tablete elevit
Spoštovani,
še sama imam vprašanje glede uporabe vitaminov.
Od petega tedna naprej jemljem Tifol, po priporočilu farmacevtke pa sem si kupila tudi Centrum materno.
Glede na to, da jem kakovostno in raznovrstno hrano, menim, da dobim že s tem dovolj vitaminov. Ali bo v redu, če nadaljujem s folno kislino, dodatne vitamine (Centrum materna) pa le tu in tam vzamem namesto folne kisline? Torej 1-2-krat na teden. Ali je treba biti pri tem bolj dosleden?
Zanima me še glede različnih šumečih tablet (multivitamin, magnezij) – kako je z uporabo?
Te sem namreč pred nosečnostjo zjutraj pogosto spila s kozarcem vode.
Lepo pozdravljeni,
Ajda
Spoštovani,
okrog teh vitaminov mnogo preveč komplicirate. Od vsega se priporoča le 400 do 800uG folne kisline, vse ostalo je bolj fora. Tudi če povsem prenehate z njimi, ne bo nič narobe. Ravnate torej lahko povsem po lastnem občutku.
Spoštovani,
kot vidim vsebuje citroplus 800 zgolj vitamin C in nekaj drugih hranil, ptrej škoditi zanesljivo ne more, koliko res koristi, pa ne morem reči.
Pozdravljeni,
tudi jaz imam eno vprašanje glede tablet Elevit in doziranju drugih vitaminov. Že približno tri mesece jem tablete Elevit, namreč načrtujem nosečnost, mogoče sem že 🙂 namreč menstruacija mi zamuja že dva dni. Danes sem si kupila prehransko dopolnilo v obliki 1 vrečica = 4 tablete (2x omega 3 maščobne kisline, 1x švedski lepotni kompleks plus ter 1x multivitamini in minerali) že v opombi piše da ženske, ki so noseče ali načrtujejo nosečnost, naj se pred jemanjem vitaminskih ali mineralnih dodatkov posvetujejo s svojim zdravnikom, zdaj pa me zanima, če lahko to sploh jem?
Podrobne informacije o vsebnosti posameznih vitaminov je v priponki.
Za odgovor se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!
Polona
V pripetem obvestilu o sestavi pripravkov ne vidim ničesar, kar bi lahko ogrožalo nosečnost, seveda pod pogojem, da omenjenega pripravka ne kombinirate še s kakšnim drugim multivitaminskim pripravkom.
Pozdravljeni!
Sem na začetku 11. tedna nosečnosti (11. tednov od zadnje menstruacije). Že dva meseca jemljem svež matični mleček iz medexa, pred enim tednom pa sem začela jemati tudi elevit (namesto tifola, ki sem ga jemala pred elevitom cirka 4 mesece). Danes pa sem po naključju zasledila, da naj bi tudi svež matični mleček vseboval med drugim vitamina A in D, topna v maščobi. (na samem ovoju izdelka to ni zapisano med sestavinami, zato sem ga brezskrbno jemala zadnji teden hkrati z elevit). Danes pa sem prebrala v enem članku, da tudi matični mleček vsebuje vitamina A in D (kot že omenjeno: topna v maščobi). Sedaj me skrbi, da sem s tem kaj škodovala plodu, saj na navodilih za elevit piše, da ne smemo prekoračiti priporočenih dnevnih odmerkov vitamina A in D, saj to lahko povzroči okvare na plodu … Vem, da ni problema, če ješ elevit in sadje, zelenjavo itd. … Samo, kaj pa ta kombinacija s svežim matičnim mlečkom??
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in lepo pozdravljam.
Spoštovani,
dejstvo, da matični mleček vsebuje tudi vitamin A, ne pomeni, da ga je veliko, niti, da gre res za vitamin A ampak gre velikorat za takoimeovani beta-karoten, v vodi topno predstopnjo vitamina A, ki ga težko predoziramo, ker se še prede predelavo v vitamin A iz telesa izloči preko ledvic. Vitamin A je sicer vitamin, ki ga je treba obvezno navesti, če ga hranilo vsebuje nadpovprečno količino, torej mislim, da z uporabo obojega niste mogli prekoračiti zgornje meje dovoljene količine vitamina A v nosečnosti, ki znaša nekje okrog 4500 ie/dan.
Pozdravljeni,
sem v 27. tednu nosečnosti in poleg normalnega prehranjevanja (tudi sadja in zelenjeve) jemljem še 2 žlici pripravka železa Floravital od Floradix-a, ker mi je hemoglobin na zadnjem pregledu nekoliko padel (s 132 na 118). Prav tako se me ponoči začeli grabiti krči v meča kar predvidevam, da je posledica pomankanja magnezija. Nameravala sem kupiti šumeče tabele magnezija vendar pa me zanima če je bolj smiselno kupiti teblete Elevit, ki vsebujejo še druge vitamine oz. ali lahko poleg Elevita še vseeeno jemljem železo in kakšno šumečo tableto magnezija?
Hvala za odgovor.
Lep pozdrav!
spoštovani,
vse našteto lahko kombinirate poljubno, nič od navedenega pa ni nujno potrebno za dober izid nosečnosti in za zdravje otroka. Železo potrebujete le, če ste vsaj malo slabokrvni, vse ostalo v tej višini nosečnosti dobite povsem zadovoljivo z izbrano, zdravo, mešano prehrano.
ne, mislim, da ste lahko brez skrbi.
lahko uporabljate tudi Elevit. Saj pri tem ne gre za zdravila ampak zgolj v tabletah pripravljene dodatke k prehrani.
lahko
nič ni narobe, četudi Elevit vzamete izven zajtrka in lahko ga jemljete do konca nosečnosti.
Pozdravljeni,
malo prebiram o teh tabletah elevit in sem že čisto zmedena, saj ne vem več ali je uredu, da jih nosečnica je ali ne (zaradi vitamina A in D). Vem, da je bilo o tem že nekaj povedano ampak vas vseeno prosim za mnenje.
Noseča sem 12. tednov.
1. Tablete Elevit že jemljem od novembra lani, saj sem takrat zanosila in imela ss. Potem sem res za kratek čas prenehala ampak ne za dolgo (za mogoče za kakšna dva tedna), saj mi je ginekolog svetoval naj jih jemljem naprej, saj sva s partnerjem načrtovala, da čim prej zanosim.
Sedaj me pa zanima ali jih že predolgo jemljem, ali je to kaj narobe in ali jih lahko jemljem do konca nosečnosti?
2. Kot vsaka nosečnica se tudi jaz trudim, da jem kar se da zdravo, torej veliko zelenjave, sadja, mlečnih izdelkov…Ali je kakorkoli možno, da ob tako takšni hrani in vsakodnevnem jemanju tablete elevit prekoračiš dovoljen vitamin A in D? Ali lahko to dosežeš le z kakšnimi drugimi vitaminskimi pripravki v obliki tablet?
Hvala za odgovor in vas lepo pozdravljam!
Spoštovani,
vitaminskomineralni dodatek prehrani Elevit ima po vsebnosti snovi dovolj varnostnega odstopanja, da se jih pri običajnem jemanju kljub zdravi hrani ne da predozirati in tudi daljše jemanje tega ne more povzročiti.