Najdi forum

Tablete Roaccutane

Pozdravljeni!

Zanima me ali lahko jemljem Roaccutane skupaj z antibiotiki Sumamed?

Hvala in LP

Pozdravljeni!
Zdravilo Sumamed sicer ne sodi v skupino tetraciklinskih antibiotikov, katerih se sočasno z zdravilom Roaccutane ne sme jemati. Kljub temu pa bi vam svetovala, da prekinete z jemanjem Roaccutana za čas jemanja antibiotika Sumamed, če vam ga je predpisal zdravnik zaradi drugega obolenja. Zdravljenje z zdravilom Sumamed je kratkotrajno, tako, da ne boste zaradi prekinitve utrpeli nobene škode.
Če pa menite, da bi se sočasno zdravili s Sumamedom zaradi aken, vam bo to zdravnik zagotovo odsvetoval, ker bi v tem primeru preveč obremenili jetra in ledvice.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.

Pozdravljeni.
Ze skoraj 5 mesecev jemljem tablete roaccutane pa še wedno mi nič ne pomaga wedno mam weč mozoljev in brazgotine.
Imela sem stranske ućinke kot so: glavobol,slabo pocutje,zmedenost,utrujenost,slabse dihanje…
Zaj sem 2 tedna nehala z tabletami saj mi ocitno ne pašejo ampak bojim se da mi ostanejo brazgotine
ze sem obupala…prosim vas za nasvet nevem ce naj vztrajam pri tabletam al naj kaj drugega probam 🙁

hwala

Pozdravljena,
V primeru hudih neželenih učinkov je bolje prenehati z jemanjem zdravila Roaccutane. Posvetujte se s svojim zdravnikom glede terapije z drugim zdravilom. Brazgotine se bodo sčasoma same izravnale. V kolikor pa so brazgotine bolj globoke, se posvetujte z dermatologom. Obstajajo možnosti odpravljanja brazgotin z medicinskimi pripomočki, katere pa sme uporabiti le zdravnik.
Lep pozdrav!

Pozdravljeni.
Tudi jaz jemljem tablete Roaccutane. Zdravljenje sem pričela 24. oktobra, končam pa 22. maja. Moja koža je videti čudovito ampak me moti to, da po nekaterih predelih še zmeraj čutim kot nekakšne cistične mozolje, ki ne bolijo ampak se jih preprosto ne morem znebit. Tam je na otip koža trda. Ne grejo ne ven in ne noter, če se lahko tako izrazim. Strah me je, da bi spet vse izbruhnilo in bi bila potem taka kot prej. Kako naj se jih znebim? Namreč jaz nebi šla še enkrat skozi zdravljenje z Roaccutanom.

Pozdravljena!
Svetovala bi vam, da pustite te izboklinice pri miru, ker bodo sčasoma same izginile. Če boste ranili kožo, bo razplet drugačen. Pazite samo na to, da bo koža vedno čista in da se boste pravilno hranili.
Lep pozdrav!

Pozdravljeni! Jaz bi lepo proso ker po pregledu vsebuje 80% hrane vitamin b ki naj ga nebi zauzili prevec v casu jemljanja tablet roacutane ce mi lahko kdo na kratko napise njegov jedilnik kaj ja in kaj ne.. Lp

Pozdravljeni!
Svetujem vam, da natančno preberete navodilo za uporabo zdravila Roaccutane in se ravnate v skladu z njim. Zdravilo namreč vsebuje vitamin A in ne B.
Lep pozdrav!

Pozdravljeni.
Dermatolog mi je priporočil Roacuratte caps za zdravljenje aken. Stara sem 24 let. Med poletjem so mi vnete bulice izbruhnile po bradi in pod njo. Od takrat imam hudo vnet in razbolel obraz, poleg tega pa me skrbijo brazgotine. Res je, da sem akne imela že prej, vendar ne v tako hudi obliki, puder je trenutno moj naj najboljši prijatelj. Med stranskimi učinki tega zdravila pa sem zasledila depresijo. Sama se trenutno spopadam ravno s tem in me skrbi, da bi se stanje še poslabšalo. Najbrž obstaja velika možnost za to, glede na to, da sem sama trenutno v takem stanju? In pa, kako gre proaccurate skupaj z antidepresivi?

Glede na to, da se mi je stanje poslabšalo med poletjem in je od takrat naprej res hudo, me zanima, ali menite, da je bolje če najprej preizkusim antibiotike?

