Vem, da smo že veliko govorili o prebavi, vendar jaz imam takšne probleme, da sem že prav zaskrbljena in se zopet obračam na vas.
Probleme s prebavo imam od 3.1. od kar sem šla na 3md. Prej težav nisem imela. Aprila sem začela s svojimi standardnimi zajtrki, mleko, kosmiči, otrobi, laneno seme, zjutraj spijem 3dcl tople vode z jabolčnim kisom, zvečer otrobe v jogurtu. To zajtrkujem že leta in nisem imela težav. Čez dan jem sadje in se veliko gibam. Pa vse to nič ne pomaga, pomaga le odvajalni čaj, ki ga spijem ponavadi ob petkih zevečer. Vem pa, da se črevesje na čaj navadi, in da potem ne koristi več.
Kaj naj še naredim s tem svojim lenim črevesjem…pomagajte mi, povejte, kaj je še dobro za perbavo, pa še nisem probala. Ali ima še kdo podobne težave?
Pozdravček
Pa še to sem našla na Krkini strani. Mogoče ti bo prišlo prav
Kaj storiti ob zaprtju?
Zaprtje je lahko znak bolezni. Izmenjavanje zaprtja in driske je sicer pogosto pri sindromu vzdraženega črevesa, lahko pa je eden od zgodnjih znakov raka na črevesu. Če je ob zaprtju blatu primešana kri, je potreben obisk pri zdravniku. Če se kri pojavi samo na koncu iztrebka, verjetno izvira iz hemoroidov (zlate žile). Hemoroidi in razjede ob danki so lahko vzrok za boleče iztrebljanje in posledičen razvoj zaprtja. Tedaj je treba pozdraviti osnovno bolezen in težav z zaprtjem ne bo več. Ob dolgotrajnem hudem zaprtju lahko blato v črevesu tako otrdi, da ga z običajnim iztrebljanjem ne moremo več iztisniti. Tedaj se pojavijo hude bolečine v trebuhu in potrebna je zdravniška pomoč, saj v nasprotnem primeru lahko pride do hujših zapletov.
Kako spremeniti življenjske navade?
Prehrana je ključnega pomena za uravnavanje prebave. Uživanje hrane z veliko vlakninami preprečuje razvoj zaprtja in pomaga pri njegovem zdravljenju, hkrati pa je koristno tudi za preprečevanje ateroskleroze. Priporočljivi so polnozrnati izdelki ter veliko sadja in zelenjave. Zelo pomembno je uživanje tekočine. Dnevno naj bi popili 2 do 3 l tekočine. Najnaravnejši napitek je navadna voda. Izogibamo se pravemu čaju, kakavu in rdečemu vinu.
Vzemimo si dovolj časa zase, saj ga bomo le tako imeli dovolj tudi za odhod na stranišče.
Zelo koristna je vsakodnevna fizična aktivnost, ki pozitivno vpliva tako na prebavo kot na splošno počutje. Pri zaprtju lahko koristi tudi masaža trebuha. Začnemo desno spodaj pod popkom in gremo navzgor po desni strani trebuha, nadaljujemo pod desnim in nato pod levim rebrnim lokom ter nato navzdol po levi strani trebuha. To pot opravimo z enim gibom roke in jo večkrat ponovimo. Tistemu, ki vas masira, povejte, kako močno naj vas masira. Masaža mora biti prijetna, torej ne premočna. Včasih pa je pri zaprtju vseeno potrebna tudi pomoč zdravil.
Zdravila za zdravljenje zaprtja
Zdravila za zdravljenje zaprtja delujejo na več načinov. Nekatera zdravila neposredno pospešijo peristaltiko, druga povečajo količino vode v blatu (posledično se poveča prostornina in olajša transport), olajšajo drsenje blata skozi črevo ali pa povečajo količino balastnih snovi (vlaknin) v blatu.
V lekarni so v prosti prodaji na voljo različna odvajala:
VerolaxŽ dražeji vsebujejo rastlinske izvlečke sene in krhlike (spodbujata peristaltiko) ter eterično olje kumine (blaži krče). Odrasli vzamejo 1 do 2 dražeja zvečer pred spanjem, odvajalni učinek pa nastopi po 8 do 12 urah.
