Tablete
Po dolgih letih jemanja “lexaurina” sem si rekla- dovolj.
Imam strašansko hud odtegnitveni sindrom.
Kako si pomagati, na koga se obrniti – rabim le kakšen podatek, približno koliko časa bo trajalo slabo počutje, ki me spremlja sedaj.
Ne marajo me nikjer- povsod imajo preveč dela- tudi plačati sem pripravljena- pa ne vem kam naj se obrnem.
Prosim vas- ali kdo pozna kakšnega psihiatra, ki dela v privat ambulanti, ki bi bil pripravljen poslušati in mi povedati ali je kje konec mojim težavam.
Za vsak odgovor se zahvaljujem!
Spoštovani!
vaše vprašanje je sicer že dolgo na forumu,pa žal niste dobili odgovora, za kar se vam opravičujem. Spoštujem vašo odločitev, da ste se odločili prekiniti s tabletami, za to ste prav gotovo potrebovali veliko moči in volje. Upam, da vam gre dobro. Podobno kot pri drugih substancah je odtegnitveni sindrom zelo izrazit tudi pri tabletah, ki jih navajate. Pomembno je,da se čimbolj aktivirate, si zapolnite dneve, na drugi strani pa je zelo zaželjeno, da se vključite tudi v individualno ali skupinsko terapijo, da imate možnost s kom govoriti o svojih težavah. Ker je že dolgo od kar ste spraševali za pomoč ste jo verjetno že našli, sicer pa se lahko v okviru Društva Projekt Človek tudi vključite v individualno obliko svetovanja. Možnost za to imate v Ljubljani (01 540 31 74), v Kočevju, Ravnah na Koroškem, Piranu ali v Rušah. Srečno!
Zahvaljujem se vam za odgovora,
odtegnitveni sindrom je bil tako hud, da nočem nikoli več skozi tako izkušnjo!
Verjetno so znaki zelo individualni- zdaj, ko sem na teh mg od dvanajstih, si čestitam, da sem preživela.
Kako sem vozila avto ne da bi povzročila prometno nesrečo, niti sama ne vem. Občutek, da sem zadeta od kapi je bil uničujoč.
Še po šestih mesecih imam napade potenja in upam, da bodo tudi ti počasi izzveneli. Šele takrat se bom spopadla s še ostalimi tremi miligrami.
Še enkrat hvala, zdaj pomoči zares ne potrebujem več. Žal mi je, da je veliko govorjenja o podpori, ki je, ko jo potrebuješ ni od nikjer in si sam z vsemi strahovi in težavami- pa saj sem tudi tablete sama jemala- žal!
Res ste lahko ponosni nase, da ste preživeli in ne samo to ampak da ste se uprli zasvojenosti in nekaj ukrenili. Kot kaže vam gre dobro. Super. Tudi jaz vam častitam. Naši klienti poročajo, da so zadnji miligrami najbolj “zahrbtni” in so potrebovali največ časa in poguma pri zniževanju najmanjših doz. Bodite pogumni. Najhujše je že za vami 🙂
čestitam!
tako se pucaš, da vedno manjšo dozo jemlješ, a ta zadnja bo sigurno huda. dogaja se tudi placebo, kar se že preizkusila na prijatelju, ki je na metadonu—pol metadona sem mu vkradla (sama spila) in sem mu le polovično dozo dala in sploh ni občutil razlike. v kolikor pa bi to vedel, bi bil v pravi krizi.
jaz sem na tramalu in ne morem reči nič kaj vzpodbudnega o sebi…žal. zaenkrat se še nisem trudila, da bi si zmanjšala dozo, nočem, čeprav že priznavam, da sem narkomanka, a uradno vseeno ne, le med kolegi.
lp
Meni je zdravnik 2 leti predpisoval Tramal, ki pa mi ni pomagal pri mojih težavah , ampak škodil mojemu psihičnemu razpoloženju Potem sem se odločila, da ga bom prenehala jemati in sem to počela postopoma. Po parih mesecih, je bil Tramal le še spomin. Mi je pa v tisetm času istočasno zdavnik predpisal tudi Apaurine in še antidepresive. Žal se je izkazalo kar sem zdravnikom ves čas dopovedovala, da je bilo nekaj pri operacije narobe, kar se je po 3 letih tudi izkazalo in se je pokazalo pri ponovni operaciji. Po nepotrebnem so me dobesedno drogirali, sem se pa na srečo sama odvadila.
