Najdi forum

ta dokumentacija…

Dan!

Zanima me če je kdo seznanjen z navimi pravili v zvezi z gradbeno dokumentacijo. Ob hiši bi radi naredili še nadstrešek za 2 avtomobil (samo stebri in streha). Slišala sem, da potrebujemo samo gradbeno informacijo, sedaj pa sem slišala novo verzijo – za nad 20 kvadratnih metrov veliko zadevo, potrebuješ že gradbeno dovolenje.

Kako je s tem?

udb

Pravilnik o vrstah zahtevnih, manj zahtevnih in enostavnih objektov, o pogojih za gradnjo enostavnih objektov brez gradbenega dovoljenja in o vrstah del, ki so v zvezi z objekti in pripadajočimi zemljišči (Ur.l.RS, št. 114/03) pri enostavnih objektih loči:
– pomožne objekte
– začasne objekte
– vadbene objekte
– spominska obeležja
– urbana oprema

Vaš nadstešek za avto spada med pomožne objekte za lastne potrebe.
Pravilnik določa naslednje:
“Nadstrešek, to je manjša streha, odprta ali deloma zaprta, pred vhodom v objekt, ali nad gostinskim vrtom, ali namenjena zaščiti osebnih motornih vozil in koles,…, če je njegova tlorisna površina do 20 kvadratnih metrov, njegova konstrukcija postavljena na zemljišče, višina in razponi pa enaki kot pri garaži (za garažo velja: višina do 3m, merjeno od terena do kapi, razpon nosilnih delov pa do 3m, pri večjem razponu pa morajo biti nosilni deli montažni in dani v promet v skladu s predpisi, ki urejajo gradbene proizvode).

To enostavno pomeni, da če hočeš delati nadstrešek, je dovoljeno samo do 20 kvadratnih metrov (na lokacijsko informacijo) – upoštevati moraš tudi odmike od parcelne meje,…

Po drugi strani pa lahko delaš garažo do 30 kvadratnih metrov, s tem, da morajo biti stene objekta polne (na lokacijsko informacijo + določbe glede višine, razpona in še kaj).

Predlagam, da si prebereš predmetni pravilnik in sicer člene 2 (2.3.1), 19, 20, 21-25.

New Report

Close