Verolax-SŽ prašek vsebuje rastlinske vlaknine (indijski trpotec). Ob jemanju tega praška je potrebno piti dovolj tekočine, da sluzi v prašku Verolax-SŽ lahko nabreknejo. Tako na naraven način povečamo volumen blata in ga hkrati zmehčamo. Učinek lahko nastopi po 24 urah, popoln učinek pa šele po več dneh.
NovolaxŽ dražeji in svečke vsebujejo bisakodil, ki spodbuja peristaltiko. Dražej je potrebno zaužiti zvečer (učinek po 6 do 12 urah), svečke pa zjutraj (učinek po manj kot 1 uri).
Na voljo so še različna druga odvajala.
Pred uporabo katerega od odvajal je potrebno natančno prebrati navodilo ali se posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom. Pri zdravljenju zaprtja pa si poskusimo zadati cilj, da bomo dolgoročno premagali zaprtje z zdravim načinom življenja.
Še nekaj nasvetov:
– par suhih sliv ali fig cez noc prelijemo z vodo, zjutraj slive oz. fige pojemo, vodo pa popijemo. Ponavljamo vsaj en mesec pri kronicni zaprtosti
– uzivamo zitarice, otrobe, laneno seme in sezam
– jemo surovo zelenjavo in sadje (predvsem jabolka in kivi)
– pijemo caj iz bezga, lipe, sipka, hibiskusa, preslice in koruznih laskov – vsak dan pojemo po 1 peceno jabolko s kruhom ali kaso iz kuhane psenice. Ponavljamo, dokler zaprtja ne odpravimo.
– sok ene limone zmesamo z zlicko olivnega olja. Pijemo na tesce tri tedne, potem kuro za en teden prekinemo, in jo spet ponovimo.
Pri meni zanesljivo deluje tudi dopoldne s suhimi marelicami in voda poleg. Ne samo, da me požene, ampak….. Poskusiti ni greh!
Meni ful škodi mrzla hrana in pijača. Bog ne daj, da kaj popijem mrzlega iz hladilnika, takoj imam probleme z želodcem in sem tudi zaprta, čeprav v glavnem nimam problemov. Tudi vodo, ki jo pijem iz pipe najprej pustim nekaj časa na sobni temperaturi, sploh pozimi.
Po patru Ašiču baje škodi tudi prevroča in preveč začinjena hrana.
Ostalo so ti druge povedale.
Lp
lijana
pa javi,če bo efekt.Meni se zdi to ful naravno,pa še minerale dobiš.Pri hčeri sem tudi jaz probala vse živo, na donat se pa sploh spomnila nisem.Pa za otroke je bolj tak bljak okus-sem ji ga dala v čaj, ampak ga zdaj že sama hoče pit-je skapirala, da ji pomaga.
Pa še ena stvar je.Če imaš zelo trdo blato pomaga tudi, da si daš masleno svečko v črevo, zmehča blato, pa še malo požene.Če si pa višje zabetonirana, pol pa donat.
Čao
Sentočnikova mi je priporočala vsak večer 3 dl Donata, in vsako jutro 2 dl segretega Donata. Samo jaz nisem imla kakih hudih problemov, sem samo enkrat to naredila in je bilo ok. Poskusi, zgubiti nimaš kaj.
Je pa definitivno problem odvajal, da se prebava zeloo poleni in so na koncu problemi še večji.
Lp Taja
Blagor vam, ko vam vse to koristi za prebavo. Sinoči sem pila donat in pojedla jogurt z otrobi danes zjutraj tudi donat, pa še sok limone z olivnim oljem, pa jabolčni kis z vodo, pa pol deci cvička, pa mleko z otrobi, kosmiči in lanenim semenom, pa kavo, pa že 1l vode, kakšne količine, pa še vedno nič…………..bu, groza, upam, da se kaj premakne, bom jutri ponovila.
Hvala še enkrat,
pozdravček