Svetujem ti res počasno zmanjševanje Tramala in ti želim, da ti uspe. Posvetuj se še s svojim osebnim zdravnikom.
Saby.
Bla sm odvisna od heroina, metadona (130mg)-opijat kot tramal, tablet (sanvali 10mg, apaurini 5mg, včasih 10, helexi),trave.5 let.
Tudi meni je blu vsega dost in sm si dolgo govorila, kako se bom počasi spustila z vseh teh piz… na nulo, ampak sm ostala sam na govorjenju in razmišljanju o tem, nardila pa nč. Vse je šlu sam gor, gor, gor,…
Potem sm se pa odločla in takoj šla na detox. IN TO NA SUHO Z VSEH TISTIH DOZ!
Tu kar je delala kriza z mene ne prvoščm niti živali, ampak sm ga preživela in mi dns ni žou za nobeno pretrpleno sekundo, pa je kriza trajala dober mesec, od tega dobre 3 tedne nism spala in še in še stvari je udarlu vn.
Govorili so mi: sej boš po mescu, dveh pozabla na krizo in spet začela…
Sam take krize ne pozabiš zlepa. Zdej je od nje minilo skoraj pol leta, ma jst se še zmjr spounem nanjo, na vse tiste neprespane noči,…
Tak detox je sigurnu bulša šula, kukr pa tistu počasnu zniževanje.Pr počasnem zniževanju potem pogruntaš, d sej ni blu taku hudu, pa si spet hmal nazaj. Kdr pa zarad tega trpiš,vložiš svojo moč in energijo, pokažeš d maš voljo, pa tega ne pozabš taku hitru in ti je tudi tu neka zavora k te opominja, d se tistga več ne takni, k si med pucanjem vidu kaj nardi to tvojemu telesu in psihi.
Okrevanje pa je tako al drgač dolgo.
Premisli, zberi voljo in pogum, loti se na polno, potrpi in dej tu skuz.
Če te še kej zanima, mi piši na mail.
Srečno!!!
Lp, Nana
Po svoje je res težko razumeti čemu naši zdravniki s takim veseljem predpisujejo Tramal (in druge zdravila s tramadoli hcl kot je Zaldiar etc.), glede na to da način delovanja tramadola ni povsem jasen. Načelno naj ne bi bil opioid, ker ne reagira na antagoniste, po drugi strani pa dokazano deluje na vsaj nekatere opioidne receptorje, očitno povzroča psihološko in fizično odvisnost primerljivo z odvisnostjo od opioidov in tako ob uporabi kot od odtegnitvi tem povzroča celo paleto neprijetnih stranskih učinkov, ki segajo vse do grand mal-a.
Za zmerne bolečine polnih agonistov kot sta Oxycontine ali Hydrocodone zdravniki pri nas skoraj ne predpisujejo zaradi nevarnosti zlorabe in potencialnega nastanka odvisnosti, četudi vsaj odvisnost očitno nastane tudi pri dolgotrajni uporabi Tramadola. V drugih državah se tramadola bolj kot ne izogibajo in zlasti v ZDA z relativno lahkoto predpisujejo prave opiate.
Gre za razliko v doktrini; pri nas še vedno velja načelo, da je treba “mal potrpet”, medtem ko v razvitem svetu velja, da bolečina preveč negativno vpliva na kakovost življenja, in da je bolje tvegati nastanek odvisnosti kot pustiti, da npr. bolnik z rakom trpi bolečine. Drug razlog je verjetno v tem, da so “novi” (pri nas) močni analgetiki (oxy, hydro…) zelo dragi, starinski, generični, kot je tramal pa poceni.
