Najdi forum

Tablete Roaccutane

Živjo rad bi vprašal v kolikšnem času bi se mi akne izboljšale oz. če bi se sploh mi glede na moje razmere. Kot sem zasledil v prejšnjih odgovorih je šlo večinoma za akne na obrazu. Jaz pa imam precej večji problem-namreč hude ciste so se mi oblikovale tudi na vratu, hrbtu in prsih. Je ekstremno boleče in počasi zaradi tega postajam dobesedno imobilen saj nisem obrnil vratu/glave brez da bi se obrnil s celim telesom da ne pomnim. Treniram tudi akrobatiko in podobne športe kjer mi to pride res navskriž (prišlo je celo do tega da nisem mogel narediti 3 trebušnjakov ker me je vrat preproto preveč bolel). Drugi največji problem pa je izgled. Postajam izredno nesamozavesten in nezadovljen s samopodobo. Bil sem pri dermatologinji ki je rekla da roaccutane izredno nerada daje čez poletje zaradi sonca. To sem nekako sprejel saj sem mislil da se bo ko bo konec stresa in nespanja (zadnji mesec spim skoraj polovično) in v kombinaciji z morjem in soncem stanje izboljšalo. Zato bi glede na to da sem nekako poskusil opisati moje razmere vprašal kako huda je dejansko kombinacija sonca (uv žarkov in izpostavljanja kože soncu)+koliko časa bi potreboval da bi se mi stanje usaj malo začelo izboljševati-iskreno bi bil vesel odgovora 3 mesecev! + in še glede na to da čez par dni končam s šolo sepravi konec stresa in nespanja ali se mi bo stanje izboljšalo vsaj toliko da bo nekako za v javnost. Ker če bi bilo temu tako bi čez poletje bil na počitnicah, ob začetku šole(jeseni) pa bi začel jemati zdravilo.
Najlepša hvala za odgovor!!

Pozdravljeni!
Vašo stisko dobro razumem. Zato bi vam zelo rada pomagala, vendar enoznačnega nasveta v zvezi z aknami skorajda ni.
V vašem primeru gre morda za mladostniško neravnoteženost hormonov, kar bo vsekakor minilo samo po sebi. Pri tem gre namreč za skupen vpliv hormonov, loja in bakterij na koži. Pri mladih ljudeh so lojnice bistveno bolj dejavne, izločajo več loja. Posušen loj pa obenem s kožnimi luskami in bakterijami zamaši pore, kar omogoči nastanek aken. Zato je čiščenje kože sicer pomembno, vendar pa prepogosto umivanje prizadete kože nima posebnega vpliva na izboljšanje stanja.
Ker ste športnik, bi vas opozorila še na dejstvo, da morebitno uživanje anabolnih steroidov pri najstnikih zelo poslabša stanje. Upam, da sem to opozorilo napisala kot nepotrebno.
Ker so se pričele počitnice in predvidevam, da bodo tudi stresi v zvezi s šolo minili, spanca pa bo več in to mirnega, imate veliko upanja, da se bodo tudi akne pričele poslavljati. Stres je lahko vzrok za vrsto težav, ki se lahko pokažejo na več načinov, tudi na koži.
Prepričana sem, da bodo počitnice, sončna svetloba in morska voda dobrodejno vplivali na stanje vaše kože. Sonce bo kožo osušilo in oluščilo, samo pretiravati ne smete, da vas ne bi opeklo. Stanje kože se bo zagotovo znatno izboljšalo.
Vaša zdravnica pa vam je tudi dobro svetovala glede jemanja zdravila Roaccutane. Če bi jemali to zdravilo poleti in se izpostavljali soncu, bi lahko prišlo do hudega draženja kože. Učinek bi bil tako izničen. Zato s tem zdravljenjem raje počakajte na jesen, če bo še potrebno.
V primeru globokih aken pa včasih zdravniki predpišejo tudi antibiotično zdravljenje, vendar odločitev prepustite njim.
Želim vam lepe počitnice in ne preveč skrbi za vašo kožo. Ta se bo zagotovo pozdravila, če ne prej, pa jeseni z zdravilom.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.

Pozdravljeni,

Mene pa zanima, če lahko jemlem Valtrex skupaj z Roaccutanom?

Najlepša hvala za odgovor

Pozdravljeni!
Izrecno v navodilih za uporabo obeh zdravil ni poudarjeno, da bi zdravili medsebojno učinkovali, ali pa da bi se izključevali. Ni pa zanemarljivo dejstvo, da zdravilo Valtreks lahko poveča koncentracije vseh zdravil v krvi, ki jih bolnik jemlje istočasno, torej tudi zdravila Roaccutane.
Svetujem vam, da jemljete najmanjši odmerek zdravila Roaccutane (10 mg, ne 20 mg), ali pa da ga začasno prenehate jemati.
Lep pozdrav!

Pozdravljeni!
Mene pa zanima kako je z jemanjem tablet v primeru, če si v kratkem bil cepljen proti hepatitisu A? Skrbi me namreč, da bi preveč ogrožalo jetra. Pri zdravnici sem že naročena in se bom še pogovorila, pa bi vseeno rada vedela kaj naj pričakujem od zdravljenja, če obstaja kakšna povezava med cepivom in tabletami.

Najlepše se vam zahvaljujem že vnaprej!

Pozdravljeni!
Med cepivom proti hepatitisu A in drugimi zdravili ni opisanih interakcij. Cepivo je tudi inaktivirano, zato je vaš strah odveč.
Lep pozdrav!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close