Hvala za odgovor,

Pozdravljeni!
Depresija je eden neželenih učinkov pri zdravljenju z zdravilom Roaccutane, ki pa ne nastopa pri vseh bolnikih z isto intenziteto in če sploh nastopi. Glede zdravljenja depresije se morate pogovoriti s svojim zdravnikom. V poglavju o medsebojnem delovanju Roaccutana z drugimi zdravili, ni opisanega delovanja z antidepresivi. Škodljivo je le sočasno jemanje vitamina A in tetraciklinskih antibiotikov.
Zdravnik bo tudi ocenil stanje vaše kože in se odločil o primernem načinu zdravljenja. Če že jemljete zdravilo Roaccutane, zdržite vsaj mesec dni.
Lep pozdrav!

katero vlažilno kremo priporočate zraven Roaccutana namreč imam zelo suho kožo in bi želel malce navlažiti, ker mi kar obraz skupaj vleče. če lahko katero vlažilno kremo priporočate? effaclar H sem slišal da imajo nekateri? hvala

Pozdravljeni,

že nekaj let imam težave z aknami. Dermatolog je predlagal zdravljenje z Roaccutanom, a sem ga zaradi možnih stranskih učinkov odklonil. Opažam, da ste velikokrat v tej temi omenili zdravljenje z Tetraciklinom. Prebral sem, da ima tudi to zdravilo oz. antibiotik nekaj možnih stranskih učinkov, povezanih predvsem z obarvanjem in poškodbami strukture zob in kosti, zaradi česar se mi spet ne zdi smiselno jemati zdravila (drezanje iz enega problema v drugega).

Morda bi bilo vredno poskusiti z antioksidanti, morda bi bil najprimernejši Abigenol, morda Enduranze, ki bi pripomogli tudi k boljšem počutju?

Lep pozdrav!

Pozdravljeni!
Tudi jaz bi vam svetovala enega od obeh izdelkov. Z ozirom na to, da je izdelek Enduranze še dodatno obogaten z vitamini, bi bil v vašem primeru morda še učinkovitejši. Glede jemanja odmerkov pa se držite navodila za uporabo, ki je izdelku priloženo, da ne bi prekoačili dovoljene doze vitamina D.
Ker sta oba izdelka domačega porekla in sta nastala kot rezultat slovenske znanosti v sodelovanju s stroko, sem mnenja, da sta kakovostna in varna.
Lep pozdrav!

Anonimnež, hvala za nasvet! Prosim te za nove objave o tvojem stanju ter rešitvah, ki si jih našel!

Imam akutne akne, ki jih tudi če jih pustim pri miru po 6 mesecev ne izginejo (razen, če jih prepičim s sterilno iglo, potem pa gre ven ogroooomno – ne priporočam ker povzroča brazgotine). Tudi meni so ga včeraj želeli Rouvccutane že drugič predpisat, pa mi je osebna zdravnica ponovno odsvetovala (pa je zelo za naklonjena k jemanju vseh možnih tablet). Moje akne so se pojavile šele pred 5 leti (stara sem 33, tehtam 50 kg). Doxy, Skinorem, Differin in podobne tabletke ter mazila mi dolgoročno ne pomagajo. Celo nasprotno! Nekaj časa (beri tednov) imam lepo kožo, nato pa se mi pojavijo ponovno, seveda v še hujši obliki. Začasno mi pomagajo tudi Neemove tablete za kožo od Hymalaja kozmetike (pri nas se jih še da kupit).

Najbolj me moti pri pripisovanju Roaccutana, da te nihče ne pogleda celostno. Dermatolog mi je celo predpisal tablete, kar tako čez mizo, tudi bližje si ni ogledal obraza (akne imam akutne samo na desni strani, na levi jih skoraj nimam). Ni me vprašal ali imam še kakšne druge težave 🙁 Rouccutan se mi zdi zadnja opcija in menim, da ni kar tako prepovedan v drugih državah EU. Mislim, da tablete niso tako nedolžne če je treba podpisati, da si seznanjen, da ne smeš zanosit in poškodami ki jih lahko povzroči na plodu! Dermatolog me je jasno opozoril, da bi v primeru zanositve NUJNO morala delati splav. Ne, hvala to je prevelika kemija za moj telešček in nekoč bi res imela rada otročke.