Detoskikacija od tramala je podobna detoxu od drugih opiatov, doza se postopoma zmanjšuje in potem z neke minimalne doze jemanje prekine. Ni najbolj prijetno, vendar je mogoče.
V veliko pomoč pri detoksikaciji od tramala (in vseh opiatov) so lahko nekatera zeliščna zdravila, predvsem iz kitajske tradicionalne medicine.
Predvsem kombinacije s corydalisom so se v vseh raziskavah pokazale za izjemno učinkovite celo pri detoksikaciji od najmočnejših opiatov, tako da bi na papirju omogočale praktično brezboleč detox od tramala.
Med “zahodnimi” zdravili sta večini pri detoxu v veliko pomoč Clonidine, staro zdravilo za hipertenzijo in njegova moderna verzija britoflex, ki je tudi licencirana za opioidni detox, a žal sta oba dostopna le prek online lekarn in ju pri nas ni na voljo.
Detoksikacija pomirjeval, benzo tipa (xanax, lexaurin ipd) pa za razliko od opioidov ni le neprijetna, marveč tudi potencialno zelo nevarna in nikakor ni priporočljiva nenadna odtegnitev benzodiazepinov. Pri teh zdravilih je nujen počasno postopno zmanjševanje doze. Avtoriteta na področju benzo detoxa je dr Ashton, njena metoda, t.i. Ashton protokol, je dostopna na internetu, na youtube-u pa njena predavanja. Odvisnost od pomirjeval ima v razvitem svetu epidemične razsežnosti in vaša težava nikakor ni redkost.
Tudi pri razstrupitvi od pomirjeval so zeliščna zdravila lahko v veliko pomoč in bi bila najverjetneje boljša izbira že na samem začetku.
Pozdravljeni vsi!
Vidim, da večina folka tuki na forumu gleda na tablete kot na odvisnost. Jaz sem 96-tega začel jemati tablete, da bi bil zadet. Kmalu je prišla igla, pa komuna (3-leta non-stop), pa spet igla, pred 2-emi leti sem opustil iglo ampak samo na račun jemanja tablet, ki mi jih predpisuje psihiater.Jemljem sedem vrst različnih tablet (antidepresivi, psihostabilizatorji, nevroleptiki, benziči,…). Ni je skupine tablet kerih ne bi jemal.Razlika od prej je samo v tem, da je že pol leta kar jemljem tablete samo tako kakor mi predpiše psihiater in v dozah, ki mi jih predpiše. odkar sem začel s to terapijo si dejansko ne predstavljam življenja brez tablet, pa ne zaradi zasvojenosti, ampak zaradi dejstva da se mi po puberteti ni nikdar več uspelo soočiti z življenjem brez substanc (razen v komuni – za kar pa hvala lepa, vi kr). Nismo vsi enaki in hvala bogu, da obstajajo tablete, ki mi dajejo moč in pogum živeti. Pa si vi mislte kar hočte… LP
Saj stanje v katerem ste je odvisnost, težko je na to gledati drugače, ampak, če je vaše duševno zdravje dejansko načeto, so lahko zdravila, ki jih jemljete enako nujna kot kratkovidnemu očala. Vprašanje sicer je, če res potrebujete 7 vrst tablet, zdi se malo pretirano, običajno se toliko različnih tablet daje le pri stabilizaciji shizoidnih epizod. Da ne omenjamo, da se zdravila včasih medsebojno potencirajo, da se po dolgotrajnem jemanju tovrstnih zdravil pojavlja vrsta težav, psihičnih in fizičnih. Vaš psihiater je očitno zelo liberalen v predpisovanju zdravil.
Bistvena je kvaliteta življenja. Če lahko z vso to kemijo funkcionirate, ustvarjate, imate socialno življenje itd., kdo vam lahko soli pamet?
