Punca je v 17 tem tednu mogla iti na splav,zakaj?meningokela-escefalokela(razlitje možganov)zelo redek primer baje v Sloveniji.Od takrat se počutim tudi krivega,pa čeprav NAJ BI VZROK bil drugje,si sam mislim svoje!A ko sem brskal po tujih spletih uporabnikov roaccutana verjemite ,ni tako redek primer!!!(Tudi ne po simptomih kot sem jih navedel in jih še doživljam še zdaleč nisem osamljen edini primer!!! ) aja pa še nekaj ZAKAJ so dermatologi različnega mnenja o teh čudežnih tabletkah nekateri (ja ti si potencialen kandidat za to),drugi pa slišati za njih ne smejo!??!naj omenim star sem 29 let ,z tabletkami začel pri 23-24 letih in mi je prekleto žav,za vas bodoče uživatelje te droge naj rečem samo to PREMISLITE 2X(pozanimajte se,vrtajte na forumih ,če pa ste že v tem pa ste prepuščeni sami sebi na milost in nemilost!)
Uživajte čas brez aken ,a ko se te ponovijo -morda še v hujši obliki ne naredite ponovne napake”seči po roacutanu”
Meni trenutno pomaga isotrex gel,čistilna pena,in vlažilna krema exfoliac 3 proizvodi!
Isotrex gel poznan po isti sestavini kot roaccutan isotretinoin 1x na dan ponoči iste lastnosti z 100x manjšimi neželenimi učinki(samo suha koža,možnost draženja in občutljivost na dnevno svetlobo) 3 znaki od oralnih roacutan v primerjavi (ponekod v EU jih je prepovedano izdajati) z nešteto než.učinki preveri v google,, v sloveniji se ta gel žav ne dobi,morate čez mejo(brez recepta)dermatologom v sloveniji enim poznano drugim ne!?!dobi se še retin a,ki pa mi ni odgovarjal -preveč pekoć !
Akne so eno , drugo pa je kvaliteta življenja brez trajnih stran.uinkov1Odločitev je samo VAŠA!
Upam da bom nekaterim pomagal z mojimi izkušnjami ali če ste v skušnjavi kaj za narediti!
l.p.anonimen
Forum je zaprt za komentiranje.