Trenutno poskušam s pitjem gline, homeopatijo ter bioresonanco. Odpovedala sem se vsemu glutenu in kazeinu (ne, uradno nimam nobene alergije ali intolerance). In vsem, ki vam pravijo, da je stres vzork..po mojih izkušanjah samo malo poslabša prvotno stanje, ki pa ima izvor drugje. Itak pa dohtarji znajo zadnje čase sam okrivit debelost, kajenje, alkohol in seveda stres. V mojem primeru je po njihovo vzrok stres…NOT (po 3 tednih poletnega dopusta je blo še vedno enako)!
Sedaj po 1 mescu stroge diete je malo bolje (pa ne nisem nič na dopustu in stres je enak), nimam več napetega “nosečniškega” trebuha, ne napenja me več, ne boli trebuh po vsaki hrani, imam več energije, nisem tečna, menstruacije imam šibkejše, ciklus nimam več 22 dni, nove akne mi ne nastajajo (mi pa še manjši podkožni mazoljčki, ki pa hitro počijo)… Upam, da to ne bo samo začasna rešitev 🙂
Po moji kalvariji z aknami imam na sumu želodec in tanko črevo (http://www.planetzdravja.com/index.php?kaj=clanek&id=15). Našla sem se v večini simptomov. Vedno bolj sem prepričana, da so akne odraz notranjega stanja telesa..zdej morm samo še naše dohtarje prepričat, da po 5 letih papanja tabletk, tako ne gre več 🙂

Anonimnež, prosim za update 🙂 Vsak nasvet je dobrodošel 🙂

Pozdravljeni!

Prebrala sem celotno temo v zvezi z Roaccutanom. Povsod se omenja le za zdravljenje aken. Meni ga je dermatologinja predpisala pred nekaj dnevi-ponujala mi ga je sicer že dalj časa, a se zaradi stranskih učinkov lep čas nisem odločila za takšno obliko zdravljenja, sedaj pa ni ostalo več kaj dosti možnosti. Imam namreč perioralni dermatitis, ki je odporen na vse dosedanje terapije. Nekajkrat mi je pomagal tudi Doxy, sploh prvih 14 dni, ko se jemlje 2 tbl. dnevno, ni pa pomagal vedno. Tudi nazadnje se je stanje zelo izboljšalo, po prenehanju oz. že vmes pa se je poslabšalo na prvotno. Poskusila sem tudi alternativo in druga zdravila, kreme, a ni bilo učinka (Metronidazol v belobazi, Belakne krema, Elidel krema, Efloran tablete, Doxy in verjetno še kaj pa se ne spomnim trenutno). Ta vrsta dermatitisa se pojavlja izključno po obrazu, sploh okoli ust, po bradi, pri meni tudi po licih, na čelu. Koža je ZELO suha, lušči se, včasih kar v kosmih, ne zaleže nobena hidratantna krema oz. omili le trenutno. So obdobja, ko se stanje zelo poslabša. Pojavljajo se zelo boleči podkožni mozolji in površinski, ki dobijo “belo kapico” in hitro počijo. Občasno se pojavi tudi srbečica. Obraz je seveda stalno pordel, mozolji še bolj “krvavo rdeči”. Zadnji “izbruh” traja že leto in pol, ko bolezen ni več izginila. Pred tem je vnetje prišlo, pa šlo, večkrat tako.
Zanima me, ali menite, da je zdravljenje z Roaccutanom pravilna odločitev pri zdravljenju perioralnega dermatitisa?
Resnično sem že obupana, saj opravljam službo, kjer sem stalno v stiku z ljudmi. In ob najslabših dnevih dermatitisa je res težko delati samozavestno in zbrano, ko vidiš kako ljudje dobesedno buljijo v tvoj obraz, ne v oči. V tem času sem se že naučila, da se ne smem preveč obremenjevati in da je pač tako. A vseeno imam upanje, da bom imela enkrat spet tako lepo kožo, kot sem jo imela nekoč. Naj še omenim, da v puberteti oz. kdajkoli nisem imela težav z aknami, mozolji. Bolezen se je pojavila leta 2011, ko sem bila stara 24 let.

Prosim za vaš cenjeni nasvet in vas lepo pozdravljam!