Ne bi se pa strinjal, da je kaka velika razlika v tem, če jemlješ legalna zdravila po navodilih psihiatra ali pa črnotržne droge po svoji presoji, odvisnost je odvisnost in upal bi si staviti, da z nevroleptiki + benzodiazepini + verjetno dormicum in kak opiat niste več seksualno aktivni, a to ceno plačujejo tudi mnogi drugi.
Sam ne gledam na droge z moralnega stališča, če je komu življenje lepše na drogah je to njegova pravica, vprašanje pa je, če je tok fajn na tabletah, čemu potem večina ljudi želi prenehati z jemanjem, tudi če jih dobivajo legalno od zdravnika.
Pozdravljen!
Potem ja. Vsak dan boljše. Sploh pa potem k sm začela spat.
Na svet brez droge….
Prej nism čutla, bi lhku rekla. V drugem tednu detoksa se pa začnejo prebujat čustva, spet čutš.Ta detoks k sm ga dala jst skuzi, me vsak dan opominja na to kaj so delale droge mojemu telese, mislim, razmišljanju,…
Spremenila sm se blazno. Taka kot sm dns nism še bla v življenju. Pozitivno seveda.
Ni mi blu žou ne za drogiranje, ne za detoks, k sm dns drugačna, boljša oseba.
Piši mi še kej.
lp,nana
srečno!
tramala se lahko reši al se niza in trpi al na suho
ali kupiti si metadon dovolj 10 flašk ali 300mg in usak dan 20-30 mg..
in tako usak dan 2 tedna in si znizuješ tramal ali heroin ali bilokaj..
SAM ZAPOMNITI SI 2-3 TEDNE SE ZDRAVI S METADONOM NIČ VEČ KER POL POSTANEŠ ODVISEN OD NJEGA
JE PA NAJBOLŠI ZA SE ODVADIH USEH VRST TABLET TRAVE SEXA USEGA
POVEM VAM IZ MNOGIH IZKUŠENJ
PEJDI PRED KAKO METADONSKO CENTRO IN TAM DOBIŠ TKOJ ALI PA SE UPIŠI NA METADON IN PIJ 3 TEDNE IN PO 3 TEDNIH PREKINI IN BOŠ UREDU
SAM POL PAZI DA NE UZAMEŠ VEČ TRAMALA KI TRAMAL JE NAJHUJŠI OPIJAT RES..
TO JE NAJBOLŠE ZA BOLEČINE IN MARSIKAJ DRUZGA JE PA TUD PEKEL ZA ITI VEN IZ NJEGA NA ZALOST OBSTAJA METADON ŠE VEČJI PEKEL
SAM ČE VEŠ PRAVILNO UPORABLJAT SE REŠIŠ
POZNAM DOSTI LJUDI KI SO ODVISNIKI HEROINA SE REŠLI NA METADONU AL SUBSTITOLU, ALI SUBOTEX TO JE ISTO SRANJE DRUGO PAKOVANJE
UZAMTE NAMEST TRAMALA ZALDIAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1. mas osebnega zdravnika povej vse!!!
2. ti da napotnico za psihijatrijo,
3. Gres tja in ce je treba se daj sprejet TABLETE ALI ALKOHOL SO ZELO TESKE KRIZE
moznost je tudi samoodvajanje sm to je redko’ Saj ves ni samokontrole, Starsi prijatelji in druzina treba je zacet od nule trpenje lah traja tam do 14 dni zelja pa zavedno dobra terapija po odvajanu je nujna od vse tezjih substanc Tabletč Heroina: kokaina itd.
Sm PROJEK CLOVEK JE MENE SM ZJEBO. Bolj sem pristas odprtih tipov terapij trajajo tud dugo sm si prisiljen shajt v dejanskem svetu v okolju katero te caka in tudi vsem kar pride zdravn, no to je pac star vsakega posameznika….