TABELE RASTI- RAZLAGA
A je komu jasno kako se razlagajo podatki iz tabel rasti za otroke? Kaj pomenijo procenti?
Pri višini pridem na krivuljo 95 (zgornja krivulja)- a to pomeni, da je 5% deklic pri tej starosti take višine (ker je naša zelo velika vem, da jih ni 95% tako visokih) Kaj potem pomeni spodnja krivulja z oznako 5?
Ampak meni so te tabele tudi čudne.
Za mojo deklico pride, da je po velikosti na črti 90%, po teži pa 50%. Ampak po drugih otrocih v vrtcu dobro vem, da je kvečjemu povprečna po velikosti.
Pa me zanima, a so te tabele narejene na slovenski, evropski ali na svetovni ravni ? Ker na svetovni ravni bi še verjela, da je tako visoka, ker so Kitajci idr. Azijci zelo majhni:-))
nelida, po moje bo ta razlaga prava… hvala! … ampak kako se potem razlaga podatek od *katke*? Pri moi pride v višino 95%, še malo čez, po teži pa 76%. Tako da meni nekako štima.
*katka*, po moje se ti čudno zdi zato, ker si tabele ne znamo razlagat… Kako pa je z razmerjem teža/višina, je pa verjetno druga znanost. Če gremo po nelidini razlagi jih je 10 % višjih, 50 % pa težjih… res čudno…
Na forumu prdiatrija pa je Tanč tudi samo tabelo prilepila… Vsi bi radi samo tabele, zdaj pa vidiš, da je nihče sploh ne razume.
Tabele pa se uporabljajo tudi v Slovenskih zdravstvenih domovih.
razmerje teža/višina pa ni pri vseh otrocih enako a ne? moj sine npr je od vsega začetka pri velikih, po teži pa daleč zadaj (je suha prekla). medtem ko imaš otroke, ki so pač malo manjši in težji. dokler je razmerje nekje približno isto (da obe krivulji sledita liniji in nobena ni pretirano v plus ali minus), naj bi bilo vredu. vprašajte še tanč, jaz sem to znanje pobrala po njej. približno:)
razmerje teža/višina pa ni pri vseh otrocih enako a ne? moj sine npr je od vsega začetka pri velikih, po teži pa daleč zadaj (je suha prekla). medtem ko imaš otroke, ki so pač malo manjši in težji. dokler je razmerje nekje približno isto (da obe krivulji sledita liniji in nobena ni pretirano v plus ali minus), naj bi bilo vredu. vprašajte še tanč, jaz sem to znanje pobrala po njej. približno:)[/quote]
Nelinda je napisala pravilno. Če imaš otroka točno po standardih, bo pa imel pri obeh kriterijih isti procent 🙂 Tvoj rezultat pač samo pomeni, da je tvoj otrok nekoliko bolj suh, kot je pri večini ostalih. Moj pa ima sorazmerno preveliko težo..
Leta 2006 je Svetovna zdravstvena organizacija začela z lansiranjem novih standardov otroške rasti. Več si lahko preberete tukaj:
http://www.who.int/childgrowth/standards/chart_catalogue/en/index.html
http://www.who.int/nutrition/media_page/en/
Kaj se dogaja pri nas v SLO, ali jih nameravamo prevzeti, pa ne vem.
razmerje teža/višina pa ni pri vseh otrocih enako a ne? moj sine npr je od vsega začetka pri velikih, po teži pa daleč zadaj (je suha prekla). medtem ko imaš otroke, ki so pač malo manjši in težji. dokler je razmerje nekje približno isto (da obe krivulji sledita liniji in nobena ni pretirano v plus ali minus), naj bi bilo vredu. vprašajte še tanč, jaz sem to znanje pobrala po njej. približno:)[/quote]
Nelinda je napisala pravilno. Če imaš otroka točno po standardih, bo pa imel pri obeh kriterijih isti procent 🙂 Tvoj rezultat pač samo pomeni, da je tvoj otrok nekoliko bolj suh, kot je pri večini ostalih. Moj pa ima sorazmerno preveliko težo..[/quote]
Saj to mi je povsem jasno. A “problem” je, ker moja hči sploh ni večja od svojih vrstnikov ( pa pride na 95%).
Nelinda je napisala pravilno. Če imaš otroka točno po standardih, bo pa imel pri obeh kriterijih isti procent 🙂 Tvoj rezultat pač samo pomeni, da je tvoj otrok nekoliko bolj suh, kot je pri večini ostalih. Moj pa ima sorazmerno preveliko težo..[/quote]
Saj to mi je povsem jasno. A “problem” je, ker moja hči sploh ni večja od svojih vrstnikov ( pa pride na 95%).[/quote]
Pardon, na 90 %.