tablete in nosečnost
jemljem propiltiouaricil 2x dnevno 1/2 tbl. pa me zanima če je lahko s plodom kaj narobe če zanosim?
na pregledu ste mi svetovali naj z nosečnostjo sicer počakam da se hormoni uredijo, a obstaja verjetnost da sem že noseča – kaj v tem primeru?
naj nadaljujem s tableti – kako vplivajo na nosečnost?
hvala in lp
Spoštovani!
Verjetno se zdravite zaradi bazedovke (avtoimunske hipertiroze). Prejemate relativno majhno dozo Propiltiouracila, 2x 1/2 tbl. in ni pričakovati škodljivih vplivov zdravila na plod. Vsekakor je potrebno nadaljevati z jemanjem Propiltiouracila, kajti prekomerno delovanje ščitnice ( hipertiroza), bistveno bolj ogroža plod, kakor zdravilo samo. V nosečnosti so, med zdravljenjem hipertiroze s Propiltiouracilom, potrebne kontrole ščitničnih hormonov na dva do tri mesece.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Jemanje Bromergona v nosečnosti ni priporočljivo ker varnost uporabe med nosečnostjo ni bila potrejena s kliničnimi raziskavami. Neposredna toksičnost Bromergona na plod pa tudi ni bila dokazana. Glede jemanja Bromergona v nosečnosti priporočam posvet z zdravnikom, ki vam je zdravilo predpisal.
Lp
Pozdravljeni,
imam hipotirozo, ki so mi jo pred kratkim odkrili zato jemljem Euthyrox 50 jemljem pa tudi kontracepcijske tablete Logest zdaj že več kot 10 let saj sem še relativno mlada in nimam še želje zanositi. Prej pa tudi nisem vedela za bolezen moje ščitnice.
Zanima me ,če bi morala opustiti kontracepcijo? Ali v kakršnem koli primeru škoduje oz. ovira zanositev,ko se bom za to odločala?
Spoštovani!
Ob zdravljenju hipotiroze z Euthyroxom lahko mirne duše nadaljujete z jemanjem Logest. Logest nima nikakršnega škodljivega vpliva na bolezen ščitnice in obratno. Kadar je hipotiroza ustrezno zdravljena (normalen TSH in T4) ni zaradi tega pričakovati nikakršnih težav pri zanositvi.
LP