tablete in nosečnost
Pozdravljeni!
Stara sem 31 let in imama dva otoka (4 in 6 let). !,5 let jem Diane 35, ki sem jih začelka jemati zaradi neurejene menstruacije. Ker se je dalo združiti s kontracepcijo, sem se odločila za Diane 35. Sedaj pa si želim še enega otroka. Zanima me ali lahko zanosim takoj po prenehanju jemanja tablet? Skrbi me namreč, da bi se moji neurejeni ciklusi ponovili. Kakšno je priporočilo o jemanju folne kisline (ali nekaj takega)?
Hvala za odgovore!
Lep pozdrav!
Meta Trček
Draga Meta,
načeloma svetujemo 3-mesečno pavzo, da se maternica, jajčniki in sluznica maternice “opomorejo” od “spanca” pod vplivom kontracepcije. V takem stanju namreč niso v najprimernejšem stanju za sprejem in vgnezdenje nosečnosti. Vaši “strahovi” gled ponovitve nerednega ciklusa pa niso čisto brez utemeljitve, čeprav to seveda ni nujno. Predlagam, da začnete uživati folno kislino čimprej (priporočamo 3 mesece pred in prve 3 mesece v nosečnosti), prenehajte z oralno kontracepcijo, počakajte 2 normalni menstruaciji in poskusite zanositi. Če v 12 mesecih ne bo šlo, se obrnite na vašega ginekologa. Pri 31 letih ste namreč še v “dobrih letih” za nosečnost.