tablete proti krčem
Spoštovani,
ginekologinja mi je že na začetku nosečnosti predpisala tablete Spasmex proti krčem, ki jih takrat nisem imela. PDP imam čez 2 meseca. Včeraj pa mi je trebuh večkrat zelo otrdel in čutila sem rahle bolečine, podobne menstrualnim, zato sem vzela tableto Spasmex, nakar mi je odleglo. V prvi nosečnosti krčev sploh nisem imela, rodila sem en teden po roku.
V navodilih za uporabo teh tablet piše, da naj bi se uporabi v nosečnosti izogibali in da naj zdravnik presodi, če je uporaba neizogibna. Moja ginekologinja pravi, da drugih zdravil proti krčem ni. Ali to drži?
Zanima me predvsem vaše mnenje o teh tabletah – zakaj v navodilih piše, da naj bi se jim v nosečnosti izogibali, kljub temu pa jih ginekologi očitno kar precej predpisujejo? Bi me morali ti krči (otrdevanje trebuha) skrbeti? Lahko vodijo v prezgodnji porod? Lahko naredim še kaj drugega, kot da vzamem Spasmex?
In še eno “tehnično” vprašanje: če na tabletah piše, da jih je treba vzeti 1h pred jedjo, ali to pomeni zgolj to, da naj eno uro po tableti ne bi ničesar jedla ali še kaj drugega? Jih lahko recimo vzamem takoj po obroku?
Hvala za vaše strokovno mnenje že vnaprej,
Sinaj
Spoštovani,
ko o teh in podobnih tabletah ne bi bil pisal že ničkolikokrat v zvezi z zelo podobnimi vprašanji…
Spasmex in Buscopan, ki ju ginekologi zelo pogosto predpisujejo, nista rešila še nobene nosečnosti pred splavom ali prezgodnjim porodom. Morda olajšata kakšno krčenje, ne preprečita niti ne odložita pa ničesar. Kar zadeva priporočila, da bi se teh zdravil v nosečnosti ne predpisovalo, gre zgolj za farmacevtsko dvoličnost. Odkar so ta zdravila na tržišču jih je jemalo nekaj milijonov nosečnc in do zdaj ni bilo opaziti nobenih določenih stranskih učinkov na otrocih. Ampak farmacja pač nosečnice obravnava posebej ter jih vsaj formalno izloča iz okvira pacientov, ki bi sploh lahko bili bolni oziroma zdravljeni. Povsem pravniško varovalo za vsak slučaj, da bi kdo tudi pod razno ne mogel priti na idejo o odgovornosti farmacije, če bi se kdajkoli v prihodnje slučajno odkrilo, da ima kakšno zdravilo kak do takrat neznan stranski učinek na otroka.
Otrdevanje maternice je normalna dejavnost maternice v nosečnosti in ne vodi v splav ali porod. Šele pravi popadki so lahko del takšnega pojava, ampak kadar se to zgodi, gre že za zadnjo fazo splava ali poroda, ki ga le stežka odložimo za nekaj ur ali dni, preprečiti pa ga ne moremo na noben način.
Mislim, a sem o zdravilu povedal dovolj, da ni več aktulano vprašanje, kdaj ga vzeti v zvezi z jedjo. Če ga vzamete pred, med ali po jedi, bo učinek enak – 0
Spoštovani,
se opravičujem, če sem spraševala po stvareh, o katerih ste že pisali. Sicer sem vaše predhodne odgovore prebrala (ne vem, ali ravno vse, ampak kar sem pač našla), želela sem zgolj osvetliti svojo situacijo.
Če vas pravilno razumem, je spasmex bolj blažilo kot zdravilo ali kako naj rečem, skratka, ne more ničesar preprečiti (tj. prezgodnjega poroda), lahko le ublaži sicer nezaskrbljujoče simptome (tj. neprijetne občutke ob otrdevanju trebuha) in ne bom naredila nič narobe, tudi, če jih ne jemljem (kvečjemu obratno)?
Hvala za vaše mnenje in vaš čas, meni ste zelo v pomoč,
lep dan,
Sinaj
🙂 zelo dobro ste povzeli bistvo mojega mnenja in odgovora o spazmolitikih v nosečnosti na splošno.