Pozdravljena!
Moj nasvet na žalost najbrž ne bo pomenil odrešitve za težave, za katere verjamem, da vas močno obremenjujejo.
V literaturi je glede perioralnega dermatitisa navedeno, da ostane vzrok pogosto neugotovjen. Opisano pa je, da ga izzovejo lahko kortikosteroidi in nekateri mastni kozmetični izdelki, zlasti vlažila, kar se po drugi strani še posebej svetuje za nego bolne in suhe kože.
Za zdravljenje se priporočajo peroralni tetraciklinski antibiotiki (kot je na primer zdravilo Doxy), v kolikor pa ti ne pomagajo, pa izotretinoin. To pa je zdravilo Roaccutane.
Mnenja sem, da sta se z vašo dermatologinjo pravilno odločili glede zdravljenja z zdravilom Roaccutane. Res ima hude neželene učinke, ki pa se v glavnem nanašajo na prepoved zanositve, ker zdravilo resnično lahko močno poškoduje plod. Če se strogo držite navodil, ki so zapisana na lističu, ki je priložen zdravilu in upoštevate dvojno kontracepcijsko zaščito in čase njenega izvajanja, vam ne bo hudega.
Svetujem vam tudi, da kljub luščenju kože za nekaj časa opustite tako mastno kremo, kot vlažilno kremo ali pa za nekaj časa eno, nato drugo. Iz rezultata boste lahko sklepali, če morda vzrok ne tiči v negi kože.
Imam pa še en pomislek: ali ste morda v stalnem stiku s kakšno živaljo? Včasih je možna podobna reakcija kože kot je perioralni dermatitis tudi kot alergični odziv na stik z živalsko dlako. No, to je samo pomislek.
Zelo rada bi vam pomagala, vendar je tudi k zdravljenju kože potrebno pristopati individualno. Tako sama občutljivost kože, kot tudi reakcije na različna zdravljenja potekajo različno od bolnika do bolnika.
Menim pa, da boste z zdravilom Roaccutane dosegli zaželeno izboljšanje in ozdravitev. Ne obupajte!
Lep pozdrav!

Spostovana!
Tudi jaz sem mnenja, ceprav dvomljivega, da bo Roaccutane zalegel, ceprav se ne morem znebiti pomislekov. Jemljem tudi zdravila za astmo, torej kortikosteroide, a smo izkljucili negativen ucinek. Dermatologinja ni nikoli vprasala za zivali, ceprav sem sama ze pomislila na to, ker imam doma kar malo zivalsko kraljestvo. Le da so te pri hisi dlje kot moja bolezen.
Navodila sem si seveda skrbno veckrat prebrala in se jih bom drzala, skrbi me pa kako bo z dopustom konec avgusta in uporabo Roaccutana?
Hvala za vase spodbudne besede in nasvete.
Lep dan zelim!
U.L.

Pozdravljeni!

Tudi meni je dermatolog predpisal Roaccutane 20mg kapsule, ki jih začnem jemati takoj, ko dobim izvid krvi, ali so jetra in trigliceridi ok, nekoliko pa sem zmedena glede sočasnega jemanja KT. Dermatolog mi je rekel, da jih moram jemati v vsakem primeru, vendar ker nimam stalnega partnerja, občasnih, sploh pa nezaščitenih spolnih odnosov pa se ne poslužujem, ne vidim smisla, da bi začela zopet jemati KT, sploh, ker sem z njimi nehala šele tri mesece nazaj (jemala sem Diane 35). Le-te sem jemala celih 7 let, samo kratek čas vmes sem bila na Yasminelle, nato pa sem šla nazaj na Diane 35 po nasvetu ginekologinje – izmed drugim ravno zaradi kože.

Kar me torej zanima, je to, ali je smiselno sočasno z R tabletami jemati tudi kt, če nimam spolnih odnosov? Ne bi rada metala vase še dodatno kemijo, če ni ravno potrebe in ker sem ravno nekaj časa nehala z njimi, če pa začnem po tako kratkem času jemati nazaj, pa baje ni najboljše za organizem, ker se zmede … Je to res? Če kaj pomaga ta podatek – stara sem 24.

Za odgovor se zahvaljujem že vnaprej.

Lp,
A.

Spoštovana!

septembra sem začela s tabletami roaccutane, jemala sem jih do februarja. Mogla sem prenehati zaradi kontracepcijskih tablet. Koža je do maja bila vredu, zaj pa dobivam spet akne. Zanima me če se bo koža še popravila saj so te kontracepcijske tudi za kožo.

Prosim za odgovor.

Adela in Klara pozdravljeni!
Odgovorila bom kar obema hkrati.
Najprej Adela: če ste resnično prepričani, da v času jemanja zdravila Roaccutane ne boste imeli spolnih odnosov, ni razloga, da bi jemali kontracepcijske tablete. Zavedati se morate, da tudi po končanem zdravljenju z zdravilom Roaccutane morate biti še najmanj en mesec zaščiteni pred eventuelno nosečnostjo.
Klara, ne vem zakaj ste prenehali jemati zdravilo Roaccutane. Ali morda zato, ker želite zanositi, zaradi česar ste ravnali pravilno. Če pa ne želite zanositi, pa lahko jemljete zdravilo Roaccutane, kontracepcijska zaščita pa naj bo v tem primeru dvojna, kot sem že zapisala v enem mojih prvih odgovorov (tablete in kondom).
Lep pozdrav!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close